Chrupiąca surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Do obiadu pasuje idealnie

Chyba każdy przynajmniej raz jadł surówkę z marchewki – jej lekka słodycz i zdecydowana chrupkość dobrze przełamują inne składniki na talerzu, takie jak mięso czy ziemniaki. W tej wersji jest lepsza nawet od ulubionej surówki z chińczyka.

Surówka z marchewkiSurówka z marchewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka zwykle pojawia się na talerzu jako dodatek — do sosów, zup czy dań obiadowych, najczęściej w postaci chrupiącej i słodkiej surówki. Najbardziej znana to ta z jabłkiem, jednak w połączeniu z innymi warzywami i delikatnym, kremowym sosem ma szansę zająć miejsce swojej popularniejszej wersji. Taka surówka świetnie pasuje do mięs — zarówno pieczonych, jak i duszonych — oraz do treściwych sosów. Jej świeży smak sprawia, że z powodzeniem może urozmaicić codzienny obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Dlaczego warto sięgać po marchewkę?

Marchewka to jedno z tych warzyw, które w kuchni traktujemy nieco po macoszemu. Najczęściej dodajemy ją do zup lub podajemy w formie prostej surówki do obiadu. Tymczasem zasługuje na więcej uwagi — jest smaczna, lekka i pełna wartości odżywczych. Zawarty w niej beta-karoten przekształca się w witaminę A, która wspiera wzrok i poprawia kondycję skóry. Marchewka dostarcza również witaminy K, C, witamin z grupy B oraz błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie i pracę jelit. Niskokaloryczna, a przy tym naturalnie słodka, świetnie sprawdza się także jako zdrowa przekąska.

Marchewka w diecie

Warto włączyć ją do codziennej diety — nie tylko jako dodatek, ale również w bardziej złożonej wersji. Pokrojona w słupki i podana z hummusem lub ulubionym dipem, może zastąpić chipsy podczas wieczornego seansu i być zdrowszą alternatywą, szczególnie dla osób na diecie redukcyjnej. A jeśli szukasz pomysłu na coś nowego, sięgnij po przepis na surówkę z marchewki z dodatkiem innych warzyw i kremowego sosu na bazie majonezu.

Sos dodaje całości łagodności, która przełamuje naturalną słodycz marchewki. Starty seler wnosi wyrazisty, lekko korzenny smak i sprawia, że surówka nabiera charakteru. Dodatek cukru delikatnie podbija smak warzyw i łączy wszystkie składniki w spójną całość. To szybki sposób na urozmaicenie obiadu i wykorzystanie marchewki w roli głównej, a nie tylko towarzyszącej.

Przepis na klasyczną surówkę z marchewki i selera

Składniki:

  • 300 g marchewki,
  • 200 g selera korzeniowego,
  • 150 g jabłka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę, seler i jabłko, zetrzyj je na drobnej tarce i przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny,
  2. Dodaj majonez i cukier, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯