Drożdżówka jak ze szkolnego sklepiku. Robotę robi serowy krem
Zajadał się nimi każdy. Drożdżówki z serem jak za dawnych lat przygotujesz w domu (i nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać). Pyszny serowy krem oraz puszyste drożdżowe ciasto przywołają słodkie wspomnienia z dzieciństwa.
Puszysta i rumiana drożdżówka z serowym "oczkiem" była hitem w szkolnych sklepikach. Za dosłownie grosze można było nabyć pyszny wypiek ze zwartym serowym wypełnieniem, niekiedy wzbogaconym o kleks konfitury. Jeśli tęsknisz za tymi smakami, koniecznie odtwórz ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój
Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?
Sukces wspominanych z rozrzewnieniem drożdżówek "z oczkiem", czyli porcją serowego kremu na środku, tkwił w pysznym drożdżowym cieście i rzecz jasna doskonałym nadzieniu. Niekiedy na serze pojawiał się kleks konfitury, ale i bez tego wypiek zdawał egzamin. Jeśli dzisiejsze drożdżówki nie wpisują się w twój gust, koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki domowej roboty. Te z pewnością przywrócą słodkie wspomnienia z dzieciństwa.
Nadzienie serowe do drożdżówek przygotujesz ze zwykłego twarogu półtłustego lub tłustego. Taki będzie lepszy niż już zmielony twaróg z wiaderka, ponieważ nie rozmoczy mocno ciasta i będzie trzymał konsystencję po upieczeniu. Twaróg wystarczy zmielić, dodać jajko, cukier i masło. Finalnie całość nabierze kremowej konsystencji.
Drożdżówki z serem jak ze sklepiku szkolnego. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka w temp. pokojowej,
- 1 kopiasta łyżka masła.
KREM TWAROGOWY
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 80 g cukru,
- 30 g masła w temp. pokojowej,
- 2 żółtka,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Cukier (1 łyżkę) rozmieszaj w ciepłym mleku, dodaj 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Masło rozpuść na niewielkim ogniu i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym, dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. W międzyczasie połącz ciasto z roztopionym ciepłym masłem.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
- Przygotuj krem twarogowy: twaróg zmiel dwa razy, a masło utrzyj z cukrem i żółtkami na kremową masę. Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser. Zmiksuj całość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką, a następnie rozwałkuj je na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykryj z niego krążki.
- Powstałe krążki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie w każdym krążku zrób na środku wgłębienie (np. za pomocą dna szklanki). Wgłębienie napełnij przygotowanym kremem serowym.
- Rozkłóconym jajkiem posmaruj brzegi ciasta.
- Drożdżówki piecz w 180 st. C przez 20 minut opcją góra-dół. Będą gotowe, kiedy brzegi staną się zarumienione.