Przed świętami sprawdź ten przepis. Babka tak dobra, że upieczesz minimum 2 razy
Do Wielkanocy ponad 2 tygodnie, ale ja już poddałam się świątecznemu nastrojowi i testuję przepisy na wypieki. Babka marmurkowa to jak na razie mój zdecydowany faworyt. Jest tak pyszna, że moja rodzina zjada ją w kilka godzin po upieczeniu.
Uwielbiam święta wielkanocne, bo kojarzą mi się z nadzieją, jak i pierwszym wiosennym ciepłem. Samo jajko symbolizuje odrodzenie oraz nowe życie. Myślę, że nawet wielkanocne wypieki charakteryzują się pewnego rodzaju świeżością i lekkością. Na pewno można tak opisać babkę marmurkową, w której kakao i wanilia tworzą doskonały balans. Chciałoby się nią zajadać bez końca, moja rodzina zdecydowanie to potwierdza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach
Przepis na babkę marmurkową
Babka marmurkowa powinna być przystępna w pieczeniu nawet dla początkującego cukiernika, ale zdradzę jeszcze kilka dodatkowych wskazówek. Przesiewaj mąkę i kakao przez sitko, bo dzięki temu ciasto będzie lżejsze i bez grudek. Po dodaniu masła nie miksuj długo. Tylko do połączenia składników, żeby nie ubić za mocno glutenu w mące, bo wtedy babka wyjdzie miękka, a nie zbita.
Marmurek to najważniejszy element babki — aby był ładny, to ciemne ciasto wylewaj punktowo lub paskami, a potem mieszaj delikatnie patyczkiem lub widelcem w różne strony. Ważne jednak, aby z tym nie przesadzić! Gotowe ciasto możesz polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 17 g cukru waniliowego (1 opakowanie),
- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 1 łyżka kakao.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia — powinno być płynne i letnie, nie gorące.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinno to zająć minimum 5 minut mikserem.
- Do masy jajecznej stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach do momentu, aż wszystko się wtopi.
- Wlej przestudzone masło i krótko miksuj, tylko do połączenia składników.
- 2/3 ciasta przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (keksówki lub babkowej). Do pozostałej 1/3 masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Ciemne ciasto wylej na środek jasnego ciasta w formie. Możesz delikatnie przemieszać widelcem lub patyczkiem, robiąc esy-floresy, ale nie za dużo — wtedy wyjdzie ładny marmurkowy wzór.
- Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około godzinę, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30-40 minut, bo babka może wtedy opaść.
- Odstaw ciasto na 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź na kratce.