Do sera dodaję chałwę. Moje przyjaciółki twierdzą, że nie jadły lepszego deseru
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Ten sernik zawsze robi wrażenie. Jest idealnie kremowy, wcale nie za słodki, ma intrygujący aromat. Moje przyjaciółki były nim zachwycone, a rodzina już prosi, żebym przygotowała go na Wielkanoc.
Sernik to deser, który nigdy się nie znudzi. Wielu zwolenników ma jego klasyczne wydanie. Jednak są też i tacy, którzy wciąż wyczekują na jego nowe wersje. Pojawiają się one często, bo ser świetnie łączy się z wieloma dodatkami. Jednym z nich jest chałwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik snikers bez pieczenia - obłędny w smaku, banalny do zrobienia
Jakie właściwości ma chałwa?
Lekko kwaskowaty ser i słodka chałwa tworzą wyśmienity duet. Jednak nie tylko to ma znaczenie. Turecka chałwa ma też wiele wartości odżywczych. Jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko, błonnik oraz minerały takie jak magnez, wapń i żelazo. Te składniki są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie serca. Dzięki obecności antyoksydantów może poprawiać także kondycję skóry i opóźniać procesy starzenia.
Do jakich deserów nadaje się chałwa?
Najczęściej jemy ją po prostu jako dodatek do kawy. Jednak chałwa może być też składnikiem deserów. Jednym z nich jest właśnie sernik. Przygotowanie tego ciasta wielkich umiejętności cukierniczych, a efekt jest spektakularny. A już zwłaszcza gdy zdecydujemy się zrobić do niego karmelową polewę. Idealnym dodatkiem będą także orzechy.
Sernik z dodatkiem chałwy - przepis
Składniki:
Na spód:
- 300 g kakaowych herbatników,
- 120 g masła, roztopionego.
Na masę serową:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 4 jajka,
- 200 g jogurtu naturalnego, gęstego,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 350 g chałwy.
Na polewę i do dekoracji:
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 100 ml śmietanki 36 procent
- drobno pokrojone ulubione orzechy.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki zmiksuj blenderem na piasek. Dodaj do nich roztopione masło, wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj jej powierzchnię.
- Do większego naczynia przełóż ser, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem do połączenia składników.
- Do masy dodawaj po jednym jajku, po każdym delikatnie mieszaj masę.
- Masę serową wlej na przygotowany spód. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Sernik piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza, najlepiej skorzystaj z funkcji góra - dół przez około 30 minut. Potem zwiększyć temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Potem wyjmij go i studź kolejne 2 godziny.
- Aby przygotować polewą karmelową, podgrzewaj cukier na patelni, aż zbrązowieje.
- Wtedy zmniejsz moc palnika na minimalny, dodaj masło i wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj.
- Kiedy polewa przestygnie, polej nią sernik. Udekoruj go drobno posiekanymi orzechami.