Tak rozpoznasz prawdziwy miód. Nie daj się nabrać nieuczciwym sprzedawcom

Jesień i zima to czas, gdy z szafki wyciągamy zapasy miodu. Trafiają do herbatki i rozgrzewającego naparu, lądują w ciasteczkach czy też umilają grzankę z masłem. W rodzajach miodu można przebierać i wybierać, jednak nie każdy wart jest nasze uwagi. Na sklepowych półkach ukrywa się często sztuczny miód. Jak go rozpoznać?

Jak rozpoznać prawdziwy miód?Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Ewa Malinowska

O zdrowotnych właściwościach miodu wiadomo już od dawna. Miód jest naturalnym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i potas. Dostarcza również cennych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. W ten sposób mogą one spowolnić procesy starzenia i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.

Brzmi naprawdę zdrowo, a na dodatek smacznie, bo sam miód jest prawdziwym rarytasem. Wszystko to odchodzi w niepamięć, gdy w sklepie wybierzemy sztuczny miód. Przepłacimy za zwykły cukier, bez porcji składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na lunchbox do szkoły. Takie pudełka zawsze wracają puste

Czym jest sztuczny miód?

Sztuczny miód jest tworzony głównie z syropów glukozowych i sztucznych dodatków smakowych, które naśladują smak oraz wygląd prawdziwego miodu. Produkcja tego wyrobu polega na hydrolizie sacharozy, co prowadzi do powstania cukru inwertowanego. Pomimo atrakcyjnej ceny, sztuczny miód nie zawiera składników odżywczych takich jak aminokwasy, enzymy, witaminy i minerały, które znajdują się w prawdziwym miodzie.

Jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego
Jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego © Pixabay

Sprawdzi się za to przy wypiekach, gdy wysoka temperatura niszczy większość wartości odżywczych prawdziwego miodu. Jeśli zatem znalazłeś sztuczny miód w swojej szafce, nie musisz płakać nad rozlanym mlekiem.

Nie daj się nabrać

Rozwiązanie jest proste - wybieraj miód od lokalnych pszczelarzy, aby mieć pewność co do jego jakości i pochodzenia. To najlepszy sposób na to, by kupić dobrej jakości produkt. Prawdziwy miód powinien mieć również wyraźnie podany kraj pochodzenia.

Prawdziwy miód to naturalny produkt, który z czasem ulega krystalizacji. To zupełnie normalne zjawisko. Kryształki, które się w nim tworzą, są dowodem na to, że mamy do czynienia z czystym miodem. Możesz także przeprowadzić prosty test: nabierz łyżeczką trochę miodu i powoli zlewaj go na talerzyk. Jeśli miód spływa ciągłym, gładkim strumieniem, tworząc na talerzyku charakterystyczny stożek, możesz być pewien, że jest naturalny.

Jak rozpoznać miód - Pyszności
Jak rozpoznać miód - Pyszności © materiały prywatne

Dużą popularnością cieszy się test zapałki -  jeśli główka zapałki zanurzona w miodzie wywoła iskrę, to prawdopodobnie mamy do czynienia z prawdziwym miodem. Jest jednak jeszcze prostszy sposób. Rozpuść łyżkę miodu w szklance wody i obserwuj, jak się zachowuje. Prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie nierównomiernie, tworząc smugi, podczas gdy sztuczny miód robi to szybko i równomiernie.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa