Moja babcia na Wielkanoc zawsze piekła sernik krakowski. Do dziś uważam, że nie ma lepszego

Ten sernik to absolutna klasyka gatunku. Nie da się go porównać z modnym baskijskim czy nowojorskim. Jest mocno twarogowy, wyróżnia go duża ilość rodzynek i lukier. Moja babcia dokładała jeszcze skórkę pomarańczową.

Sernik Krakowski to hit WielkanocySernik Krakowski to hit Wielkanocy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Sernik króluje na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Właśnie na Wielkanoc moja babcia przygotowywała jego wersję "na bogato". Sekret wyjątkowego smaku tkwi nie tylko w wysokiej jakości serze i kruchym spodzie. Do tego muszą być rodzynki, które ostatnio budzą tyle kontrowersji. Jednak do sernika krakowskiego po prostu pasują genialnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czym charakteryzuje się sernik krakowski?

Sernik krakowski dla miłośników tradycyjnych przepisów jest prawdziwym rarytasem. Jego receptura pochodzi z Wiednia, ale krakowianie mają w nim swój udział. To dzięki nim znalazło się w wypieku sporo bakalii. Trudno o nim powiedzieć, że jest łatwy i szybki do zrobienia. Należy jak większość tradycyjnych ciast, do tych pracochłonnych.

Jak zrobić sernik krakowski?

Z sernikiem krakowskim nie jest tak łatwo, bo trzeba do niego przygotować kruche ciasto, a także masę serową. Wypiek ma bowiem spód z kruchego ciasta, można z niego zrobić też charakterystyczną kratkę na wierzchu. Podstawą masy serowej jest zaś twaróg, najlepiej samodzielnie zmielony. Wtedy jego konsystencja jest lepsza. Liczy się również jego odpowiednie doprawienie. Musi być w nim sporo wanilii i soku z cytryny, by miał charakterystyczny słodko-kwaskowaty posmak.

Co dodawać do sernika krakowskiego?

W serniki krakowskim bardzo ważne są też dodatki. To nie jest propozycja dla tych, którzy nie lubią rodzynek. W tej wersji powinno być ich sporo, podobnie jak skórki pomarańczowej. Warto też przygotować do niego lukier, który dodatkowo doda słodyczy i wzmocni cytrusową nutę. Tak robiła moja babcia. A potem jeszcze sernik dekorowała pomarańczową skórką. Lepszej propozycji dla fanów klasycznego sernika na pewno nie ma.

Sernik krakowski mojej babci

Składniki:

Na spód:

  • 350 g mąki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół szklanki cukru,
  • 170 g masła,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę serową:

  • kg tłustego twarogu na sernik (najlepiej samodzielnie zmielonego),
  • 100 g masła,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 8 żółtek,
  • 5 białek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Na lukier:

  • sok z połowy cytryny,
  • około szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wbij jajko i dwa żółtka, dodaj zimne masło. Posiekaj składniki nożem, a następnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotuj masę serową. Ubij połowę żółtek z cukrem na jasną, kremową masę. Dodawaj stopniowo pozostałe żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodaj twaróg i masło. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wrzućj do masy serowej bakalie i pianę z białek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Pieczenie. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Na spód wyłóż masę serową. Wierzch ciasta udekoruj paskami ciasta układając je w kratkę. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut.
  4. Dekoracja. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź, a potem przygotuj lukier. Udekoruj sernik, posyp go dodatkowo skórką pomarańczową.

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser