Moja babcia na Wielkanoc zawsze piekła sernik krakowski. Do dziś uważam, że nie ma lepszego

Ten sernik to absolutna klasyka gatunku. Nie da się go porównać z modnym baskijskim czy nowojorskim. Jest mocno twarogowy, wyróżnia go duża ilość rodzynek i lukier. Moja babcia dokładała jeszcze skórkę pomarańczową.

Sernik Krakowski to hit WielkanocySernik Krakowski to hit Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Sernik króluje na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Właśnie na Wielkanoc moja babcia przygotowywała jego wersję "na bogato". Sekret wyjątkowego smaku tkwi nie tylko w wysokiej jakości serze i kruchym spodzie. Do tego muszą być rodzynki, które ostatnio budzą tyle kontrowersji. Jednak do sernika krakowskiego po prostu pasują genialnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Czym charakteryzuje się sernik krakowski?

Sernik krakowski dla miłośników tradycyjnych przepisów jest prawdziwym rarytasem. Jego receptura pochodzi z Wiednia, ale krakowianie mają w nim swój udział. To dzięki nim znalazło się w wypieku sporo bakalii. Trudno o nim powiedzieć, że jest łatwy i szybki do zrobienia. Należy jak większość tradycyjnych ciast, do tych pracochłonnych.

Jak zrobić sernik krakowski?

Z sernikiem krakowskim nie jest tak łatwo, bo trzeba do niego przygotować kruche ciasto, a także masę serową. Wypiek ma bowiem spód z kruchego ciasta, można z niego zrobić też charakterystyczną kratkę na wierzchu. Podstawą masy serowej jest zaś twaróg, najlepiej samodzielnie zmielony. Wtedy jego konsystencja jest lepsza. Liczy się również jego odpowiednie doprawienie. Musi być w nim sporo wanilii i soku z cytryny, by miał charakterystyczny słodko-kwaskowaty posmak.

Co dodawać do sernika krakowskiego?

W serniki krakowskim bardzo ważne są też dodatki. To nie jest propozycja dla tych, którzy nie lubią rodzynek. W tej wersji powinno być ich sporo, podobnie jak skórki pomarańczowej. Warto też przygotować do niego lukier, który dodatkowo doda słodyczy i wzmocni cytrusową nutę. Tak robiła moja babcia. A potem jeszcze sernik dekorowała pomarańczową skórką. Lepszej propozycji dla fanów klasycznego sernika na pewno nie ma.

Sernik krakowski mojej babci

Składniki:

Na spód:

  • 350 g mąki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 170 g masła,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę serową:

  • kg tłustego twarogu na sernik (najlepiej samodzielnie zmielonego),
  • 100 g masła,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 8 żółtek,
  • 5 białek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Na lukier:

  • sok z połowy cytryny,
  • około szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wbij jajko i dwa żółtka, dodaj zimne masło. Posiekaj składniki nożem, a następnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotuj masę serową. Ubij połowę żółtek z cukrem na jasną, kremową masę. Dodawaj stopniowo pozostałe żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodaj twaróg i masło. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wrzućj do masy serowej bakalie i pianę z białek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Pieczenie. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Na spód wyłóż masę serową. Wierzch ciasta udekoruj paskami ciasta układając je w kratkę. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut.
  4. Dekoracja. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź, a potem przygotuj lukier. Udekoruj sernik, posyp go dodatkowo skórką pomarańczową.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione