Drożdżówka jak ze szkolnego sklepiku. Robotę robi serowy krem
Zajadał się nimi każdy. Drożdżówki z serem jak za dawnych lat przygotujesz w domu (i nie jest to tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać). Pyszny serowy krem oraz puszyste drożdżowe ciasto przywołają słodkie wspomnienia z dzieciństwa.
11.10.2024 14:22
Puszysta i rumiana drożdżówka z serowym "oczkiem" była hitem w szkolnych sklepikach. Za dosłownie grosze można było nabyć pyszny wypiek ze zwartym serowym wypełnieniem, niekiedy wzbogaconym o kleks konfitury. Jeśli tęsknisz za tymi smakami, koniecznie odtwórz ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?
Sukces wspominanych z rozrzewnieniem drożdżówek "z oczkiem", czyli porcją serowego kremu na środku, tkwił w pysznym drożdżowym cieście i rzecz jasna doskonałym nadzieniu. Niekiedy na serze pojawiał się kleks konfitury, ale i bez tego wypiek zdawał egzamin. Jeśli dzisiejsze drożdżówki nie wpisują się w twój gust, koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki domowej roboty. Te z pewnością przywrócą słodkie wspomnienia z dzieciństwa.
Nadzienie serowe do drożdżówek przygotujesz ze zwykłego twarogu półtłustego lub tłustego. Taki będzie lepszy niż już zmielony twaróg z wiaderka, ponieważ nie rozmoczy mocno ciasta i będzie trzymał konsystencję po upieczeniu. Twaróg wystarczy zmielić, dodać jajko, cukier i masło. Finalnie całość nabierze kremowej konsystencji.
Drożdżówki z serem jak ze sklepiku szkolnego. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka w temp. pokojowej,
- 1 kopiasta łyżka masła.
KREM TWAROGOWY
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego,
- 80 g cukru,
- 30 g masła w temp. pokojowej,
- 2 żółtka,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Cukier (1 łyżkę) rozmieszaj w ciepłym mleku, dodaj 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Masło rozpuść na niewielkim ogniu i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Pozostałą mąkę wymieszaj z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym, dodaj jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. W międzyczasie połącz ciasto z roztopionym ciepłym masłem.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
- Przygotuj krem twarogowy: twaróg zmiel dwa razy, a masło utrzyj z cukrem i żółtkami na kremową masę. Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser. Zmiksuj całość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką, a następnie rozwałkuj je na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykryj z niego krążki.
- Powstałe krążki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie w każdym krążku zrób na środku wgłębienie (np. za pomocą dna szklanki). Wgłębienie napełnij przygotowanym kremem serowym.
- Rozkłóconym jajkiem posmaruj brzegi ciasta.
- Drożdżówki piecz w 180 st. C przez 20 minut opcją góra-dół. Będą gotowe, kiedy brzegi staną się zarumienione.