Ciasto Lion z nutą kawy na puszystym biszkopcie - obłędnie chrupiący i pyszny deser

Ciasto Lion na puszystym czekoladowym biszkopcie ze śmietankową masą, orzeszkami i pszenicą skradnie Twoje serce już od pierwszego kawałka.

Obrazek
Ewa

Ciasto inspirowane słodyczami

Uwielbiamy słodkości pod każdą postacią i zawsze z ogromną chęcią przygotowujemy takie smakołyki w naszej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie deser inspirowany kultowym batonem Lion. Pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z chrupiącymi orzeszkami, pszenicą i czekoladą skutecznie zaspokoi Twoją ochotę na coś słodkiego. Takie ciasto to również pyszna odskocznia od tradycyjnych wypieków. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie- poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Lion

Składniki:

Biszkopt:

       
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mocnej kawy - do nasączenia biszkoptu

Masa z pszenicą:

      
  • 150 g pszenicy ekspandowanej
  • 460 g kajmaku
  • 160 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka mocnej kawy

Masa śmietankowa:

     
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

      
  • 45 g czekolady gorzkiej
  • 45 g czekolady białej
  • 100 g czekolady gorzkiej roztopionej
  • 200 g czekoladowych draży

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę oraz ciemne kakao i wymieszaj. Dzięki temu do ciasta dostaje się więcej powietrza i biszkopt jest bardziej puszysty. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Do masy dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z kakao. Powstałą masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Orzeszki ziemne wymieszaj razem z masą kajmakową oraz pszenicą ekspandowaną. Dodaj dwie łyżki zaparzonej kawy i połącz składniki.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Biszkopty rozdrobnij przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Mascarpone ubij razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Spód nasącz zaparzoną kawą i wyłóż na niego przygotowaną masę z orzeszkami i pszenicą. Przykryj drugą połową biszkoptu i dociśnij.

Ciasto - Pyszności
Ciasto - Pyszności

Nasącz biszkopt kawą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż na biszkopt przygotowaną masę ze śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Posyp całość kawałkami białej i gorzkiej czekolady. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czekoladowymi drażami/ziarnami kawy w czekoladzie/orzeszkami w czekoladzie. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Po tym czasie nasz kawowy Lion jest już gotowy. Smacznego!

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟