PrzepisW żadnej piekarni nie kupisz takich bułeczek. Są pulchne i napakowane bakaliami

W żadnej piekarni nie kupisz takich bułeczek. Są pulchne i napakowane bakaliami

Pyszne drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami to dla wielu osób smak dzieciństwa. O papataczach wspomina nawet Jan Brzechwa w wierszu o Pchle Szachrajce. Te wyjątkowe bułeczki z bakaliami prawdopodobnie pochodzą z kuchni włoskiej i są doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Słodkie bułeczki, czyli papatacze z wiersza Jana Brzechwy
Słodkie bułeczki, czyli papatacze z wiersza Jana Brzechwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Pchła Szachrajka po obiedzie do cukierni bryczką jedzie. Już z daleka widać z bryczki purpurowe rękawiczki. Pchły ciastkami zwykle gardzą, nasza zaś lubiła bardzo tartoletki, papatacze, ptysie, bezy i sękacze, rurki z kremem, tort z wiśniami i babeczki z malinami" – to fragment wiersza Jana Brzechwy pt. "Pchła Szachrajka". Ciastka, o których pisze Brzechwa, są popularne w całej Polsce, ale tylko w niektórych regionach nadal funkcjonują pod nazwą "papatacze".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Skąd pochodzą papatacze?

Na stronie serwisu wroclaw.pl można znaleźć wypowiedź właścicielki wrocławskiej cukierni, pani Katarzyny Tyszko, która wyjaśnia, że papatacze są obecne na europejskich stołach już od XVIII wieku. We Francji znane było jako paurezy, jednak polska nazwa "papatacze" wskazuje na włoski rodowód. W Słonecznej Italii podobne zawijane ciastka nazywano "papatacci".

Papatacze mogą być wypiekane z ciasta półfrancuskiego lub drożdżowego. W cukierni Tyszko od lat ogromną popularnością cieszą się drożdżowe ślimaki nadziewane budyniem i rodzynkami. Na pytanie, czy papatacze są trudne do zrobienia, właścicielka cukierni odpowiada:

"Nie, to prosta bułeczka drożdżowa, więc ważne jest po prostu wyrobienie fajnego drożdżowego ciasta, ale, uwaga, bogatego. Nie oszczędzajmy na jajkach i tłuszczu, który się jak najbardziej dodaje, aby ciasto było mięciutkie i wilgotne. Nie zapomnijmy o bakaliach – mówi Katarzyna Tyszko (za: wroclaw.pl).

Przepis na domowe papatacze z cynamonem i rodzynkami

Poniżej propozycja z cynamonem i rodzynkami, ale papatacze możesz zrobić także z innymi składnikami, na przykład z budyniem – jak z wrocławskiej cukierni– lub z cynamonem i jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę. Świetnie smakują także z dodatkiem kardamonu lub z żurawiną.

Składniki:

  • 170 g przesianej mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 35 g masła klarowane,
  • 80 ml mleka,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 garści rodzynek.


Wykonanie:

  1. W ciepłym mleku rozmieszaj rozkruszone drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  2. W dużej misce ubij jajko z cukrem przy pomocy rózgi kuchennej – do uzyskania gęstej masy jajecznej.
  3. Dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko wyrabiać ciasto rękoma.
  4. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i jeszcze chwile powyrabiaj rękoma. Jeżeli ciasto mocno lepi się do rąk, podsyp je odrobiną mąki.
  6. Następnie rozwałkuj na placek i posmaruj obficie rozpuszczonym masłem klarowanym.
  7. W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp nim ciasto, równo rozłóż także rodzynki.
  8. Zawiń ciasto z dodatkami w rulon i pokrój na grube plastry. Tak przygotowane papatacze ułóż na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
  9. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie