WideoPączki z ziemniakami idealne na tłusty czwartek. Mięciutkie i delikatne ciasto zrobi furorę

Pączki z ziemniakami idealne na tłusty czwartek. Mięciutkie i delikatne ciasto zrobi furorę

Tłusty czwartek upływa pod znakiem pączków, ale z tak smacznym i prostym przepisem warto sięgać po te słodkości nie tylko od święta. Sekret ciasta tkwi w dodatku ziemniaków. Może brzmi to niecodziennie, ale naprawdę działa.

Pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Pyszności

Pączki z ziemniakami mogą na początku brzmieć tak, jakby serwowane były na słono. Nic bardziej mylnego - ciasto pączkowe z dodatkiem ziemniaków to świetna baza do słodkich wypieków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ziemniakami - zaskakujący dodatek podkręci ich smak

Pączki z gotowanymi ziemniakami

Ten przepis znany jest w polskiej kuchni od pokoleń, ale nie każdy wie, dlaczego właściwie ziemniaki lądują w pączkach. Chodzi tutaj o skrobię, której dużo znajdziesz w tych warzywach.

Po ugotowaniu przekształca się w skrobię oporną. Ta skrobia sprawia, że gluten, czyli białko w cieście, staje się bardziej delikatny. To zjawisko można porównać do dodania wody do zbyt gęstego sosu. Woda rozrzedza sos, zmniejszając jego lepkość. Podobnie skrobia oporna "rozrzedza" gluten w cieście. Dzięki temu pączki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Na dodatek pączki z ziemniakami dłużej pozostają świeże i nie czerstwieją za szybko.

Pączki ziemniaczane z dżemem

Przygotowanie pączków z ziemniakami nie jest trudne. Wystarczy je ugotować, wystudzić i dodać do masy. Gotowe pączki możesz wypełnić dowolnym nadzieniem. My w tym przepisie stawiamy na dżem i powidła.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 60 g cukru,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 270 g ziemniaków,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli,
  • 3 żółtka,
  • 40 g masła.

Dodatki:

  • 300 g nadzienia/powidła,
  • 200 g lukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W misce umieść pokruszone drożdże, dodaj cukier i rozetrzyj. Wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 20 minut, by co najmniej podwoił swoją objętość. W międzyczasie ziemniaki ugotuj, utłucz i wystudź.

Rozczyn drożdżowy na pączki
Rozczyn drożdżowy na pączki© Pyszności

Krok 2. W dużej misce umieść pozostałą mąkę. Dodaj żółtka, miękkie masło oraz ugniecione ziemniaki. Dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Ciasto z ziemniakami na pączki
Ciasto z ziemniakami na pączki© Pyszności

Krok 3. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i wyrób krótko na bacie, podsypując mąką, by się nie kleiło. Rozwałkuj drożdżowe ciasto z ziemniakami na grubość około 1.5 cm i wycinaj pączki o średnicy 8 cm. Na środku umieść porcję nadzienia i dokładnie zaklej.

Formowanie pączków
Formowanie pączków© Pyszności

Krok 4. Pączki smaż w głębokim garnku z rozgrzanym olejem. Powinien mieć temperaturę 175 stopni. Możesz sprawdzić to termometrem kuchennym lub wrzucić kawałek ciasta.

Smażenie pączków
Smażenie pączków© Pyszności

Krok 5. Gotowe pączki udekoruj lukrem. Smacznego!

Pączek z ziemniakami i dżemem
Pączek z ziemniakami i dżemem© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideotłusty czwartek

Wybrane dla Ciebie