Po usłyszeniu porady Magdy Gessler tak robię kruche ciasto. Jest idealne i nigdy nie ma zakalca

Kruche ciasto jest bazą do wielu świątecznych wypieków. Przepis na nie jest banalnie prosty i łatwo zapamiętać proporcje. Jednak okazuje się, że też może nie wyjść, gdy nie zastosujesz się do sprawdzonych zasad. Składniki na ciasto muszą być zimne, a czas ich zagniatania jak najkrótszy. Magda Gessler wpadła na genialny pomysł, w jaki sposób niepotrzebnie nie ogrzewać składników.

Składniki na kruche ciasto należy szybko połączyć w kulęSkładniki na kruche ciasto należy szybko połączyć w kulę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zawsze przygotowuję ciasto kruche według proporcji: 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodaję 200 g masła i 100 g cukru. Magda Gessler wbija jeszcze 2 żółtka, dzięki którym ciasto delikatnie wyrasta. Składniki miesza przy pomocy widelca, co sprawia, że ciasto nie nagrzewa się od dłoni. Zobaczyłam, jakie to proste i już zawsze robię tak samo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Dlaczego składniki na kruche ciasto muszą być zimne?

Podstawą kruchego ciasta jest masło, które topi się pod wpływem ciepła. Gdy proces ten następuje dopiero w piekarniku, tłuszcz tworzy warstwy, które odpowiadają za kruchość ciasta.

Jeśli tłuszcz zacznie się topić już na stolnicy, na przykład pod wpływem ciepła dłoni lub narzędzi kuchennych, masło i inne składniki połączą się w jedną spójną masę, bez utworzenia warstw. Takie ciasto może się rozpływać lub zbijać w twardy placek.

Sposób na kruche ciasto Magdy Gessler – praktyczne wskazówki

W tym przypadku czas zagniatania składników odgrywa kluczową rolę. Nie należy wyrabiać ciasta. Chodzi tylko o to, aby mąka, cukier i masło się połączyły. Struktura ciasta będzie idealnie gładka, gdy dodasz cukier puder.

Składniki: 

  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • łyżka wody,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj zimne masło z lodówki i posiekaj je nożem.
  2. Następnie zgarnij składniki w kopczyk.
  3. W małej miseczce rozmieszaj żółtka z łyżką wody i wlej do zagłębienia w mące.
  4. Przy pomocy zimnego widelca zgarniaj ciasto. Gdy składniki zaczną się sklejać, szybko zagnieć je w kulę.
  5. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  6. Tuż przed wstawieniem ciasto do piekarnika, rozwałkuj je zimnym wałkiem.

Ciasteczka na święta na kruchym cieście

Przepis na kruche ciasto możesz wykorzystać do wielu świątecznych wypieków. Sprawdzi się do przygotowania angielskich Mince Pies, czyli kruchych babeczek wypełnionych suszonymi owocami i bakaliami, a także przy wypiekaniu świątecznych pierniczków. Z tego ciasta zrobisz cynamonowe gwiazdki z lukrem i skórką z pomarańczy lub ciasteczka orzeszki wypełnione kremem.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby