Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Jedni kasztany kojarzą z ludzikami z podstawówki, inni od razu czują wspomnienie zapachu tych pieczonych, nie tylko z placu Pigalle. W tym wydaniu to jednak drobna zmyłka w codziennym jadłospisie.
Mięsne kasztany to w rzeczywistości kruche kulki z mięsa mielonego z kurczaka, które zostały spłaszczone, wypełnione kostką sera i obtoczone w panierce z pokrojonego w drobną kostkę pieczywa. W tym tkwi cała kulinarna "zmyłka" i geniusz nazwy - tak naprawdę nikt nie wie, czego może się spodziewać.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Mięsne kasztany
Nazwa "kasztany" jest w tym przypadku czysto wizualna. Chrupiąca, nieregularna panierka z chleba, usmażona na złoto w głębokim tłuszczu, ma za zadanie imitować chropowatą, pofałdowaną i rumianą skórkę pieczonego kasztana. Chlebowa otoczka wygląda bardziej rustykalnie i naturalnie, stając się ciekawym sposobem na zastąpienie tradycyjnych mielonych czy dewolaja.
Taka panierka to też świetny sposób na to, by wykorzystać czerstwe pieczywo. Najlepiej wybrać to pszenne lub razowe, ale bez dodatku ziaren. Pestki mogą się spalić przy głębokim smażeniu.
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- papryka słodka mielona, pieprz cytrynowy, sól, bazylia, pikantna przyprawa do kurczaka do smaku,
- 250 g żółtego sera w kawałku,
- chleb pokrojony w drobną kostkę,
- olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pieczarki i smaż, aż puszczą wodę, która następnie odparuje. Zdejmij z ognia i ostudź.
- Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. .
- Zmielone mięso przełóż do miski. Dodaj jajka, ostudzone pieczarki podsmażone z cebulą oraz wszystkie przyprawy. Wyrób ze składników jednolitą masę.
- Ser pokrój w dość drobną kostkę. Zwilż dłonie wodą, dzięki temu mięso nie będzie się kleić.
- Nabierz porcję masy mięsnej, spłaszcz ją dłońmi, nałóż kostkę sera i uformuj z mięsa kulki, tak aby ser był całkowicie ukryty w środku.
- Przygotowane mięsne kulki obtaczaj w pokrojonym w drobną kosteczkę chlebie, dobrze dociskając panierkę do mięsa.
- Kasztany smaż w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawaj kasztany mięsne na gorąco, z ulubionymi dodatkami. Idealnie pasują do nich ziemniaki i sałatka coleslaw lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!