PrzepisCiasto Lion z nutą kawy na puszystym biszkopcie - obłędnie chrupiący i pyszny deser

Ciasto Lion z nutą kawy na puszystym biszkopcie - obłędnie chrupiący i pyszny deser

Ciasto Lion z nutą kawy na puszystym biszkopcie - obłędnie chrupiący i pyszny deser
Ewa
03.10.2022 13:37, aktualizacja: 10.10.2023 10:13

Ciasto Lion na puszystym czekoladowym biszkopcie ze śmietankową masą, orzeszkami i pszenicą skradnie Twoje serce już od pierwszego kawałka.

Ciasto inspirowane słodyczami

Uwielbiamy słodkości pod każdą postacią i zawsze z ogromną chęcią przygotowujemy takie smakołyki w naszej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie deser inspirowany kultowym batonem Lion. Pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z chrupiącymi orzeszkami, pszenicą i czekoladą skutecznie zaspokoi Twoją ochotę na coś słodkiego. Takie ciasto to również pyszna odskocznia od tradycyjnych wypieków. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie- poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Lion

Składniki:

Biszkopt:

       
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mocnej kawy - do nasączenia biszkoptu

Masa z pszenicą:

      
  • 150 g pszenicy ekspandowanej
  • 460 g kajmaku
  • 160 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka mocnej kawy

Masa śmietankowa:

     
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

      
  • 45 g czekolady gorzkiej
  • 45 g czekolady białej
  • 100 g czekolady gorzkiej roztopionej
  • 200 g czekoladowych draży

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę oraz ciemne kakao i wymieszaj. Dzięki temu do ciasta dostaje się więcej powietrza i biszkopt jest bardziej puszysty. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Do masy dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z kakao. Powstałą masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Orzeszki ziemne wymieszaj razem z masą kajmakową oraz pszenicą ekspandowaną. Dodaj dwie łyżki zaparzonej kawy i połącz składniki.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Biszkopty rozdrobnij przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Mascarpone ubij razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Spód nasącz zaparzoną kawą i wyłóż na niego przygotowaną masę z orzeszkami i pszenicą. Przykryj drugą połową biszkoptu i dociśnij.

Ciasto - Pyszności
Ciasto - Pyszności

Nasącz biszkopt kawą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż na biszkopt przygotowaną masę ze śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Posyp całość kawałkami białej i gorzkiej czekolady. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czekoladowymi drażami/ziarnami kawy w czekoladzie/orzeszkami w czekoladzie. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Po tym czasie nasz kawowy Lion jest już gotowy. Smacznego!

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także