Racuchy na weekend smażę jak Holendrzy pączki. Każdy zjada z dokładką

Jeśli kochasz puszyste, drożdżowe placki, te racuchy jak holenderskie pączki na pewno skradną twoje serce. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku i pachnące jabłkami z cynamonem – smakują dokładnie tak, jak oliebollen prosto z Amsterdamu.

Racuchy jak holenderskie pączki sprawdzą się na rodzinny deserRacuchy jak holenderskie pączki sprawdzą się na rodzinny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Karol Wiak

To prosty przepis, który sprawdzi się w weekend, gdy masz ochotę na coś słodkiego i wyjątkowy deser.

Holenderskie oliebollen – co to takiego?

W Holandii trudno wyobrazić sobie Sylwestra bez oliebollen, czyli małych, złocistych pączków smażonych na głębokim oleju. To tradycyjny wypiek, który podaje się posypany cukrem pudrem, a w środku często kryją się rodzynki, jabłka albo skórka cytrusowa. Oliebollen mają długą historię – przepisy na nie pojawiały się już w XVII wieku, a do dziś są symbolem świętowania i domowego ciepła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

W smaku są puszyste, lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Nieco przypominają nasze racuchy, ale różnią się sposobem przygotowania – w klasycznej wersji ciasto drożdżowe smaży się w kulkach, które wyglądają niemal jak małe pączki.

Kiedy po raz pierwszy spróbowałem oliebollen w Amsterdamie, od razu pomyślałem o polskich racuchach z jabłkami. Podobieństwo jest naprawdę uderzające – oba desery rozchodzą się w mgnieniu oka, bo trudno poprzestać na jednym. Dlatego właśnie warto przygotować racuchy jak holenderskie pączki, które łączą smak dzieciństwa z odrobiną europejskiej tradycji.

Przepis na racuchy jak holenderskie pączki

Aby zrobić racuchy jak holenderskie pączki, wystarczy kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To deser, który pachnie drożdżowym ciastem, cynamonem i jabłkami – idealny na leniwy weekend.

Składniki:

  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
  • 2 kwaśne jabłka (np. szara reneta),
  • 2 łyżki rumu,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Pokrusz do niego drożdże, zasyp cukrem i zalej dwiema łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Dodaj resztę mleka i jajko. Wymieszaj, żeby w cieście nie było grudek.
  3. Do masy dodaj starte na grubych oczkach jabłka, rodzynki namoczone wcześniej w rumie (dla dzieci – w ciepłej wodzie), otartą skórkę cytrynową i cynamon. Wszystko dokładnie połącz.
  4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw, aż podwoi objętość. Możesz też wstawić miskę do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 60°C) z uchylonymi drzwiczkami.
  5. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj porcje ciasta. Smaż pod przykrywką na małym ogniu, aż racuchy będą ścięte w środku, a następnie przewróć je na drugą stronę.
  6. Odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

Porada: jeśli robisz racuchy dla dzieci, pomiń alkohol i zalej rodzynki ciepłą wodą.

Wybrane dla Ciebie
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟