Ciasto Lion z nutą kawy na puszystym biszkopcie - obłędnie chrupiący i pyszny deser
Ciasto Lion na puszystym czekoladowym biszkopcie ze śmietankową masą, orzeszkami i pszenicą skradnie Twoje serce już od pierwszego kawałka.
03.10.2022 | aktual.: 10.10.2023 10:13
Ciasto inspirowane słodyczami
Uwielbiamy słodkości pod każdą postacią i zawsze z ogromną chęcią przygotowujemy takie smakołyki w naszej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie deser inspirowany kultowym batonem Lion. Pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z chrupiącymi orzeszkami, pszenicą i czekoladą skutecznie zaspokoi Twoją ochotę na coś słodkiego. Takie ciasto to również pyszna odskocznia od tradycyjnych wypieków. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie- poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Lion
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 5-6 łyżek mocnej kawy - do nasączenia biszkoptu
Masa z pszenicą:
- 150 g pszenicy ekspandowanej
- 460 g kajmaku
- 160 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka mocnej kawy
Masa śmietankowa:
- 500 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 45 g czekolady gorzkiej
- 45 g czekolady białej
- 100 g czekolady gorzkiej roztopionej
- 200 g czekoladowych draży
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę oraz ciemne kakao i wymieszaj. Dzięki temu do ciasta dostaje się więcej powietrza i biszkopt jest bardziej puszysty. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Do masy dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z kakao. Powstałą masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Orzeszki ziemne wymieszaj razem z masą kajmakową oraz pszenicą ekspandowaną. Dodaj dwie łyżki zaparzonej kawy i połącz składniki.
Biszkopty rozdrobnij przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
Mascarpone ubij razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Spód nasącz zaparzoną kawą i wyłóż na niego przygotowaną masę z orzeszkami i pszenicą. Przykryj drugą połową biszkoptu i dociśnij.
Nasącz biszkopt kawą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż na biszkopt przygotowaną masę ze śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Posyp całość kawałkami białej i gorzkiej czekolady. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czekoladowymi drażami/ziarnami kawy w czekoladzie/orzeszkami w czekoladzie. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie nasz kawowy Lion jest już gotowy. Smacznego!