Jeden z najdziwniejszych owoców świata. Z wyglądu przypomina dłoń

Szczególnie ceniony jest za aromat, będący połączeniem nut cytrusowych i lawendowych. Przypomina swoimi cechami dłoń dorosłego człowieka, co czyni ten owoc jednym z najbardziej charakterystycznych.

Cytron palczasty zwaną "ręką Buddy"Cytron palczasty zwaną "ręką Buddy"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Istnieje wiele odmian cytronu, jednak ta jedna wzbudza szczególne zainteresowanie. Mówi się, że cytron palczasty przypomina dłoń, a to ze względu na długie wyrostki podobne do - jak łatwo się domyslić - palców (stąd też inna nazwa - "ręka Buddy"). Owoc ten pochodzi z Azji, a przede wszystkim z Chin i Indii. Uprawiany jest w wielu regionach o ciepłym klimacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe roladki w wiosennym wydaniu. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Ręka Buddy - co to za owoc?

W przeciwieństwie do innych cytrusów większość owoców cytrona palczastego nie zawiera miąższu ani soku. Uprawia się je głównie ze względu na skórkę, która wykorzystywana jest do kandyzowania oraz produkcji słodyczy, likierów i soków cytrynowych, a olejki eteryczne wchodzą w skład perfum lub odświeżaczy powietrza. Sam zapach owocu jest połączeniem nut cytrynowych z lawendowymi. Natomiast w lekach można odnaleźć związki bioaktywne cytrona.

Cytron palczasty zwany "ręką Buddy"
Cytron palczasty zwany "ręką Buddy" © Pixabay

Cytron palczasty. Właściwości zdrowotne

Cytron zawiera związki fenolowe, które mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory i miażdżyca. Ponadto zawiera terpenoidy, saponiny, fitosterole i hesperydynę, które mają działanie lecznicze, wykrztuśne, moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające krążenie. Dzięki zawartości witamin A, C, E oraz witamin z grupy B cytron jest używany w kosmetykach do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej