Wcale nie olej czy oliwa. Teściowa ma jeszcze lepszy dodatek do kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do niej jeden nieoczywisty składnik. Na pewno masz go w swojej kuchni.

kapusta kiszonaKapusta kiszona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Marzena Pęcak

Są przepisy, bez których nie sposób wyobrazić sobie tradycyjnego, polskiego obiadu. Jedną z takich receptur bez wątpienia jest surówka z kiszonej kapusty. I jeśli myślisz, że o pysznym dodatku wiesz już dosłownie wszystko, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Może okazać się, że za moment odkryjesz jej zupełnie inną odsłonę.

Okazuje się bowiem, że smak i strukturę surówki na bazie kiszonej kapusty można podkręcić jeszcze bardziej w bardzo prosty sposób. Kluczem do sukcesu jest tutaj konkretny składnik. Nie jest on jednak dobrze znany w takiej kombinacji, a szkoda, bo naprawdę świetnie uzupełnia się z kiszoną kapustą. Genialny patent zdradziła mi moja teściowa. Odkąd go znam, robię surówkę tylko w ten sposób. Z tobą też tak będzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku

Dodaj majonez, a nie pożałujesz

Jeśli do tej pory łączyłeś kiszoną kapustę z olejem lub oliwą, musisz koniecznie wypróbować kombinacji z majonezem. I to z kilku powodów. Ukochany przez Polaków majonez świetnie sprawdzi się w surówce z kiszoną kapustą. Nada jej nowej głębi smakowej, sprawiając, że kwaskowatość głównego składnika nie będzie zbyt przytłaczająca. 

To jednak nie koniec. Poprawi się sama konsystencja surówki. Nie będzie zbyt sucha jak w przypadku oleju czy oliwy. Wręcz przeciwnie powstała mieszanka będzie idealnie kremowa. Na koniec należy dodać, że taka kombinacja ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu. Możesz też podać ją solo jako przekąskę, jak i wykorzystać podczas robienia wrapów, hot dogów, czy kanapek.

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 450 g kiszonej kapusty, 
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 szczypta cukru,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od odciśnięcia kapusty z soku, po czym drobno ją posiekaj. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wcześniej możesz dodatkowo przepłukać ją pod zimną wodą. 
  2. Obierz cebulę i pokrój ją drobno. 
  3. Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach. 
  4. Wstępnie przygotowane składniki przełóż do miski i połącz z majonezem. Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby wszystkie produkty dobrze się wymieszały, tworząc idealną kombinację smakową. 
  5. Na koniec dopraw mieszankę solą i pieprzem według osobistych preferencji smakowych. Na tym etapie dodaj też małą ilość cukru. Dzięki temu krokowi dodatkowo zrównoważysz kwaśny smak kapusty. 
  6. Gotową mieszankę przed podaniem możesz posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇