Przed świętami sprawdź ten przepis. Babka tak dobra, że upieczesz minimum 2 razy

Do Wielkanocy ponad 2 tygodnie, ale ja już poddałam się świątecznemu nastrojowi i testuję przepisy na wypieki. Babka marmurkowa to jak na razie mój zdecydowany faworyt. Jest tak pyszna, że moja rodzina zjada ją w kilka godzin po upieczeniu.

Ta babka zniknie z twojego stołu w mgnieniu okaTa babka zniknie z twojego stołu w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiam święta wielkanocne, bo kojarzą mi się z nadzieją, jak i pierwszym wiosennym ciepłem. Samo jajko symbolizuje odrodzenie oraz nowe życie. Myślę, że nawet wielkanocne wypieki charakteryzują się pewnego rodzaju świeżością i lekkością. Na pewno można tak opisać babkę marmurkową, w której kakao i wanilia tworzą doskonały balans. Chciałoby się nią zajadać bez końca, moja rodzina zdecydowanie to potwierdza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pascha wielkanocna z tego przepisu wychodzi niesamowicie delikatna. Wręcz rozpływa się w ustach

Przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa powinna być przystępna w pieczeniu nawet dla początkującego cukiernika, ale zdradzę jeszcze kilka dodatkowych wskazówek. Przesiewaj mąkę i kakao przez sitko, bo dzięki temu ciasto będzie lżejsze i bez grudek. Po dodaniu masła nie miksuj długo. Tylko do połączenia składników, żeby nie ubić za mocno glutenu w mące, bo wtedy babka wyjdzie miękka, a nie zbita.

Marmurek to najważniejszy element babki — aby był ładny, to ciemne ciasto wylewaj punktowo lub paskami, a potem mieszaj delikatnie patyczkiem lub widelcem w różne strony. Ważne jednak, aby z tym nie przesadzić! Gotowe ciasto możesz polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 17 g cukru waniliowego (1 opakowanie),
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia — powinno być płynne i letnie, nie gorące.
  2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinno to zająć minimum 5 minut mikserem.
  3. Do masy jajecznej stopniowo wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach do momentu, aż wszystko się wtopi.
  4. Wlej przestudzone masło i krótko miksuj, tylko do połączenia składników.
  5. 2/3 ciasta przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (keksówki lub babkowej). Do pozostałej 1/3 masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  6. Ciemne ciasto wylej na środek jasnego ciasta w formie. Możesz delikatnie przemieszać widelcem lub patyczkiem, robiąc esy-floresy, ale nie za dużo — wtedy wyjdzie ładny marmurkowy wzór.
  7. Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około godzinę, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 30-40 minut, bo babka może wtedy opaść.
  8. Odstaw ciasto na 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź na kratce.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża