Wcale nie olej czy oliwa. Teściowa ma jeszcze lepszy dodatek do kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do niej jeden nieoczywisty składnik. Na pewno masz go w swojej kuchni.
Są przepisy, bez których nie sposób wyobrazić sobie tradycyjnego, polskiego obiadu. Jedną z takich receptur bez wątpienia jest surówka z kiszonej kapusty. I jeśli myślisz, że o pysznym dodatku wiesz już dosłownie wszystko, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Może okazać się, że za moment odkryjesz jej zupełnie inną odsłonę.
Okazuje się bowiem, że smak i strukturę surówki na bazie kiszonej kapusty można podkręcić jeszcze bardziej w bardzo prosty sposób. Kluczem do sukcesu jest tutaj konkretny składnik. Nie jest on jednak dobrze znany w takiej kombinacji, a szkoda, bo naprawdę świetnie uzupełnia się z kiszoną kapustą. Genialny patent zdradziła mi moja teściowa. Odkąd go znam, robię surówkę tylko w ten sposób. Z tobą też tak będzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Dodaj majonez, a nie pożałujesz
Jeśli do tej pory łączyłeś kiszoną kapustę z olejem lub oliwą, musisz koniecznie wypróbować kombinacji z majonezem. I to z kilku powodów. Ukochany przez Polaków majonez świetnie sprawdzi się w surówce z kiszoną kapustą. Nada jej nowej głębi smakowej, sprawiając, że kwaskowatość głównego składnika nie będzie zbyt przytłaczająca.
To jednak nie koniec. Poprawi się sama konsystencja surówki. Nie będzie zbyt sucha jak w przypadku oleju czy oliwy. Wręcz przeciwnie powstała mieszanka będzie idealnie kremowa. Na koniec należy dodać, że taka kombinacja ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Możesz też podać ją solo jako przekąskę, jak i wykorzystać podczas robienia wrapów, hot dogów, czy kanapek.
Surówka z kiszonej kapusty z majonezem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 450 g kiszonej kapusty,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 szczypta cukru,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od odciśnięcia kapusty z soku, po czym drobno ją posiekaj. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wcześniej możesz dodatkowo przepłukać ją pod zimną wodą.
- Obierz cebulę i pokrój ją drobno.
- Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach.
- Wstępnie przygotowane składniki przełóż do miski i połącz z majonezem. Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby wszystkie produkty dobrze się wymieszały, tworząc idealną kombinację smakową.
- Na koniec dopraw mieszankę solą i pieprzem według osobistych preferencji smakowych. Na tym etapie dodaj też małą ilość cukru. Dzięki temu krokowi dodatkowo zrównoważysz kwaśny smak kapusty.
- Gotową mieszankę przed podaniem możesz posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego.