InspiracjeMrożę, a później ścieram na tarce. To sposób na orzeźwienie i zastrzyk zdrowia

Mrożę, a później ścieram na tarce. To sposób na orzeźwienie i zastrzyk zdrowia

Dlaczego warto jeść mrożoną cytrynę?
Dlaczego warto jeść mrożoną cytrynę?
Źródło zdjęć: © Pixabay

09.06.2024 19:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Najzdrowsza cytryna to ta zjedzona w całości, nawet z gorzkim albedo, którego zwykle unikamy. Trudnym zadaniem byłoby spożywanie cytryny jak jabłka, dlatego z pomocą przychodzi pewien trik - wystarczy wrzucić cytrusy do lodówki, a później zetrzeć na tarce. Dlaczego warto skorzystać z tej metody? O tym poniżej.

Z cytryną zwykle kojarzy nam się witamina C obecna w cytrusowym soku, jednak - jak się okazuje - najwięcej właściwości zdrowotnych ma skórka cytryny. To źródło limonoidów, czyli związków fitochemicznych wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Ponadto skórka cytryny zawiera ok. 10 razy więcej witamin niż sok cytrynowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona cytryna - jakie są jej właściwości?

Skórka cytryny jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia. Zawiera związki, które regulują poziom ciśnienia krwi i działają jak naturalny środek antydepresyjny. W składzie skórki cytryny znajduje się również rutyna, która hamuje utlenianie witaminy C, dzięki czemu ta substancja dłużej krąży po organizmie.

Dodatkowo badania przeprowadzone przez ekspertów z University of Florida's Institute of Food and Agricultural Sciences wykazały, że owoce cytrusowe prawdopodobnie unieszkodliwiają komórki rakowe. Co ciekawe, cytryna uszkadza tylko komórki rakowe, pozostawiając inne komórki w nienaruszonym stanie. Jednak chcąc cieszyć się tymi wszystkimi właściwościami, cytrynę należy spożywać w całości, a to może ułatwić zamrożenie jej.

Mrożona cytryna będzie doskonałym dodatkiem domowych lemoniad
Mrożona cytryna będzie doskonałym dodatkiem domowych lemoniad © Adobe Stock | Oksana Bratanova

Dlaczego warto jeść mrożoną cytrynę?

Chcąc wykorzystać jak najwięcej dobra oferowanego przez cytrynę, należy jeść ją w całości i dlatego najlepiej jest ją zamrozić (w całości lub pokrojoną), a następnie zetrzeć na tarce, razem ze skórką, miąższem itd. Świeżą cytrynę trudniej wykorzystać w całości, zwłaszcza ze względu na gorzki posmak albedo, czyli białej, gąbczastej części owocu.

Natomiast cytrynę zamrożoną i startą na tarce można dorzucić do sałatek, sosów, zimnych i ciepłych napojów, deserów itd. Doskonale wzbogaci smak dań i nada im orzeźwiających nut. Mrożona cytryna starta w całości to również świetny składnik lemoniad, idealnie gaszących pragnienie podczas upałów.

Jak usunąć ze skórki z cytryny pestycydy i wosk?

Zanim jednak wrzucisz cytrynę do zamrażarki, powinieneś pozbyć się z jej skórki pozostałości po środkach ochrony roślin czy wosku. Pierwszym krokiem powinno być wypłukanie owoców w wodzie o kwasowym odczynie - do wody dodajemy ocet jabłkowy lub kwas cytrynowy. Ten proces pozwoli na skuteczne usunięcie bakterii, które mogły zagnieździć się na skórce owocu.

Po tym etapie owoce powinny zostać zanurzone w roztworze zasadowym (do litra wody dodajemy dwie łyżeczki sody oczyszczonej). Owoce powinny pozostać w tym roztworze przez około 15 minut. Dzięki temu prostemu trikowi z powierzchni owoców znikną resztki pestycydów i konserwantów. Po zakończeniu tego proces, owoce należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także