Kruszonka z tego przepisu zawsze wychodzi idealna. Doświadczony cukiernik zdradził nam swój sekret

Jak zrobić kruszonkę tak, aby była pyszna i chrupiąca? To nie jest trudne, jeśli ma się sprawdzony przepis. Najlepszy jest taki od doświadczonych cukierników. Rozmawialiśmy z jednym z nich. Po namowach udało nam się go przekonać, aby zdradził nam swoją sprawdzoną receptrurę.

ObrazekGetty Images
Sandra Biedrzańska

Jak zrobić kruszonkę?

Kto z nas nie lubi owoców pod kruszonką? To jeden z najsmaczniejszych deserów. Jeśli dodamy do nich gałkę lodów waniliowych, to po prostu mistrzostwo świata! Niestety, wbrew pozorom zrobienie idealnej kruszonki wcale nie jest takie łatwe. Jednak z tym przepisem będzie o wiele prościej. Trik, którym podzielił się z nami doświadczony cukiernik, na pewno ci się przyda. Twierdzi, że z jego receptury kruszonka wychodzi najsmaczniejsza. Co więcej, bardzo dobrze trzyma się ciasta i nie roztapia się w czasie pieczenia. Próbujesz?

Obrazek
Pixabay

Najlepszy przepis od cukiernika

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 gramów zimnego masła 82%
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Zacznij od posiekania dobrze schłodzonego masła na drobne kawałeczki. Następnie do miski włóż cukry oraz mąkę. Wszystkie składniki delikatnie zagniataj, aby powstała kruszonaka o konsystencji mokrego piasku. Gdy będzie gotowa, koniecznie wstaw ją do lodówki na około 30 minut przed pokruszeniam na ciasto. Pamiętaj, że jest to kluczowy krok. To on zapewnia jej "doskonałość".

Jeśli przyjdzie Ci ochota na inny pyszny deser, spróbuj tęczowej rolady z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis