Racuchy na weekend smażę jak Holendrzy pączki. Każdy zjada z dokładką

Jeśli kochasz puszyste, drożdżowe placki, te racuchy jak holenderskie pączki na pewno skradną twoje serce. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku i pachnące jabłkami z cynamonem – smakują dokładnie tak, jak oliebollen prosto z Amsterdamu.

Racuchy jak holenderskie pączki sprawdzą się na rodzinny deserRacuchy jak holenderskie pączki sprawdzą się na rodzinny deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Karol Wiak

To prosty przepis, który sprawdzi się w weekend, gdy masz ochotę na coś słodkiego i wyjątkowy deser.

Holenderskie oliebollen – co to takiego?

W Holandii trudno wyobrazić sobie Sylwestra bez oliebollen, czyli małych, złocistych pączków smażonych na głębokim oleju. To tradycyjny wypiek, który podaje się posypany cukrem pudrem, a w środku często kryją się rodzynki, jabłka albo skórka cytrusowa. Oliebollen mają długą historię – przepisy na nie pojawiały się już w XVII wieku, a do dziś są symbolem świętowania i domowego ciepła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

W smaku są puszyste, lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Nieco przypominają nasze racuchy, ale różnią się sposobem przygotowania – w klasycznej wersji ciasto drożdżowe smaży się w kulkach, które wyglądają niemal jak małe pączki.

Kiedy po raz pierwszy spróbowałem oliebollen w Amsterdamie, od razu pomyślałem o polskich racuchach z jabłkami. Podobieństwo jest naprawdę uderzające – oba desery rozchodzą się w mgnieniu oka, bo trudno poprzestać na jednym. Dlatego właśnie warto przygotować racuchy jak holenderskie pączki, które łączą smak dzieciństwa z odrobiną europejskiej tradycji.

Przepis na racuchy jak holenderskie pączki

Aby zrobić racuchy jak holenderskie pączki, wystarczy kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To deser, który pachnie drożdżowym ciastem, cynamonem i jabłkami – idealny na leniwy weekend.

Składniki:

  • 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
  • 2 kwaśne jabłka (np. szara reneta),
  • 2 łyżki rumu,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Pokrusz do niego drożdże, zasyp cukrem i zalej dwiema łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Dodaj resztę mleka i jajko. Wymieszaj, żeby w cieście nie było grudek.
  3. Do masy dodaj starte na grubych oczkach jabłka, rodzynki namoczone wcześniej w rumie (dla dzieci – w ciepłej wodzie), otartą skórkę cytrynową i cynamon. Wszystko dokładnie połącz.
  4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw, aż podwoi objętość. Możesz też wstawić miskę do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 60°C) z uchylonymi drzwiczkami.
  5. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj porcje ciasta. Smaż pod przykrywką na małym ogniu, aż racuchy będą ścięte w środku, a następnie przewróć je na drugą stronę.
  6. Odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

Porada: jeśli robisz racuchy dla dzieci, pomiń alkohol i zalej rodzynki ciepłą wodą.

Wybrane dla Ciebie
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola