Drożdżówkę robię ze starego przepisu. Złote proporcje składników to gwarancja sukcesu

Puszystka, miękka, delikatna i wilgotna – przepis na drożdzówkę staropolską jest poparty wielowiekową tradycją. Liczne próby i błędy popełniane przez nasze babcie pozwoliły dopracować recepturę do perfekcji. Lubię czerpać z doświadczenia starszych pokoleń.

Ciasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z kruszonką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Anna Galuhn

Drożdżówka staropolska doskonale smakuje do zimowej kawy z dodatkami i rozgrzewających naparów z miodem, imbirem i cytryną. W tradycyjnym przepisie placek jest posypany kruszonką, ale możesz go także upiec z owocami sezonowymi. Świetnie smakuje przełożony domową konfiturą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Tradycyjne przepisy z margaryną – czy warto zamieniać na masło?

W oryginalnych przepisach na drożdżówkę – takich, które znajdziesz w kajeciku swojej babci – w składnikach widnieje margaryna. To składnik, który przez lata był owiany złą sławą. Czy faktycznie jest się czego obawiać?

Obecnie większość margaryn, zarówno tych do smarowania, jak i w kostkach, wytwarzana jest metodą estryfikacji. Taki proces sprawia, że zawierają one znacznie mniej niebezpiecznych izomerów trans niż produkty, które były powszechne w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu.

Warto jednak zachować czujność i patrzeć na etykiety. Ja zamieniam w tradycyjnych przepisach margarynę na masło przede wszystkim ze względu na walory smakowe.

Przepis na placek drożdżowy z kruszonką

Do przygotowania drożdżówki w blasze o wymiarach 25 cm x 40 cm, potrzebujesz:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 300 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 50 ml oleju.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • 50 g zimnego masła.

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewasz z cukrem – ma być ciepłe, ale nie może się zagotować. Odlewasz pół szklanki do osobnego naczynia. Mieszasz z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstawiasz do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe mleko podgrzewasz z masłem i olejem. Jeszcze gorące przelewasz do miski, dodajesz połowę mąki i mieszasz drewnianą łyżką.
  3. Następnie dodajesz jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pozostałą porcję mąki. Cały czas mieszasz masę łyżką do uzyskania spójnej konsystencji.
  4. Przykrywasz ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  5. Tuż przed upływem godziny przygotowujesz kruszonkę. Zimne masło rozgniatasz palcami z cukrem i mąką. Gotową kruszonkę wstawiasz na chwilę do lodówki lub zamrażalnika.
  6. Rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładasz na stolnicę oprószoną mąką. Przez chwilę zagniatasz, aby uformować placek.
  8. Ciasto przekładasz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujesz kruszonką i wstawiasz do piekarnika na 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟