Przed świętami sprawdź ten przepis. Babka tak dobra, że upieczesz minimum 2 razy

Do Wielkanocy ponad 2 tygodnie, ale ja już poddałam się świątecznemu nastrojowi i testuję przepisy na wypieki. Babka marmurkowa to jak na razie mój zdecydowany faworyt. Jest tak pyszna, że moja rodzina zjada ją w kilka godzin po upieczeniu.

Ta babka zniknie z twojego stołu w mgnieniu okaTa babka zniknie z twojego stołu w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiam święta wielkanocne, bo kojarzą mi się z nadzieją, jak i pierwszym wiosennym ciepłem. Samo jajko symbolizuje odrodzenie oraz nowe życie. Myślę, że nawet wielkanocne wypieki charakteryzują się pewnego rodzaju świeżością i lekkością. Na pewno można tak opisać babkę marmurkową, w której kakao i wanilia tworzą doskonały balans. Chciałoby się nią zajadać bez końca, moja rodzina zdecydowanie to potwierdza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa powinna być przystępna w pieczeniu nawet dla początkującego cukiernika, ale zdradzę jeszcze kilka dodatkowych wskazówek. Przesiewaj mąkę i kakao przez sitko, bo dzięki temu ciasto będzie lżejsze i bez grudek. Po dodaniu masła nie miksuj długo. Tylko do połączenia składników, żeby nie ubić za mocno glutenu w mące, bo wtedy babka wyjdzie miękka, a nie zbita.

Marmurek to najważniejszy element babki — aby był ładny, to ciemne ciasto wylewaj punktowo lub paskami, a potem mieszaj delikatnie patyczkiem lub widelcem w różne strony. Ważne jednak, aby z tym nie przesadzić! Gotowe ciasto możesz polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 17 g cukru waniliowego (1 opakowanie),
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia — powinno być płynne i letnie, nie gorące.
  2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinno to zająć minimum 5 minut mikserem.
  3. Do masy jajecznej stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach do momentu, aż wszystko się wtopi.
  4. Wlej przestudzone masło i krótko miksuj, tylko do połączenia składników.
  5. 2/3 ciasta przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (keksówki lub babkowej). Do pozostałej 1/3 masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  6. Ciemne ciasto wylej na środek jasnego ciasta w formie. Możesz delikatnie przemieszać widelcem lub patyczkiem, robiąc esy-floresy, ale nie za dużo — wtedy wyjdzie ładny marmurkowy wzór.
  7. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około godzinę, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30-40 minut, bo babka może wtedy opaść.
  8. Odstaw ciasto na 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź na kratce.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯