Ciasto Lion z nutą kawy na puszystym biszkopcie - obłędnie chrupiący i pyszny deser

Ciasto Lion na puszystym czekoladowym biszkopcie ze śmietankową masą, orzeszkami i pszenicą skradnie Twoje serce już od pierwszego kawałka.

Obrazek
Ewa

Ciasto inspirowane słodyczami

Uwielbiamy słodkości pod każdą postacią i zawsze z ogromną chęcią przygotowujemy takie smakołyki w naszej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie deser inspirowany kultowym batonem Lion. Pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z chrupiącymi orzeszkami, pszenicą i czekoladą skutecznie zaspokoi Twoją ochotę na coś słodkiego. Takie ciasto to również pyszna odskocznia od tradycyjnych wypieków. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie- poradzi sobie z nim nawet cukierniczy amator.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Lion

Składniki:

Biszkopt:

       
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mocnej kawy - do nasączenia biszkoptu

Masa z pszenicą:

      
  • 150 g pszenicy ekspandowanej
  • 460 g kajmaku
  • 160 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka mocnej kawy

Masa śmietankowa:

     
  • 500 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

      
  • 45 g czekolady gorzkiej
  • 45 g czekolady białej
  • 100 g czekolady gorzkiej roztopionej
  • 200 g czekoladowych draży

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę oraz ciemne kakao i wymieszaj. Dzięki temu do ciasta dostaje się więcej powietrza i biszkopt jest bardziej puszysty. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując. Do masy dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z kakao. Powstałą masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Orzeszki ziemne wymieszaj razem z masą kajmakową oraz pszenicą ekspandowaną. Dodaj dwie łyżki zaparzonej kawy i połącz składniki.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Biszkopty rozdrobnij przy pomocy robota kuchennego. Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Mascarpone ubij razem ze śmietanką i cukrem pudrem. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części. Spód nasącz zaparzoną kawą i wyłóż na niego przygotowaną masę z orzeszkami i pszenicą. Przykryj drugą połową biszkoptu i dociśnij.

Ciasto - Pyszności
Ciasto - Pyszności

Nasącz biszkopt kawą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż na biszkopt przygotowaną masę ze śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Posyp całość kawałkami białej i gorzkiej czekolady. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czekoladowymi drażami/ziarnami kawy w czekoladzie/orzeszkami w czekoladzie. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Po tym czasie nasz kawowy Lion jest już gotowy. Smacznego!

Ciasto Lion- Pyszności
Ciasto Lion- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem