Pączki z ziemniakami idealne na tłusty czwartek. Mięciutkie i delikatne ciasto zrobi furorę
Tłusty czwartek upływa pod znakiem pączków, ale z tak smacznym i prostym przepisem warto sięgać po te słodkości nie tylko od święta. Sekret ciasta tkwi w dodatku ziemniaków. Może brzmi to niecodziennie, ale naprawdę działa.
Pączki z ziemniakami mogą na początku brzmieć tak, jakby serwowane były na słono. Nic bardziej mylnego - ciasto pączkowe z dodatkiem ziemniaków to świetna baza do słodkich wypieków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z ziemniakami - zaskakujący dodatek podkręci ich smak
Pączki z gotowanymi ziemniakami
Ten przepis znany jest w polskiej kuchni od pokoleń, ale nie każdy wie, dlaczego właściwie ziemniaki lądują w pączkach. Chodzi tutaj o skrobię, której dużo znajdziesz w tych warzywach.
Po ugotowaniu przekształca się w skrobię oporną. Ta skrobia sprawia, że gluten, czyli białko w cieście, staje się bardziej delikatny. To zjawisko można porównać do dodania wody do zbyt gęstego sosu. Woda rozrzedza sos, zmniejszając jego lepkość. Podobnie skrobia oporna "rozrzedza" gluten w cieście. Dzięki temu pączki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Na dodatek pączki z ziemniakami dłużej pozostają świeże i nie czerstwieją za szybko.
Pączki ziemniaczane z dżemem
Przygotowanie pączków z ziemniakami nie jest trudne. Wystarczy je ugotować, wystudzić i dodać do masy. Gotowe pączki możesz wypełnić dowolnym nadzieniem. My w tym przepisie stawiamy na dżem i powidła.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- 60 g cukru,
- 80 ml ciepłego mleka,
- 270 g ziemniaków,
- 450 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 3 żółtka,
- 40 g masła.
Dodatki:
- 300 g nadzienia/powidła,
- 200 g lukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieść pokruszone drożdże, dodaj cukier i rozetrzyj. Wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 20 minut, by co najmniej podwoił swoją objętość. W międzyczasie ziemniaki ugotuj, utłucz i wystudź.
Krok 2. W dużej misce umieść pozostałą mąkę. Dodaj żółtka, miękkie masło oraz ugniecione ziemniaki. Dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Krok 3. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i wyrób krótko na bacie, podsypując mąką, by się nie kleiło. Rozwałkuj drożdżowe ciasto z ziemniakami na grubość około 1.5 cm i wycinaj pączki o średnicy 8 cm. Na środku umieść porcję nadzienia i dokładnie zaklej.
Krok 4. Pączki smaż w głębokim garnku z rozgrzanym olejem. Powinien mieć temperaturę 175 stopni. Możesz sprawdzić to termometrem kuchennym lub wrzucić kawałek ciasta.
Krok 5. Gotowe pączki udekoruj lukrem. Smacznego!