Racuchy na weekend smażę jak Holendrzy pączki. Każdy zjada z dokładką
Jeśli kochasz puszyste, drożdżowe placki, te racuchy jak holenderskie pączki na pewno skradną twoje serce. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku i pachnące jabłkami z cynamonem – smakują dokładnie tak, jak oliebollen prosto z Amsterdamu.
To prosty przepis, który sprawdzi się w weekend, gdy masz ochotę na coś słodkiego i wyjątkowy deser.
Holenderskie oliebollen – co to takiego?
W Holandii trudno wyobrazić sobie Sylwestra bez oliebollen, czyli małych, złocistych pączków smażonych na głębokim oleju. To tradycyjny wypiek, który podaje się posypany cukrem pudrem, a w środku często kryją się rodzynki, jabłka albo skórka cytrusowa. Oliebollen mają długą historię – przepisy na nie pojawiały się już w XVII wieku, a do dziś są symbolem świętowania i domowego ciepła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto miodowe lata
W smaku są puszyste, lekko wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Nieco przypominają nasze racuchy, ale różnią się sposobem przygotowania – w klasycznej wersji ciasto drożdżowe smaży się w kulkach, które wyglądają niemal jak małe pączki.
Kiedy po raz pierwszy spróbowałem oliebollen w Amsterdamie, od razu pomyślałem o polskich racuchach z jabłkami. Podobieństwo jest naprawdę uderzające – oba desery rozchodzą się w mgnieniu oka, bo trudno poprzestać na jednym. Dlatego właśnie warto przygotować racuchy jak holenderskie pączki, które łączą smak dzieciństwa z odrobiną europejskiej tradycji.
Przepis na racuchy jak holenderskie pączki
Aby zrobić racuchy jak holenderskie pączki, wystarczy kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To deser, który pachnie drożdżowym ciastem, cynamonem i jabłkami – idealny na leniwy weekend.
Składniki:
- 2 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
- 2 kwaśne jabłka (np. szara reneta),
- 2 łyżki rumu,
- 3 łyżki rodzynek,
- 1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- olej rzepakowy do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Pokrusz do niego drożdże, zasyp cukrem i zalej dwiema łyżkami ciepłego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodaj resztę mleka i jajko. Wymieszaj, żeby w cieście nie było grudek.
- Do masy dodaj starte na grubych oczkach jabłka, rodzynki namoczone wcześniej w rumie (dla dzieci – w ciepłej wodzie), otartą skórkę cytrynową i cynamon. Wszystko dokładnie połącz.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw, aż podwoi objętość. Możesz też wstawić miskę do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 60°C) z uchylonymi drzwiczkami.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj porcje ciasta. Smaż pod przykrywką na małym ogniu, aż racuchy będą ścięte w środku, a następnie przewróć je na drugą stronę.
- Odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.
Porada: jeśli robisz racuchy dla dzieci, pomiń alkohol i zalej rodzynki ciepłą wodą.