Bez tej drożdżówki nie ma Wielkanocy. U mnie obowiązkowa jak mazurek

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne zaczynam od dzielenia się jajkiem. Ale prawdziwe święta czuję dopiero wtedy, gdy na stole pojawia się puszysta i miękka drożdżówka z bakaliami w środku. Idealnie smakuje posmarowana masłem do niespiesznej kawy w rodzinnym gronie.

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkamiWielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce babka drożdżowa jest popularnym wypiekiem wielkanocnym, ale w innych krajach również można znaleźć podobne specjały. Na przykład w Ukrainie tradycyjnie przygotowywany jest kulicz – wysokie, puszyste ciasto drożdżowe, które jest symbolem odrodzenia i nowego życia. Ukraińska babka często jest ozdabiana lukrem i kolorowymi posypkami, co dodaje mu świątecznego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Różnorodność polskich babek wielkanocnych

Oprócz tradycyjnej babki drożdżowej w Polsce popularne są również babki piaskowe, które charakteryzują się delikatną i sypką konsystencją. W wielu domach przygotowuje się także babki cytrynowe, które zachwycają lekkością i orzeźwiającym smakiem. Nie można zapomnieć o babkach marmurkowych, które również mają swoich wiernych fanów – w tej wersji ciasta w jednej formie przeplatają się jasna i ciemna warstwa.

Świąteczne babki często polewane są lukrem lub polewą czekoladową. W przypadku tego wypieku Polacy raczej stawiają na minimalizm. Niektórzy posypują ciasto jedynie cukrem pudrem, chociaż z pewnością są i tacy, którzy nie stronią od bardziej dekoracyjnych elementów

Przepis na babkę drożdżową z bakaliami

Ciasto możesz przygotować w formie na babkę wielkanocną lub w prostokątnej "keksówce". 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek – z białej możesz zrobić bezę,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 65 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • ziarenka z laski wanilii.

Wykonanie:

  1. Drożdże rozmieszaj w 100 ml ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałym mlekiem zalej rodzynki.
  3. W małym rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  4. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę. Wymieszaj z namoczonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodaj przestudzone roztopione masło, żółtka, cukier, ziarenka z laski wanilii i rozczyn drożdżowy.
  5. Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia – tym razem już tylko na 10-15 minut.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
  8. Po upieczeniu pozostaw w środku na 30 min, uchyl drzwiczki piekarnika.
  9. Wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej