Sernik siostry Anastazji nie ma sobie równych. Nigdy nie opada i jest puszysty
Delikatny i puszysty sernik siostry Anastazji to idealny przepis na deser. Trzy słodkie warstwy, pełne smaku i aromatu. Nigdy nie opada.
01.03.2023 14:07
Sernik to król wśród polskich ciast i deserów. Mówi się, że jego obecność w Polsce zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który sprowadził go, wracając z odsieczy wiedeńskiej. W ten sposób pojawił się pierwowzór, czyli sernik wiedeński. Przepisów na ten deser jest naprawdę sporo, a każda gospodyni ma swój sprawdzony patent.
Sernik siostry Anastazji
Siostra Anastazja to autorka wielu kultowych przepisów. Wydała 17 książek kulinarnych, które sprzedały się w łącznym nakładzie 4 milionów egzemplarzy. Dostępne są nie tylko w księgarniach, ale również placówkach pocztowych, dzięki czemu są niesamowicie przystępne. Największą popularnością cieszą się ciasta. Siostra Anastazja dba o to, aby były napisane w prosty i przejrzysty, a ich przygotowanie było intuicyjne.
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 230 g cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1,5 kg sera z wiaderka
- 3 łyżki cukier
- 11 jaj
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 350 g margaryny
- 2 opakowanie cukru waniliowego
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami zacznij dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.
Przejdź do przygotowania masy serowej. Białka oddziel od żółtek. Miękką margarynę rozetrzyj z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. W osobnej misce połącz ser z wiaderka z budyniem i skrobią. Powstałą masę dodaj do utartej margaryny i dorzuć pokrojone brzoskwinie. Białka ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj ją do masy serowej. Zrób to stopniowo, aby całość nie stracić puszystości. Przełóż na upieczony biszkopt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 90-100 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź upieczony sernik.
Przepis na sernik Kinder bez pieczenia znajdziesz na naszym kanale YouTube