Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc
Kiedy temperatura za oknem spada i nadchodzi zimowy przymrozek, w ruch idą gorące napoje. Zamiast jednak sięgać po kakao, herbatę czy grzane wino, postaw na bezalkoholowy, aromatyczny grzaniec. Otuli od środka przyjemnym ciepłem i sprawi, że nawet najmroźniejszy dzień nabierze rumieńców.
22.11.2024 14:47
Kubek gorącego, aromatycznego napoju to prawdziwe zbawienie po powrocie z zimowego spaceru. Smacznym i zdrowym sposobem na rozgrzanie jest zimowy grzaniec na bazie herbaty. Towarzyszą mu pyszne dodatki, takie jak domowy sok malinowy, soczyste pomarańcze, korzenne przyprawy i słodki akcent w postaci dobrej jakości miodu. Na taki napój skuszą się wszyscy domownicy, również ci najmłodsi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bezalkoholowy grzaniec - przepis na zimową herbatę
W kuchni Pyszności przetestowaliśmy ten napój bardzo dobrze - cały dzbanek zniknął w mgnieniu oka, a codzienną pracę zaczynamy nieraz od przygotowania następnego. Zimowy grzaniec jest smaczny, delikatnie słodki i pełen jesienno-zimowych aromatów.
Ten przepis na bezalkoholowy grzaniec to doskonała alternatywa dla tradycyjnego, alkoholowego odpowiednika. Połączenie wyrazistej herbaty, aromatycznych przypraw i słodkich owoców tworzy rozgrzewający napój, który idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Postaw na dobrej jakości miód ze sprawdzonego źródła, by cieszyć się smakiem i zdrowiem.
Składniki:
- 4 łyżki czarnej liściastej herbaty,
- 500 ml wody,
- 4-5 goździków,
- 2 laski cynamonu,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 3 plastry pomarańczy,
- 2 łyżki soku malinowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- świeża żurawina.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do garnka wlej wodę i wsyp herbatę i gotuj przez 3 minuty. Herbata liściasta sprawdzi się tutaj lepiej niż ta w torebce - ma w sobie więcej aromatu, a jej smak jest intensywniejszy.
Krok 2. Następnie dodaj goździki, cynamon, starty na dużych lub średnich oczkach imbir i zagotuj. Odstaw na 5 minut, by wywar dobrze przeszedł aromatem przypraw. Po tym czasie odcedź herbatę przez sitko, by pozbyć się dodatków.
Krok 3. Następnie dodaj plastry pomarańczy, sok malinowy, świeżą żurawiną oraz miód i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, by cytrusy sparzać przed dodaniem ich do napoju lub potrawy wraz ze skórką. Zima kojarzy się z pomarańczami, więc nie może ich zabraknąć również w napojach.
Krok 4. W kawałki pomarańczy wbij goździki i włóż do szklanki. Dorzuć trochę żurawiny, cukrową laskę i wlej przygotowany grzaniec. Z tymi dodatkami będzie prezentowa się naprawdę apetycznie. Idealnie rozgrzeje i osłodzi zimowe popołudnia. Smacznego!