Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Kiedy temperatura za oknem spada i nadchodzi zimowy przymrozek, w ruch idą gorące napoje. Zamiast jednak sięgać po kakao, herbatę czy grzane wino, postaw na bezalkoholowy, aromatyczny grzaniec. Otuli od środka przyjemnym ciepłem i sprawi, że nawet najmroźniejszy dzień nabierze rumieńców.

Daria testuje przepis na bezalkoholowy grzaniecDaria testuje przepis na bezalkoholowy grzaniec
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Kubek gorącego, aromatycznego napoju to prawdziwe zbawienie po powrocie z zimowego spaceru. Smacznym i zdrowym sposobem na rozgrzanie jest zimowy grzaniec na bazie herbaty. Towarzyszą mu pyszne dodatki, takie jak domowy sok malinowy, soczyste pomarańcze, korzenne przyprawy i słodki akcent w postaci dobrej jakości miodu. Na taki napój skuszą się wszyscy domownicy, również ci najmłodsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Bezalkoholowy grzaniec - przepis na zimową herbatę

W kuchni Pyszności przetestowaliśmy ten napój bardzo dobrze - cały dzbanek zniknął w mgnieniu oka, a codzienną pracę zaczynamy nieraz od przygotowania następnego. Zimowy grzaniec jest smaczny, delikatnie słodki i pełen jesienno-zimowych aromatów.

Ten przepis na bezalkoholowy grzaniec to doskonała alternatywa dla tradycyjnego, alkoholowego odpowiednika. Połączenie wyrazistej herbaty, aromatycznych przypraw i słodkich owoców tworzy rozgrzewający napój, który idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Postaw na dobrej jakości miód ze sprawdzonego źródła, by cieszyć się smakiem i zdrowiem.

Składniki:

  • 4 łyżki czarnej liściastej herbaty,
  • 500 ml wody, 
  • 4-5 goździków, 
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 łyżeczka startego imbiru, 
  • 3 plastry pomarańczy, 
  • 2 łyżki soku malinowego, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • świeża żurawina.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do garnka wlej wodę i wsyp herbatę i gotuj przez 3 minuty. Herbata liściasta sprawdzi się tutaj lepiej niż ta w torebce - ma w sobie więcej aromatu, a jej smak jest intensywniejszy.

Parzenie czarnej herbaty
Parzenie czarnej herbaty © Adobe Stock

Krok 2. Następnie dodaj goździki, cynamon, starty na dużych lub średnich oczkach imbir i zagotuj. Odstaw na 5 minut, by wywar dobrze przeszedł aromatem przypraw. Po tym czasie odcedź herbatę przez sitko, by pozbyć się dodatków.

Zimowa herbata
Zimowa herbata © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaj plastry pomarańczy, sok malinowy, świeżą żurawiną oraz miód i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, by cytrusy sparzać przed dodaniem ich do napoju lub potrawy wraz ze skórką. Zima kojarzy się z pomarańczami, więc nie może ich zabraknąć również w napojach.

Grzaniec bez alkoholu
Grzaniec bez alkoholu © Pyszności

Krok 4. W kawałki pomarańczy wbij goździki i włóż do szklanki. Dorzuć trochę żurawiny, cukrową laskę i wlej przygotowany grzaniec. Z tymi dodatkami będzie prezentowa się naprawdę apetycznie. Idealnie rozgrzeje i osłodzi zimowe popołudnia. Smacznego!

Grzaniec bezalkoholowy
Grzaniec bezalkoholowy © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie