Weź tylko trzy proste składniki. Powstanie pyszny cytrynowy twarożek

Cytrynowy twarożek będzie doskonałym elementem udanego poranka. Chcąc jednak cieszyć się tym, co najlepsze, proponujemy nie tylko samodzielne doprawienie sera, ale też własnoręcznie przygotowanie go od podstaw. Potrzebne będą tylko trzy składniki.

Twaróg cytrynowy możesz zrobić samodzielnie w domu Twaróg cytrynowy możesz zrobić samodzielnie w domu
Źródło zdjęć: © Canva | Svetl

Coraz częściej i chętniej sięgamy do zeszytów naszych mam i babć i zagłębiamy się w tajniki domowej kuchni, domowych przetworów i wyrobów. Własnoręcznie gotowane wędliny, aromatyczne wypieki z własnego pieca to już niemalże trend. Coraz śmielej też podchodzimy do wyrobów nabiałowych, w tym serów, które przecież niegdyś nasze babcie wyrabiały w domach, nie mając dostępu do technologii czy choćby nawet kuchennego sprzętu jak my teraz. Od czego zatem zacząć, by cieszyć się pysznym domowym twarożkiem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Cytrynowy twaróg domowej roboty. Co będzie potrzebne?

Co jednak istotne, do samodzielnego przygotowania twarogu potrzebne będzie mleko z możliwie krótką datą przydatności, a więc nisko pasteryzowane albo termizowane. Taki produkt jest najmniej obrabiany, a do przygotowania sera potrzebne jest naturalne mleko. Ponadto przydatny będzie termometr spożywczy, a także gaza. Reszta akcesoriów z pewnością znajduje się w większości kuchni. To garnek, chochla, miska, sitko i rózga.

Do przygotowania twarogu cytrynowego, poza wspomnianym mlekiem, potrzebny będzie też sok z cytryny oraz sól. Sok z cytryny sprawi, że białko obecne w mleku zacznie się ścinać, co finalnie doprowadzi do powstania kremowego sera. Podczas przyrządzania sera skrzep oddzieli się serwatki, której oczywiście nie wylewamy. O serwatce przeczytasz poniżej:

Domowy twarożek cytrynowy
Domowy twarożek cytrynowy © Canva | zia_shusha

Twaróg domowej roboty o cytrynowym smaku. Przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 200 ml soku z cytryny,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej w garnku o grubym dnie. Pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia! Mleko powinno osiągnąć temperaturę 80-90 st. C. Do jej zmierzenia użyj termometru spożywczego. Mleko mieszać, by się nie przypaliło.
  2. Kiedy mleko osiągnie wskazaną temperaturę, zdejmij je z ognia i dodaj sok z cytryny. Mieszaj całość, zgarniając mleko ze ścianek garnka do środka.
  3. W trakcie zauważysz tworzący się skrzep. Wtedy odstaw całość na ok. 15 minut. Po tym czasie skrzep powinien oddzielić się od serwatki.
  4. Sitko (durszlak) wyłóż gazą, a następnie przełóż do niego powstały skrzep. Pod sitko podłóż miskę lub talerzyk, który złapie ociekającą z sera serwatkę.
  5. Pozostaw tak skrzep na 2 godziny.
  6. Po tym czasie lekko odciśnij zawartość gazy, a następnie przełóż powstały ser do miski i dopraw solą. Dla uzyskania bardziej wyrazistego aromatu warto dodać do sera nieco otartej skórki cytryny.
  7. Całość wymieszaj i ugnieć. Przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości