Prosty trik na odświeżenie czerstwych pączków. Działa za każdym razem

Wydawałoby się, że pączków w karnawale nigdy dosyć. Jednak mogą się zdarzyć takie sytuacje, że mamy ich zbyt dużo, albo straciły świeżość. Są na to sprytne sposoby.

Są sprytne sposoby na odświeżenie pączkówSą sprytne sposoby na odświeżenie pączków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BIERNACKA
Dorota Gepert

Pączki? Bez nich nie ma mowy o polskich deserach. Są silnie związane z okresem karnawału. Mają też swoje święto, które w tym roku wypada 27 lutego. W tłusty czwartek trudno nie zjeść pączka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Jakie pączki są najlepsze?

Tradycyjny przepis na pączki ma już ponad 140 lat. Ich podstawą jest doskonale wyrobione, pulchne ciasto drożdżowe. Nie można żałować do niego jajek. Niezwykle ważne jest też nadzienie. I tu zaszły największe zmiany. Za klasyczne uważa się powidła owocowe, a zwłaszcza z dzikiej róży czy śliwek. Dziś często zastępowane są kremami, budyniem i innymi musami. Niezależnie, czym pączki są nadziane, szybko się wysuszają. To specyfika ciasta drożdżowego. Najlepsze są w dniu usmażenia, a wielu z nas lubi je jeszcze ciepłe. Jednak to wcale nie znaczy, że starsze pączki do niczego się już nie nadają. Są sprytne sposoby, by je odświeżyć.

Sposoby na odświeżenie pączków

  • Czerstwe pączki lekko nasącz mlekiem, z jednej i drugiej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Podgrzewaj je przez kilka minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pączki z obu stron.
  • Pączki pokrój na plastry, a potem obtocz je w rozkłóconym jajku i usmaż na maśle na wzór tostów francuskich.
  • Pączki możesz też skropić wodą i podgrzać w piekarniku, podobnie jak po nasączeniu ich w mleku.

Każdy z tych sposobów działa i może sprawić cuda. Dlatego, jeśli jakimś cudem masz pączki, które stały się czerstwe, nie musisz się martwić. Sytuację da się uratować.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej