Rolada Snickers z kajmakiem, orzeszkami i czekoladą. Rozkoszny deser idealny do kawy
Niesamowicie pyszna rolada Snickers z kremem na bazie mleka w proszku, kajmakiem, orzeszkami i polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach!
03.11.2022 | aktual.: 16.03.2024 15:20
Przepis na roladę snickers
Zachwycająca rolada Snickers to pyszne połączenie czekoladowego ciasta na bazie Nutelli ze śmietankowo-orzechowym kremem i chrupiącymi orzeszkami. Jeden kawałek z pewnością nie wystarczy- Twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. Bardzo efektowna rolada z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Rolada Snickers
Składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 250 g nutelli
- 50 g masła
- 80 g mąki
Pozostałe składniki
- Masa kajmakowa - cała puszka
- 50 g orzechów ziemnych
- 250 g serka śmietankowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka skondensowanego
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 g pokruszonych orzechów ziemnych
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier. Połącz składniki przy pomocy miksera aż powstanie jasna masa.
W osobnej misce połącz Nutellę z roztopionym i przestudzonym masłem. Przełóż czekoladową masę do ubitych jajek i zmiksuj składniki. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i skrobię. Ponownie zmiksuj całość. Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Masę kajmakową przełóż do miski. Dodaj do niech orzeszki ziemne- sprawdzą się zarówno te z dodatkiem soli, jak i naturalne. Wymieszaj całość. Kajmak z orzeszkami rozprowadź na przestudzonym cieście.
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubij na pianę wraz z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym. Powstałą masę rozprowadź na kajmaku i zawiń roladę.
Powstałą roladę owiń ciasno folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z posiekanymi orzeszkami. Polej nią schłodzoną roladę i ponownie wstaw do lodówki, aby polewa zastygła.
Po tym czasie nasza pyszna rolada o smaku Snickersa jest już gotowa. Przygotuj się na dokładki- jest tak pyszna, że z pewnością nie skończy się na jednej porcji.
Smacznego!