WAŻNE
TERAZ

Trump ponownie o dronach nad Polską: "Nie chcę nikogo bronić"

Nowa obsesja kawoszy i dietetyków. Brzmi dziwnie, ale pokochasz to po pierwszym łyku

Kiedy myślimy o porannej kawie, zazwyczaj mamy przed oczami klasyczne espresso, latte z pianką lub cold brew w modnym kubku na wynos. Ale w świecie, gdzie kuchnia coraz częściej spotyka się z odważnymi połączeniami, powoli na salony (czy raczej do filiżanek) wchodzi coś nowego i zaskakującego – kawa z awokado.

LatteLatte
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruud Sies
Katarzyna Gileta

Brzmi egzotycznie? A może trochę dziwnie? Być może. Ale nie oceniajmy jej, zanim nie spróbujemy – bo to nie tylko intrygujące połączenie smaków, ale też prawdziwa bomba wartości odżywczych.

Awokado + kawa to duet idealny?

Z jednej strony mamy awokado – kremowe, bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy (szczególnie E, K, C i z grupy B), a także błonnik i potas. Z drugiej strony – kawę, czyli źródło antyoksydantów i naturalny zastrzyk energii. Razem tworzą napój, który syci, orzeźwia i może spokojnie zastąpić śniadanie w biegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik limonkowy Anielski Włos. Ciacho bez pieczenia idealne na wiosnę

To także idealna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć cukier czy nabiał – bo zamiast słodkiego syropu czy mlecznej piany, dostajemy kremową konsystencję z natury. A do tego... to po prostu modne. Instagram kocha takie nowinki!

Skąd w ogóle ten pomysł?

Choć dla nas to nowość, połączenie kawy i awokado nie jest wcale tak egzotyczne, jak mogłoby się wydawać. W Wietnamie istnieje deser o nazwie sinh tố bơ – to coś w rodzaju smoothie z awokado, mleka skondensowanego i lodu. W niektórych regionach podaje się go z dodatkiem... espresso! I tak oto powstał przepis, który zyskuje dziś na popularności na całym świecie.

Kawowe smoothie z awokado – na dobry start dnia

Idealne na śniadanie lub po treningu. Kremowe, pożywne, z lekkim kopem kofeiny.

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado,
  • 1 filiżanka schłodzonego espresso lub cold brew,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego),
  • 1–2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie),
  • garść lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładko. Można posypać kakao lub wiórkami czekolady. Smakuje jak deser, a syci jak posiłek.
Kawa w awokado
Kawa w awokado © Adobe Stock

Deserowe affogato z awokado

Awokado jako baza zamiast lodów waniliowych – ciekawa, zdrowsza wersja klasycznego włoskiego affogato.

Składniki:

  • ½ awokado,
  • 1-2 łyżeczki mleka kokosowego (dla kremowości),
  • 1 porcja gorącego espresso,
  • odrobina miodu lub pasty daktylowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj awokado z mlekiem kokosowym i miodem, uformuj "gałkę" i zalej gorącym espresso. Zaskakująco pyszne!

Zimna kawa z pianką z awokado

Nowoczesna wersja frappé lub latte na zimno z zieloną, roślinną pianką na wierzchu.

Składniki:

  • espresso lub cold brew,
  • mleko (roślinne lub klasyczne),
  • ¼ awokado,
  • kilka kropli syropu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj awokado z syropem i odrobiną mleka na piankę.
  2. Kawę z mlekiem przelej do szklanki z lodem, na wierzch dodaj piankę z awokado.
  3. Prawdziwa perełka do zdjęcia na social media!

Dlaczego warto spróbować kawy z awokado?

  • Zaskoczysz kubki smakowe – to nietypowe połączenie, ale bardzo harmonijne.
  • Zjesz zdrowiej – dzięki tłuszczom z awokado i braku cukru.
  • Zrobisz wrażenie – to napój, o którym się mówi i który wygląda jak milion dolarów.

W świecie, który biegnie coraz szybciej, kawa z awokado to mała chwila zatrzymania – coś innego, coś ciekawego, coś, co możesz wypić w spokoju, delektując się smakiem i świadomością, że robisz coś dobrego dla siebie. Bo to nie tylko moda – to styl życia. Następnym razem, gdy sięgniesz po poranną kawę, zapytaj siebie: a może dziś... z awokado?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans