Ekstremalnie kremowe ciasto bez pieczenia siostry Anastazji. Zdążysz zrobić, zanim zapukają goście

Kruchy, maślany herbatnik otulony gęstym, śmietanowym kremem, zwieńczony mleczną czekoladą. Coś ci to przypomina? To kultowy batonik 3Bit. Nie kupisz go już w sklepie, jednak możesz cieszyć się jego smakiem w domu. Siostra Anastazja zdradziła przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia.

Ciasto 3Bit wg. Siostry Anastazji. Ciasto 3Bit wg. Siostry Anastazji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

Batonik 3Bit cieszył się ogromną popularnością, jednak wycofano go kilka lat temu. W batoniku skrywał się kruchy herbatnik przełożony gęstym, śmietankowym kremem. Całość wieńczyła warstwa mlecznej czekolady, która rozpływała się w ustach.

Choć 3Bita nie ma już w sklepach, możesz cieszyć się jego smakiem w domu. Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na ciasto 3Bit bez pieczenia. Jest tak dobry, że deklasuje oryginalną wersję. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na popularne ciasto. Smakuje obłędnie

Słodkie, kremowe, lekkie niczym chmurka. Zrobisz je w 15 minut, a zniknie ze stołu trzy razy szybciej. Ciasto 3Bit z przepisu Siostry Anastazji to prosty deser, który zachwyci całą rodzinę. Składa się z trzech warstw — kruchej, budyniowej i śmietankowej. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że wyciągniesz formę do pieczenia, a na dnie rozłożysz herbatniki. Na herbatniki rozlewa się kajmak i rozkoszny krem budyniowy o wyjątkowej konsystencji. Wierzch dekoruje się bitą śmietaną, jednak możesz zastąpić ją rozpuszczoną czekoladą. To jeden z tych przepisów, który sprawdzi się w trakcie niezapowiedzianej wizyty gości.

Ciasto 3Bit wg. Siostry Anastazji — przepis

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • mała puszka kajmaku,
  • 750 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 500 ml kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie: czekolada mleczna.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki. Polej je podgrzanym kajmakiem.
  2. Zabierz się za krem budyniowy. Zagotuj 2 szklanki mleka. Resztę wymieszaj z jajkami, wanilią, mąką i skrobią. Wlej go do gotującego się mleka, cały czas je mieszając. Gotuj budyń jeszcze przez 2-3 minuty aż zgęstnieje. Pozostaw go do ostygnięcia.
  3. Masło ubij z cukrem na gładką masę i połącz ją z ostudzonym budyniem. Tak przygotowany krem wylej na masę.
  4. Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i wylej ją na ciasto. Wyrównaj wszystkie warstwy, a tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀