Łączę marchewkę z rodzynkami. Taka surówka znika z talerzy szybciej niż mięso

Surówka z marchewki to klasyczny dodatek do obiadu w polskich domach. Nie dość, że prosta w przygotowaniu, to jeszcze pyszna i pełna składników odżywczych. Okazuje się, że można ją przyrządzić na wiele sposobów, a my mamy na to przepis.

Surówka z marchewki to dobry dodatek do obiaduSurówka z marchewki to dobry dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka to warzywo, które króluje w polskiej kuchni. Znajdziemy ją w zupach, daniach głównych, jak i surówkach. Świeża, chrupiąca i pełna beta-karotenu, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, które podkreślają jej naturalną słodycz lub nadają jej zupełnie nowy charakter. Dobrze przyrządzona surówka potrafi odmienić nawet najprostszy posiłek. Sprawdź nasze propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i jabłka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka to klasyk wśród klasyków. Należy do jednych z najlepszych dodatków do polskich obiadów. Jest prosta w wykonaniu, ma niezapomniany smak.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz jabłko, a następnie oba składniki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski. Dodaj sok z cytryny.
  2. Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z marchewki, ananasa z natką pietruszki

Dla miłośników słodkich smaków świetną propozycją będzie surówka z marchewki i ananasa. Jej słodki smak przełamuje natka pietruszki.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 plastry ananasa w zalewie,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Przełóż składniki do sporej wielkości miski.
  2. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i wlej do miski. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj z pokrojoną natką pietruszki.

Surówka z marchewki i selera

Surówka z marchewki i selera to - oprócz połączenia z jabłkiem czy ananasem -klasyczna propozycja. Szybka, smaczna i bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 1/3 selera korzeniowego,
  • 3 łyżki śmietany (18 proc. lub 12 proc.),
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Dodaj sok z cytryny oraz śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z marchwi z selerem na słodko

Kolejna propozycja surówki z wykorzystaniem selera – tym razem wersja na słodko z dodatkiem orzechów i rodzynek.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1/3 selera korzeniowego,
  • 5 łyżki jogurtu greckiego,
  • 40 g orzechów włoskich,
  • 40 g rodzynek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Dodaj posiekane orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny oraz jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe