Łączę marchewkę z rodzynkami. Taka surówka znika z talerzy szybciej niż mięso

Surówka z marchewki to klasyczny dodatek do obiadu w polskich domach. Nie dość, że prosta w przygotowaniu, to jeszcze pyszna i pełna składników odżywczych. Okazuje się, że można ją przyrządzić na wiele sposobów, a my mamy na to przepis.

Surówka z marchewki to dobry dodatek do obiaduSurówka z marchewki to dobry dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka to warzywo, które króluje w polskiej kuchni. Znajdziemy ją w zupach, daniach głównych, jak i surówkach. Świeża, chrupiąca i pełna beta-karotenu, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, które podkreślają jej naturalną słodycz lub nadają jej zupełnie nowy charakter. Dobrze przyrządzona surówka potrafi odmienić nawet najprostszy posiłek. Sprawdź nasze propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje przepis na mizerię z ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i jabłka

Pyszna surówka z marchewki i jabłka to klasyk wśród klasyków. Należy do jednych z najlepszych dodatków do polskich obiadów. Jest prosta w wykonaniu, ma niezapomniany smak.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz jabłko, a następnie oba składniki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski. Dodaj sok z cytryny.
  2. Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z marchewki, ananasa z natką pietruszki

Dla miłośników słodkich smaków świetną propozycją będzie surówka z marchewki i ananasa. Jej słodki smak przełamuje natka pietruszki.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 plastry ananasa w zalewie,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Plastry ananasa pokrój w kostkę. Przełóż składniki do sporej wielkości miski.
  2. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i wlej do miski. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj z pokrojoną natką pietruszki.

Surówka z marchewki i selera

Surówka z marchewki i selera to - oprócz połączenia z jabłkiem czy ananasem -klasyczna propozycja. Szybka, smaczna i bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 1/3 selera korzeniowego,
  • 3 łyżki śmietany (18 proc. lub 12 proc.),
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Dodaj sok z cytryny oraz śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Surówka z marchwi z selerem na słodko

Kolejna propozycja surówki z wykorzystaniem selera – tym razem wersja na słodko z dodatkiem orzechów i rodzynek.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1/3 selera korzeniowego,
  • 5 łyżki jogurtu greckiego,
  • 40 g orzechów włoskich,
  • 40 g rodzynek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę oraz seler. Oba warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do sporej wielkości miski.
  2. Dodaj posiekane orzechy włoskie, rodzynki, sok z cytryny oraz jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia