Kruszonka z tego przepisu zawsze wychodzi idealna. Doświadczony cukiernik zdradził nam swój sekret

Jak zrobić kruszonkę tak, aby była pyszna i chrupiąca? To nie jest trudne, jeśli ma się sprawdzony przepis. Najlepszy jest taki od doświadczonych cukierników. Rozmawialiśmy z jednym z nich. Po namowach udało nam się go przekonać, aby zdradził nam swoją sprawdzoną receptrurę.

ObrazekGetty Images
Sandra Biedrzańska

Jak zrobić kruszonkę?

Kto z nas nie lubi owoców pod kruszonką? To jeden z najsmaczniejszych deserów. Jeśli dodamy do nich gałkę lodów waniliowych, to po prostu mistrzostwo świata! Niestety, wbrew pozorom zrobienie idealnej kruszonki wcale nie jest takie łatwe. Jednak z tym przepisem będzie o wiele prościej. Trik, którym podzielił się z nami doświadczony cukiernik, na pewno ci się przyda. Twierdzi, że z jego receptury kruszonka wychodzi najsmaczniejsza. Co więcej, bardzo dobrze trzyma się ciasta i nie roztapia się w czasie pieczenia. Próbujesz?

Obrazek
Pixabay

Najlepszy przepis od cukiernika

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 gramów zimnego masła 82%
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Zacznij od posiekania dobrze schłodzonego masła na drobne kawałeczki. Następnie do miski włóż cukry oraz mąkę. Wszystkie składniki delikatnie zagniataj, aby powstała kruszonaka o konsystencji mokrego piasku. Gdy będzie gotowa, koniecznie wstaw ją do lodówki na około 30 minut przed pokruszeniam na ciasto. Pamiętaj, że jest to kluczowy krok. To on zapewnia jej "doskonałość".

Jeśli przyjdzie Ci ochota na inny pyszny deser, spróbuj tęczowej rolady z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀