Bez tej drożdżówki nie ma Wielkanocy. U mnie obowiązkowa jak mazurek

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne zaczynam od dzielenia się jajkiem. Ale prawdziwe święta czuję dopiero wtedy, gdy na stole pojawia się puszysta i miękka drożdżówka z bakaliami w środku. Idealnie smakuje posmarowana masłem do niespiesznej kawy w rodzinnym gronie.

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkamiWielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce babka drożdżowa jest popularnym wypiekiem wielkanocnym, ale w innych krajach również można znaleźć podobne specjały. Na przykład w Ukrainie tradycyjnie przygotowywany jest kulicz – wysokie, puszyste ciasto drożdżowe, które jest symbolem odrodzenia i nowego życia. Ukraińska babka często jest ozdabiana lukrem i kolorowymi posypkami, co dodaje mu świątecznego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Różnorodność polskich babek wielkanocnych

Oprócz tradycyjnej babki drożdżowej w Polsce popularne są również babki piaskowe, które charakteryzują się delikatną i sypką konsystencją. W wielu domach przygotowuje się także babki cytrynowe, które zachwycają lekkością i orzeźwiającym smakiem. Nie można zapomnieć o babkach marmurkowych, które również mają swoich wiernych fanów – w tej wersji ciasta w jednej formie przeplatają się jasna i ciemna warstwa.

Świąteczne babki często polewane są lukrem lub polewą czekoladową. W przypadku tego wypieku Polacy raczej stawiają na minimalizm. Niektórzy posypują ciasto jedynie cukrem pudrem, chociaż z pewnością są i tacy, którzy nie stronią od bardziej dekoracyjnych elementów

Przepis na babkę drożdżową z bakaliami

Ciasto możesz przygotować w formie na babkę wielkanocną lub w prostokątnej "keksówce". 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek – z białej możesz zrobić bezę,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 65 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • ziarenka z laski wanilii.

Wykonanie:

  1. Drożdże rozmieszaj w 100 ml ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałym mlekiem zalej rodzynki.
  3. W małym rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  4. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę. Wymieszaj z namoczonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodaj przestudzone roztopione masło, żółtka, cukier, ziarenka z laski wanilii i rozczyn drożdżowy.
  5. Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia – tym razem już tylko na 10-15 minut.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
  8. Po upieczeniu pozostaw w środku na 30 min, uchyl drzwiczki piekarnika.
  9. Wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥