Najlepsze miejsce do przechowywania ziemniaków. Nie będą kiełkować nawet przez 3 miesiące

Ziemniaki mogą zachować świeżość nawet przez 90 dni, jeśli będziesz je przechowywać w odpowiednim miejscu.

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergei Dolgov

Ziemniaki to popularny składnik wielu potraw, ale ich trwałość zależy od sposobu przechowywania. Często pierwszym sygnałem, że ziemniaki zaczynają się psuć, jest pojawienie się kiełków. Lynne, autorka konta @eating_ideas na TikToku, podzieliła się wskazówką, jak utrzymać ziemniaki świeże przez dłuższy czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Przechowywanie ziemniaków w lodówce

Wbrew powszechnemu przekonaniu, lodówka jest jednym z najlepszych miejsc do przechowywania ziemniaków.

Czy wiedzieliście, że przechowywanie ziemniaków w lodówce może przedłużyć ich świeżość nawet o 90 dni? Tak, dobrze słyszeliście, 90 dni dłużej. Włóżcie je do lodówki - wyjaśnia Lynne w swoim filmie na TikToku.

Wcześniej eksperci ostrzegali przed przechowywaniem ziemniaków w lodówce. Agencja Standardów Żywności (FSA) wskazywała na ryzyko powstawania akrylamidu, który może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów.

Zmiana zaleceń dotyczących przechowywania

Jednak FSA zmieniła swoje zalecenia i teraz zachęca konsumentów do przechowywania ziemniaków w lodówce. Eksperci z Albert Bartlett również rekomendują ten sposób przechowywania dla zachowania świeżości ziemniaków.

Uważajcie, bo im dłużej je przechowujecie, tym słodsze będą w smaku po ugotowaniu - ostrzega Lynne.

Ziemniaki składają się głównie ze skrobi, która z czasem może przekształcać się w cukry pod wpływem enzymów. To właśnie ten proces może sprawić, że ziemniaki będą miały słodszy smak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce może pomóc w ograniczeniu kiełkowania, ale warto pamiętać o zmianach smakowych, które mogą zajść.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej