Kruszonka z tego przepisu zawsze wychodzi idealna. Doświadczony cukiernik zdradził nam swój sekret

Jak zrobić kruszonkę tak, aby była pyszna i chrupiąca? To nie jest trudne, jeśli ma się sprawdzony przepis. Najlepszy jest taki od doświadczonych cukierników. Rozmawialiśmy z jednym z nich. Po namowach udało nam się go przekonać, aby zdradził nam swoją sprawdzoną receptrurę.

ObrazekGetty Images
Sandra Biedrzańska

Jak zrobić kruszonkę?

Kto z nas nie lubi owoców pod kruszonką? To jeden z najsmaczniejszych deserów. Jeśli dodamy do nich gałkę lodów waniliowych, to po prostu mistrzostwo świata! Niestety, wbrew pozorom zrobienie idealnej kruszonki wcale nie jest takie łatwe. Jednak z tym przepisem będzie o wiele prościej. Trik, którym podzielił się z nami doświadczony cukiernik, na pewno ci się przyda. Twierdzi, że z jego receptury kruszonka wychodzi najsmaczniejsza. Co więcej, bardzo dobrze trzyma się ciasta i nie roztapia się w czasie pieczenia. Próbujesz?

Obrazek
Pixabay

Najlepszy przepis od cukiernika

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 gramów zimnego masła 82%
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Zacznij od posiekania dobrze schłodzonego masła na drobne kawałeczki. Następnie do miski włóż cukry oraz mąkę. Wszystkie składniki delikatnie zagniataj, aby powstała kruszonaka o konsystencji mokrego piasku. Gdy będzie gotowa, koniecznie wstaw ją do lodówki na około 30 minut przed pokruszeniam na ciasto. Pamiętaj, że jest to kluczowy krok. To on zapewnia jej "doskonałość".

Jeśli przyjdzie Ci ochota na inny pyszny deser, spróbuj tęczowej rolady z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier