WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Ekstremalnie kremowe ciasto bez pieczenia siostry Anastazji. Zdążysz zrobić, zanim zapukają goście

Kruchy, maślany herbatnik otulony gęstym, śmietanowym kremem, zwieńczony mleczną czekoladą. Coś ci to przypomina? To kultowy batonik 3Bit. Nie kupisz go już w sklepie, jednak możesz cieszyć się jego smakiem w domu. Siostra Anastazja zdradziła przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia.

Ciasto 3Bit wg. Siostry Anastazji. Ciasto 3Bit wg. Siostry Anastazji.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

Batonik 3Bit cieszył się ogromną popularnością, jednak wycofano go kilka lat temu. W batoniku skrywał się kruchy herbatnik przełożony gęstym, śmietankowym kremem. Całość wieńczyła warstwa mlecznej czekolady, która rozpływała się w ustach.

Choć 3Bita nie ma już w sklepach, możesz cieszyć się jego smakiem w domu. Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na ciasto 3Bit bez pieczenia. Jest tak dobry, że deklasuje oryginalną wersję. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na popularne ciasto. Smakuje obłędnie

Słodkie, kremowe, lekkie niczym chmurka. Zrobisz je w 15 minut, a zniknie ze stołu trzy razy szybciej. Ciasto 3Bit z przepisu Siostry Anastazji to prosty deser, który zachwyci całą rodzinę. Składa się z trzech warstw — kruchej, budyniowej i śmietankowej. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że wyciągniesz formę do pieczenia, a na dnie rozłożysz herbatniki. Na herbatniki rozlewa się kajmak i rozkoszny krem budyniowy o wyjątkowej konsystencji. Wierzch dekoruje się bitą śmietaną, jednak możesz zastąpić ją rozpuszczoną czekoladą. To jeden z tych przepisów, który sprawdzi się w trakcie niezapowiedzianej wizyty gości.

Ciasto 3Bit wg. Siostry Anastazji — przepis

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • mała puszka kajmaku,
  • 750 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 500 ml kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie: czekolada mleczna.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki. Polej je podgrzanym kajmakiem.
  2. Zabierz się za krem budyniowy. Zagotuj 2 szklanki mleka. Resztę wymieszaj z jajkami, wanilią, mąką i skrobią. Wlej go do gotującego się mleka, cały czas je mieszając. Gotuj budyń jeszcze przez 2-3 minuty aż zgęstnieje. Pozostaw go do ostygnięcia.
  3. Masło ubij z cukrem na gładką masę i połącz ją z ostudzonym budyniem. Tak przygotowany krem wylej na masę.
  4. Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i wylej ją na ciasto. Wyrównaj wszystkie warstwy, a tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser