Bez tej drożdżówki nie ma Wielkanocy. U mnie obowiązkowa jak mazurek
Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne zaczynam od dzielenia się jajkiem. Ale prawdziwe święta czuję dopiero wtedy, gdy na stole pojawia się puszysta i miękka drożdżówka z bakaliami w środku. Idealnie smakuje posmarowana masłem do niespiesznej kawy w rodzinnym gronie.
W Polsce babka drożdżowa jest popularnym wypiekiem wielkanocnym, ale w innych krajach również można znaleźć podobne specjały. Na przykład w Ukrainie tradycyjnie przygotowywany jest kulicz – wysokie, puszyste ciasto drożdżowe, które jest symbolem odrodzenia i nowego życia. Ukraińska babka często jest ozdabiana lukrem i kolorowymi posypkami, co dodaje mu świątecznego charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie
Różnorodność polskich babek wielkanocnych
Oprócz tradycyjnej babki drożdżowej w Polsce popularne są również babki piaskowe, które charakteryzują się delikatną i sypką konsystencją. W wielu domach przygotowuje się także babki cytrynowe, które zachwycają lekkością i orzeźwiającym smakiem. Nie można zapomnieć o babkach marmurkowych, które również mają swoich wiernych fanów – w tej wersji ciasta w jednej formie przeplatają się jasna i ciemna warstwa.
Świąteczne babki często polewane są lukrem lub polewą czekoladową. W przypadku tego wypieku Polacy raczej stawiają na minimalizm. Niektórzy posypują ciasto jedynie cukrem pudrem, chociaż z pewnością są i tacy, którzy nie stronią od bardziej dekoracyjnych elementów
Przepis na babkę drożdżową z bakaliami
Ciasto możesz przygotować w formie na babkę wielkanocną lub w prostokątnej "keksówce".
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 6 żółtek – z białej możesz zrobić bezę,
- 200 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 65 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 100 g rodzynek,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- ziarenka z laski wanilii.
Wykonanie:
- Drożdże rozmieszaj w 100 ml ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pozostałym mlekiem zalej rodzynki.
- W małym rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
- Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę. Wymieszaj z namoczonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodaj przestudzone roztopione masło, żółtka, cukier, ziarenka z laski wanilii i rozczyn drożdżowy.
- Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia – tym razem już tylko na 10-15 minut.
- Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
- Po upieczeniu pozostaw w środku na 30 min, uchyl drzwiczki piekarnika.
- Wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.