Świeże drożdże - jak sprawdzić ich przydatność

Świeże drożdże to podstawa dobrego i smacznego wypieku. Jeśli więc chcesz, aby przygotowanie drożdżowego ciasta było proste jak "bułka z masłem", zacznij cały proces od sprawdzenia czy wszystkie składniki nadają się do spożycia.

Obrazek
Frania

I skoro mowa już o przydatności produktów, dziś podzielę się z Tobą trikami, dzięki którym błyskawicznie ocenisz czy drożdże są świeże.

Obrazek

#1 Zwróć uwagę na ich wygląd

Świeże drożdże charakteryzują się ładnym odcieniem brązu. Co więcej, są miękkie w dotyku, a po przełamaniu, dzielą się na mniejsze kawałki z ogromną łatwością.

#2 Test węchu

Drożdże, które chcemy użyć, warto powąchać. Jeśli są świeże, powinny mieć zarówno przyjemny zapach, jak i smak. Gdy są gorzkie i kwaśne, lepiej ich nie używaj.

#3 Test z gorącą wodą

W tym przypadku przelej wrzątek do szklanki, następnie umieść w niej kawałek drożdży. Jeśli produkt wypłynie ku górze, oznacza to, że można go użyć, bo jest świeży. Gdy opadnie na dno, lepiej od razu go wyrzuć.

Obrazek
I na koniec, mam dla Ciebie artykuł, dzięki któremu w Twojej kuchni nie zabraknie świeżych ziół. Na pewno się przydadzą!
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników