Dubajskie pączki pełne nadzienia. Nie tylko na tłusty czwartek

Dubajskie szaleństwo ogarnęło Polskę. Poza czekoladą z charakterystycznym nadzieniem powstają kolejne wariacje na temat słodkości. Wśród nich są pączki dubajskie. Nie musisz jednak poszukiwać najbliższej cukierni, bo bez problemu zrobisz je w domu.

Dubajskie pączkiDubajskie pączki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Połączenie pistacji i chrupiącego ciasta kataifi szybko rozkochało w sobie miłośników słodkości na całym świecie. Wszystko zaczęło się od dubajskiej czekolady, która później ewoluowała w inne słodkości. Duża popularność sprawia, że z półek znikają w mgnieniu oka. Zamiast więc jednak jeździć po sklepach i cukierniach, przygotuj dubajskie pączki w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Ciasto kataifi - gdzie kupić?

Ciasto kataifi, znane również jako kadayif, to rodzaj filo pociętego na bardzo cienkie nitki. Wyglądem przypomina "anielskie włosy". Jest popularne w kuchni Bliskiego Wschodu, Grecji i Turcji, gdzie wykorzystuje się je zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.

Ciasto kataifi najlepiej zamówić przez internet. Warto wziąć większy zapas i wykorzystać je nie tylko do pączków, ale również sernika dubajskiego.

Pączki dubajskie

Pączki dubajskie jeszcze przed spróbowaniem wyglądają zachęcająco. Mleczna czekolada, złota posypka i pokruszone pistacje sprawiają, że aż chce się powiedzieć "Marian, tu jest jakby luksusowo".

Nadzienia nie brakuje
Nadzienia nie brakuje © Pyszności

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 115 g masła miękkiego,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g cukru.

Nadzienie:

  • 400 g kremu pistacjowego,
  • 200 g ciasta kataifi.

Dodatkowe składniki:

  • 200 g mlecznej czekolady,
  • złota posypka,
  • pistacje.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj 3 łyżki cukru, suszone drożdże, jajka oraz żółtka i połącz. Dodaj mleko, pozostały cukier i wyrób jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Masa na pączki
Masa na pączki © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, w razie potrzeby podsyp je mąką. Przy pomocy foremki wytnij okrągły kształt pączków.

Drożdżowe pączki
Drożdżowe pączki © Pyszności

Krok 3. W dużym garnku rozgrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest już odpowiednio gorący, wrzucając kawałek ciasta. Gdy zacznie się smażyć, pora wrzucać pączki. Smaż je z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie pączków
Smażenie pączków © Pyszności

Krok 4. Przygotuj nadzienie. Do miski przełóż ciasto kataifi. Jeśli jest niesmażone, upraż je wcześniej z dodatkiem masła. Dodaj krem pistacjowy i dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Nadzienie do pączków
Nadzienie do pączków © Pyszności

Krok 5. Przy pomocy noża zrób otwór w pączku i wypełnij go pistacjowym nadzieniem. Zanurz pączka w roztopionej, mlecznej czekoladzie, posyp posiekanymi orzechami i złotą, jadalną posypką (opcjonalnie). Domowe pączki dubajskie są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Pączki dubajskie
Pączki dubajskie © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"