PrzepisSłodkościDrożdżówka jak ze szkolnego sklepiku. Robotę robi serowy krem

Drożdżówka jak ze szkolnego sklepiku. Robotę robi serowy krem

Drożdżówki z serem jak za dawnych lat
Drożdżówki z serem jak za dawnych lat
Źródło zdjęć: © Canva | iko636

11.10.2024 14:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zajadał się nimi każdy. Drożdżówki z serem jak za dawnych lat przygotujesz w domu (i nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać). Pyszny serowy krem oraz puszyste drożdżowe ciasto przywołają słodkie wspomnienia z dzieciństwa.

Puszysta i rumiana drożdżówka z serowym "oczkiem" była hitem w szkolnych sklepikach. Za dosłownie grosze można było nabyć pyszny wypiek ze zwartym serowym wypełnieniem, niekiedy wzbogaconym o kleks konfitury. Jeśli tęsknisz za tymi smakami, koniecznie odtwórz ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?

Sukces wspominanych z rozrzewnieniem drożdżówek "z oczkiem", czyli porcją serowego kremu na środku, tkwił w pysznym drożdżowym cieście i rzecz jasna doskonałym nadzieniu. Niekiedy na serze pojawiał się kleks konfitury, ale i bez tego wypiek zdawał egzamin. Jeśli dzisiejsze drożdżówki nie wpisują się w twój gust, koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki domowej roboty. Te z pewnością przywrócą słodkie wspomnienia z dzieciństwa.

Nadzienie serowe do drożdżówek przygotujesz ze zwykłego twarogu półtłustego lub tłustego. Taki będzie lepszy niż już zmielony twaróg z wiaderka, ponieważ nie rozmoczy mocno ciasta i będzie trzymał konsystencję po upieczeniu. Twaróg wystarczy zmielić, dodać jajko, cukier i masło. Finalnie całość nabierze kremowej konsystencji.

Domowe drożdżówki możesz wzbogacić o dodatek kruszonki
Domowe drożdżówki możesz wzbogacić o dodatek kruszonki© Canva | Grzegorz Sulkowski

Drożdżówki z serem jak ze sklepiku szkolnego. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka w temp. pokojowej,
  • 1 kopiasta łyżka masła.

KREM TWAROGOWY

  • 300 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 80 g cukru,
  • 30 g masła w temp. pokojowej,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Cukier (1 łyżkę) rozmieszaj w ciepłym mleku, dodaj 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Masło rozpuść na niewielkim ogniu i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  3. Pozostałą mąkę wymieszaj z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym, dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. W międzyczasie połącz ciasto z roztopionym ciepłym masłem.
  4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  5. Przygotuj krem twarogowy: twaróg zmiel dwa razy, a masło utrzyj z cukrem i żółtkami na kremową masę. Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser. Zmiksuj całość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką, a następnie rozwałkuj je na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykryj z niego krążki.
  7. Powstałe krążki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  8. Następnie w każdym krążku zrób na środku wgłębienie (np. za pomocą dna szklanki). Wgłębienie napełnij przygotowanym kremem serowym.
  9. Rozkłóconym jajkiem posmaruj brzegi ciasta.
  10. Drożdżówki piecz w 180 st. C przez 20 minut opcją góra-dół. Będą gotowe, kiedy brzegi staną się zarumienione.