Bez tej drożdżówki nie ma Wielkanocy. U mnie obowiązkowa jak mazurek

Zgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne zaczynam od dzielenia się jajkiem. Ale prawdziwe święta czuję dopiero wtedy, gdy na stole pojawia się puszysta i miękka drożdżówka z bakaliami w środku. Idealnie smakuje posmarowana masłem do niespiesznej kawy w rodzinnym gronie.

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkamiWielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce babka drożdżowa jest popularnym wypiekiem wielkanocnym, ale w innych krajach również można znaleźć podobne specjały. Na przykład w Ukrainie tradycyjnie przygotowywany jest kulicz – wysokie, puszyste ciasto drożdżowe, które jest symbolem odrodzenia i nowego życia. Ukraińska babka często jest ozdabiana lukrem i kolorowymi posypkami, co dodaje mu świątecznego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Różnorodność polskich babek wielkanocnych

Oprócz tradycyjnej babki drożdżowej w Polsce popularne są również babki piaskowe, które charakteryzują się delikatną i sypką konsystencją. W wielu domach przygotowuje się także babki cytrynowe, które zachwycają lekkością i orzeźwiającym smakiem. Nie można zapomnieć o babkach marmurkowych, które również mają swoich wiernych fanów – w tej wersji ciasta w jednej formie przeplatają się jasna i ciemna warstwa.

Świąteczne babki często polewane są lukrem lub polewą czekoladową. W przypadku tego wypieku Polacy raczej stawiają na minimalizm. Niektórzy posypują ciasto jedynie cukrem pudrem, chociaż z pewnością są i tacy, którzy nie stronią od bardziej dekoracyjnych elementów

Przepis na babkę drożdżową z bakaliami

Ciasto możesz przygotować w formie na babkę wielkanocną lub w prostokątnej "keksówce". 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek – z białej możesz zrobić bezę,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 65 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • ziarenka z laski wanilii.

Wykonanie:

  1. Drożdże rozmieszaj w 100 ml ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałym mlekiem zalej rodzynki.
  3. W małym rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
  4. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę. Wymieszaj z namoczonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodaj przestudzone roztopione masło, żółtka, cukier, ziarenka z laski wanilii i rozczyn drożdżowy.
  5. Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i przełóż do formy wysmarowanej masłem. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia – tym razem już tylko na 10-15 minut.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 1 godzinę.
  8. Po upieczeniu pozostaw w środku na 30 min, uchyl drzwiczki piekarnika.
  9. Wyjmij z formy na kratkę do ostudzenia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości