Koniecznie zrób to z rodzynkami, zanim wrzucisz je do sernika. Inaczej opadną na dno
Rodzynki to klasyczny dodatek do sernika. Nic nie zastąpi ich charakterystycznego smaku. Warto przypomnieć sobie, co zrobić, by były równomiernie rozłożone, a nie opadły na dno. To bardzo prosty trik.
Rodzynki w serniku potrafią podzielić smakoszy. Są tacy, którzy je kochają, ale często budzą także niechęć. Zdecydowanie należą do klasycznych dodatków i trudno wyobrazić sobie bez nich takie wypieki jak tradycyjny sernik czy baba drożdżowa. Często pieczemy je na święta wielkanocne, dlatego przypominam, jakie rodzynki do nich wybrać i jak je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Co zawierają rodzynki?
Suszone winogrona, czyli rodzynki są bogate w witaminy, minerały i błonnik. Nie jest to więc tylko dodatek smakowy, ale można go postrzegać jako superfoods. Zawarty w nich potas korzystnie wpływa na pracę serca oraz układu nerwowego. Jednak aby w pełni cieszyć się ich dobroczynnym działaniem i smakiem należy wybierać produkty wysokiej jakości.
Jakie rodzynki wybrać do sernika?
Bardzo ważny jest sposób produkcji i przechowywania rodzynek. Te poddane procesowi suszenia siarką mogą tracić część swoich wartości odżywczych. Ważne jest również pochodzenie rodzynek, ponieważ te z różnych regionów świata mogą różnić się smakiem i zawartością szkodliwych substancji. Wybieraj produkty w szczelnych opakowaniach, które chronią przed wilgocią i zanieczyszczeniami.
Jak przygotować rodzynki do sernika?
Wybrałeś najlepsze rodzynki? Przed dodaniem ich do masy serowej wymagają one krótkiego przygotowania. Trzeba je namoczyć, by stały się bardziej miękkie i wilgotne. Można moczyć je w wodzie lub soku z cytryny. Dobrze sprawdzają się także mieszanki z dodatkiem alkoholu, zwłaszcza rumem czy brandy. Rodzynki wystarczy moczyć przez około kwadrans (zależy, jak mocno są wysuszone). Lepiej unikać zalewania rodzynek wrzątkiem, bo to niszczy ich wartości odżywcze.
Co zrobić, by rodzynki nie opadły na dno sernika? Tu sprawdza się trik, który stosowały jeszcze nasze babcie. Przede wszystkim bakalie trzeba dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Potem dobrze je oprószyć mąką ziemniaczaną - dzięki temu rodzynki dobrze połączą się z masą serową i nie opadną na dno podczas pieczenia.