Łączę marchewkę z rodzynkami. Taka surówka znika z talerzy szybciej niż mięso

Surówka z marchewki to klasyczny dodatek do obiadu w polskich domach. Nie dość, że prosta w przygotowaniu, to jeszcze pyszna i pełna składników odżywczych. Okazuje się, że można ją przyrządzić na wiele sposobów, a my mamy na to przepis.

Surówka z marchewki to dobry dodatek do obiaduSurówka z marchewki to dobry dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka to warzywo, które króluje w polskiej kuchni. Znajdziemy ją w zupach, daniach głównych, jak i surówkach. Świeża, chrupiąca i pełna beta-karotenu, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, które podkreślają jej naturalną słodycz lub nadają jej zupełnie nowy charakter. Dobrze przyrządzona surówka potrafi odmienić nawet najprostszy posiłek. Sprawdź nasze propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i jabłka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka to klasyk wśród klasyków. Należy do jednych z najlepszych dodatków do polskich obiadów. Jest prosta w wykonaniu, ma niezapomniany smak.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz jabłko, a następnie oba składniki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski. Dodaj sok z cytryny.
  2. Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z marchewki, ananasa z natką pietruszki

Dla miłośników słodkich smaków świetną propozycją będzie surówka z marchewki i ananasa. Jej słodki smak przełamuje natka pietruszki.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 plastry ananasa w zalewie,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Przełóż składniki do sporej wielkości miski.
  2. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i wlej do miski. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj z pokrojoną natką pietruszki.

Surówka z marchewki i selera

Surówka z marchewki i selera to - oprócz połączenia z jabłkiem czy ananasem -klasyczna propozycja. Szybka, smaczna i bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 1/3 selera korzeniowego,
  • 3 łyżki śmietany (18 proc. lub 12 proc.),
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Dodaj sok z cytryny oraz śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z marchwi z selerem na słodko

Kolejna propozycja surówki z wykorzystaniem selera – tym razem wersja na słodko z dodatkiem orzechów i rodzynek.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1/3 selera korzeniowego,
  • 5 łyżki jogurtu greckiego,
  • 40 g orzechów włoskich,
  • 40 g rodzynek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Dodaj posiekane orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny oraz jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne