Moja babcia na Wielkanoc zawsze piekła sernik krakowski. Do dziś uważam, że nie ma lepszego
Ten sernik to absolutna klasyka gatunku. Nie da się go porównać z modnym baskijskim czy nowojorskim. Jest mocno twarogowy, wyróżnia go duża ilość rodzynek i lukier. Moja babcia dokładała jeszcze skórkę pomarańczową.
Sernik króluje na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Właśnie na Wielkanoc moja babcia przygotowywała jego wersję "na bogato". Sekret wyjątkowego smaku tkwi nie tylko w wysokiej jakości serze i kruchym spodzie. Do tego muszą być rodzynki, które ostatnio budzą tyle kontrowersji. Jednak do sernika krakowskiego po prostu pasują genialnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada
Czym charakteryzuje się sernik krakowski?
Sernik krakowski dla miłośników tradycyjnych przepisów jest prawdziwym rarytasem. Jego receptura pochodzi z Wiednia, ale krakowianie mają w nim swój udział. To dzięki nim znalazło się w wypieku sporo bakalii. Trudno o nim powiedzieć, że jest łatwy i szybki do zrobienia. Należy jak większość tradycyjnych ciast, do tych pracochłonnych.
Jak zrobić sernik krakowski?
Z sernikiem krakowskim nie jest tak łatwo, bo trzeba do niego przygotować kruche ciasto, a także masę serową. Wypiek ma bowiem spód z kruchego ciasta, można z niego zrobić też charakterystyczną kratkę na wierzchu. Podstawą masy serowej jest zaś twaróg, najlepiej samodzielnie zmielony. Wtedy jego konsystencja jest lepsza. Liczy się również jego odpowiednie doprawienie. Musi być w nim sporo wanilii i soku z cytryny, by miał charakterystyczny słodko-kwaskowaty posmak.
Co dodawać do sernika krakowskiego?
W serniki krakowskim bardzo ważne są też dodatki. To nie jest propozycja dla tych, którzy nie lubią rodzynek. W tej wersji powinno być ich sporo, podobnie jak skórki pomarańczowej. Warto też przygotować do niego lukier, który dodatkowo doda słodyczy i wzmocni cytrusową nutę. Tak robiła moja babcia. A potem jeszcze sernik dekorowała pomarańczową skórką. Lepszej propozycji dla fanów klasycznego sernika na pewno nie ma.
Sernik krakowski mojej babci
Składniki:
Na spód:
- 350 g mąki,
- opakowanie cukru waniliowego,
- pół szklanki cukru,
- 170 g masła,
- jajko,
- 2 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę serową:
- kg tłustego twarogu na sernik (najlepiej samodzielnie zmielonego),
- 100 g masła,
- 1 1/2 szklanki cukru pudru,
- 8 żółtek,
- 5 białek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- bakalie – rodzynki i skórka pomarańczowa do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Na lukier:
- sok z połowy cytryny,
- około szklanka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wbij jajko i dwa żółtka, dodaj zimne masło. Posiekaj składniki nożem, a następnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Przygotuj masę serową. Ubij połowę żółtek z cukrem na jasną, kremową masę. Dodawaj stopniowo pozostałe żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodaj twaróg i masło. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wrzućj do masy serowej bakalie i pianę z białek, delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Pieczenie. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Na spód wyłóż masę serową. Wierzch ciasta udekoruj paskami ciasta układając je w kratkę. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 55 minut.
- Dekoracja. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudź, a potem przygotuj lukier. Udekoruj sernik, posyp go dodatkowo skórką pomarańczową.