PrzepisProste przepisyZblenduj dwa składniki. Będziesz mieć zapomniany deser, który opóźnia starzenie

Zblenduj dwa składniki. Będziesz mieć zapomniany deser, który opóźnia starzenie

Chałwa to przysmak znany na całym świecie. Wielu osobom kojarzy się z wakacjami w Turcji lub Grecji, chociaż prawdopodobnie pierwsza chałwa powstała w Indiach. Ta słodkość była bardzo popularna w PRL-u – za czasów Gierka można było ją kupić w sklepach, ale także w domach przygotowywano chałwę z nasion sezamu lub słonecznika.

Najprostszą chałwę zrobisz z dwóch składników
Najprostszą chałwę zrobisz z dwóch składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Produkcja chałwy rozpoczyna się od przetwarzania nasion sezamu – jest on suszony, a następnie prażony i mielony na pastę. Uzyskana masa mieszana jest z miodem, cukrem i dodatkami, takimi jak orzechy laskowe, pistacje czy owoce kandyzowane. Gdy stężeje, przekształca się w rodzaj słodkiego batonu, który dzisiaj jest chlubą Turcji i Grecji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Deser, który opóźnia procesy starzenia

Chałwa jest źródłem białka i kwasów tłuszczowych, takich jak omega-9 i omega-3, które wspomagają pracę układu krwionośnego oraz pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Znajdziemy w niej wartościowe minerały, takie jak fosfor, magnez czy wapń, jak również witaminę E znaną jako "witamina młodości". To ona jest odpowiedzialna za opóźnianie procesów starzenia.

Dodatkowo, niektóre źródła wskazują jakoby chałwa miała właściwości podkręcające libido, zwłaszcza mężczyzn. Mimo swojego kalorycznego charakteru – w 100 g deseru mieści się aż 500 kcal, może być smacznym dodatkiem wspierającym zdrowie. Oczywiście, ze względu na wysoką wartość kaloryczną, należy zachować umiar w sięganiu po nią na deser.

Przepis na chałwę z dwóch prostych składników

Przygotowanie domowej chałwy jest zadziwiająco proste i szybkie. W podstawowej wersji potrzebujesz tylko nasion sezamu i miodu.

Składniki:

  • 1 szklanka nasion sezamu,
  • 1/4 szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmaż nasiona sezamu przez kilka minut, aż delikatnie się zezłocą i zaczną wydzielać intensywny aromat. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  2. Po przestudzeniu, zmiel nasiona sezamu na gładką masę w blenderze do konsystencji pasty.
  3. Przełóż zmielony sezam do miski, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta, odpowiednia do formowania.
  4. Przenieś masę do prostokątnej formy (możemy być pasztetówka) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
  5. Po stężeniu, pokrój chałwę na kawałki i przechowuj w lodówce.
chałwadomowa chałwaprosty deser

Wybrane dla Ciebie