Łączę marchewkę z rodzynkami. Taka surówka znika z talerzy szybciej niż mięso
Surówka z marchewki to klasyczny dodatek do obiadu w polskich domach. Nie dość, że prosta w przygotowaniu, to jeszcze pyszna i pełna składników odżywczych. Okazuje się, że można ją przyrządzić na wiele sposobów, a my mamy na to przepis.
Marchewka to warzywo, które króluje w polskiej kuchni. Znajdziemy ją w zupach, daniach głównych, jak i surówkach. Świeża, chrupiąca i pełna beta-karotenu, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, które podkreślają jej naturalną słodycz lub nadają jej zupełnie nowy charakter. Dobrze przyrządzona surówka potrafi odmienić nawet najprostszy posiłek. Sprawdź nasze propozycje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych
Surówka z marchewki i jabłka
Pyszna surówka z marchewki i jabłka to klasyk wśród klasyków. Należy do jednych z najlepszych dodatków do polskich obiadów. Jest prosta w wykonaniu, ma niezapomniany smak.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 2 jabłka,
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz marchewkę oraz jabłko, a następnie oba składniki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski. Dodaj sok z cytryny.
- Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Surówka z marchewki, ananasa z natką pietruszki
Dla miłośników słodkich smaków świetną propozycją będzie surówka z marchewki i ananasa. Jej słodki smak przełamuje natka pietruszki.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 2 plastry ananasa w zalewie,
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- natka pietruszki,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Przełóż składniki do sporej wielkości miski.
- Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i wlej do miski. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj z pokrojoną natką pietruszki.
Surówka z marchewki i selera
Surówka z marchewki i selera to - oprócz połączenia z jabłkiem czy ananasem -klasyczna propozycja. Szybka, smaczna i bardzo zdrowa.
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 1/3 selera korzeniowego,
- 3 łyżki śmietany (18 proc. lub 12 proc.),
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
- Dodaj sok z cytryny oraz śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Surówka z marchwi z selerem na słodko
Kolejna propozycja surówki z wykorzystaniem selera – tym razem wersja na słodko z dodatkiem orzechów i rodzynek.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1/3 selera korzeniowego,
- 5 łyżki jogurtu greckiego,
- 40 g orzechów włoskich,
- 40 g rodzynek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
- Dodaj posiekane orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny oraz jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.