Hot dogi zrób na bogato. Inne nie mają nawet cienia szans
Hot dogi kojarzą się głównie z szybką przekąską, którą chwytamy w biegu. Możesz jednak zamienić je w prawdziwie królewskie danie, które z dumą zaserwujesz na obiad. Ta wersja hot doga na bogato to kulinarna rewolucja, która udowadnia, że nawet klasyka może przyjemnie zaskakiwać.
Jeśli hot dogi do tej pory kojarzyły ci się z przekąską rodem ze stacji benzynowej, to nadeszła pora, by to zmienić. W tej odsłonie hot dog nie tylko prezentuje się apetycznie, ale przede wszystkim rozpieszcza kubki smakowe.
Chrupiąca, lekko pikantna surówka z rzodkiewką i cebulą wnosi świeżość, a jej kremowy sos zyskuje wyjątkową głębię dzięki Majonezowi Kieleckiemu. Do tego dochodzi pyszny duet smaków, czyli Sos Kielecki grillowy BBQ o delikatnym, dymnym aromacie wędzonej papryki i Sos Kielecki prażona cebulka. To przepis, który pozwoli odkryć na nowo klasykę światowego street foodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Hot dogi na bogato
To coś więcej niż zwykły hot dog, to mieszanka smaków, która łączy orzeźwiającą rześkość z chrupkością i pysznymi sosami. Po tym przepisie już żaden zamówiony na mieście hot dog nie będzie smakował dobrze.
Składniki:
Sałatka:
- pół główki sałaty lodowej,
- 5 rzodkiewek,
- 1 czerwona cebula.
Sos do sałatki:
- 120 g jogurtu naturalnego,
- 60 g ogórków konserwowych,
- 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki Majonezu Kieleckiego,
- sól i pieprz do smaku.
Reszta składników:
- 4 bułki do hot dogów,
- 4 parówki,
- 60 g startego sera cheddar,
- Sos Kielecki prażona cebulka,
- Sos Kielecki grillowy BBQ,
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Sałatkę, rzodkiewkę oraz cebulę drobno posiekaj.
- Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj starte na tarce ogórki, posiekany koperek, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały sos dodaj do pokrojonych warzyw i wymieszaj.
- Bułki do hot dogów zgrilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku.
- Parówki również zgrilluj.
- Na bułkę wyłóż porcję surówki, dodaj podpieczoną parówkę oraz starty ser.
- Polej całość Sosami Kieleckimi, tj. grillowym BBQ oraz prażoną cebulką i posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Hot dogi podawaj na ciepło. Smacznego!