Świeże drożdże - jak sprawdzić ich przydatność

Świeże drożdże to podstawa dobrego i smacznego wypieku. Jeśli więc chcesz, aby przygotowanie drożdżowego ciasta było proste jak "bułka z masłem", zacznij cały proces od sprawdzenia czy wszystkie składniki nadają się do spożycia.

Obrazek
Frania

I skoro mowa już o przydatności produktów, dziś podzielę się z Tobą trikami, dzięki którym błyskawicznie ocenisz czy drożdże są świeże.

Obrazek

#1 Zwróć uwagę na ich wygląd

Świeże drożdże charakteryzują się ładnym odcieniem brązu. Co więcej, są miękkie w dotyku, a po przełamaniu, dzielą się na mniejsze kawałki z ogromną łatwością.

#2 Test węchu

Drożdże, które chcemy użyć, warto powąchać. Jeśli są świeże, powinny mieć zarówno przyjemny zapach, jak i smak. Gdy są gorzkie i kwaśne, lepiej ich nie używaj.

#3 Test z gorącą wodą

W tym przypadku przelej wrzątek do szklanki, następnie umieść w niej kawałek drożdży. Jeśli produkt wypłynie ku górze, oznacza to, że można go użyć, bo jest świeży. Gdy opadnie na dno, lepiej od razu go wyrzuć.

Obrazek
I na koniec, mam dla Ciebie artykuł, dzięki któremu w Twojej kuchni nie zabraknie świeżych ziół. Na pewno się przydadzą!
Wybrane dla Ciebie
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯