Nie lubisz rodzynek w serniku? Rozkoszny radzi, czym łatwo je zastąpić
Świąteczna wojna majonezowa jest niczym w porównaniu do walki klas w kontekście rodzynek w serniku. Polacy w tej kwestii dzielą się na dwie grupy i obie mają słuszne dla siebie argumenty. Pomocny kompromis podpowiedział specjalnie dla nas w wywiadzie Michał Korkosz, czyli Rozkoszny.
Influencer kulinarny znany w sieci jako Rozkoszny na planie programu TVN Masterachef nastolatki wyznał dziennikarce WP Karolinie Motylewskiej, że sam nie jest fanek rodzynek. Te konkretne bakalie w serniku bardzo źle mu się kojarzą. Ale pośpieszył od razu z podpowiedzią, na jaki sernik bez rodzynek warto się zdecydować i czym opcjonalnie rodzynki zastąpić. Na nagraniu wideo słychać, że nie gryzie się w język w dosadnych określeniach tego dodatku. Punktuje też niezbędne elementy dobrego, smacznego sernika w wersji klasycznej.
Jak zrobić dobry sernik? Postaw na jakościowe składniki
W polskich domach sernik to jeden z klasyków, który świetnie sprawdza się na różne okazje. Czy to święta, rodzinne uroczystości, a nawet niedzielny podwieczorek. A wszystko za sprawą łatwego wciąż dostępu do dobrego, jakościowego twarogu, który mimo wszystko nie został wyparty przez przysłowiowy ser z wiaderka. O tej jakości produktów niezbędnych do przygotowania smakowitego sernika mówi też Michał Korkosz.
Każdy sernik można zrobić smakowicie. Trzeba sięgnąć po odpowiednie składniki. Po dobre masło, żeby zrobić z niego ciasto kruche. Dobry ser, dobry twaróg, który będzie pełnotłusty - wyjaśnia Rozkoszny.
Spód tradycyjnego sernika musi być bowiem zrobiony na dobrym maśle, a w grę nie wchodzą żadne miksy czy margaryna. To po prostu czuć potem w smaku wypieku. Podobnie z twarogiem, bo oprócz recenzji smaku, tu znacznie ma przede wszystkim konsystencja. Ser biały na sernik najlepiej jest mielić samodzielnie za pomocą maszynki do mięsa. I proces ten należy powtórzyć trzykrotnie. I choć nie przyspiesza to pracy, ale gwarantuje doskonałą teksturę ciasta po upieczeniu.
Czym zastąpić rodzynki w serniku
O naszych proporcjach na wykorzystanie innych produktów do sernika zamiast rodzynek już pisaliśmy. W kuchennych szafkach znajdziesz śmiało odpowiednie alternatywy. Zdecydowanie fanem ich eliminowania albo chociaż zastępowania jest Michał Korkosz. Rozkoszny na planie "MasterChefa" wyraził wprost negatywną opinię o obecności tych bakalii właśnie w serniku.
Absolutnie nie jestem #teamrodzynki. Uważam, że one są takimi małymi glisdami, które gdzieś tam się pojawiają w tej masie serowej.
Podkreślił, że o ile rodzynki same w sobie są dobrym produktem w kuchni i można je wykorzystać na różnorakie sposoby, o tyle masa serowa sama w sobie jest na tyle doskonała i smakowita, że niepotrzebne są urozmaicenia w postaci nierównomiernie rozłożonych kawałków suszonych winogron. Dziennikarka WP zapytała więc, czym jego zdaniem można w ciekawy sposób zamienić rodzynki. Rozkoszny i na to ma swój pomysł:
Może na przykład kawałkami czekolady? Ona się na pewno rozpuści trochę podczas pieczenia, ale później podczas schłodzenia znowu powinna się zmrozić. Myślę, że to fajne przełamanie tej masy, więc dlaczego nie?
Ile gospodyń, tyle serników
Sernik w kuchniach świata zajmuje istotne miejsce, bo większość krajów ma swój wyjątkowy przepis na to ciasto. Niektóre z wypieków mają charakterystyczny sposób przygotowania, teksturę lub dobór składników. Nie inaczej jest z sernikiem w kuchni polskiej, bo wyróżnia go dość ciężka, choć cały czas bardzo kremowa i aksamitna w smaku masa. Rozkoszny, który zasłynął propagowaniem sernika baskijskiego, podkreśla właśnie te różnice serowych wypieków.
Przygotowanie tradycyjnego sernika tak naprawdę wymaga dużo więcej pracy niż sernika baskijskiego. Dlatego się nie dziwię, że praktycznie wszyscy moi czytelnicy kierują się w stronę tego drugiego.
Wymienia też w swoim stylu zalety słynnego "spalonego sernika" z Kraju Basków.
Na pierwszy rzut oka, trochę przypomina ten polski tradycyjny, bo też jest taki przypalony z góry. A nie jak nowojorski równy jak blat i blady jak kartka. Ale z kolei robi się go bardzo szybko, a efekty, które wychodzą z piekarnika są zachwycające. Bo ten sernik dosłownie rozpływa się na języku jak chmury.