Zblenduj dwa składniki. Będziesz mieć zapomniany deser, który opóźnia starzenie

Chałwa to przysmak znany na całym świecie. Wielu osobom kojarzy się z wakacjami w Turcji lub Grecji, chociaż prawdopodobnie pierwsza chałwa powstała w Indiach. Ta słodkość była bardzo popularna w PRL-u – za czasów Gierka można było ją kupić w sklepach, ale także w domach przygotowywano chałwę z nasion sezamu lub słonecznika.

Najprostszą chałwę zrobisz z dwóch składnikówNajprostszą chałwę zrobisz z dwóch składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Produkcja chałwy rozpoczyna się od przetwarzania nasion sezamu – jest on suszony, a następnie prażony i mielony na pastę. Uzyskana masa mieszana jest z miodem, cukrem i dodatkami, takimi jak orzechy laskowe, pistacje czy owoce kandyzowane. Gdy stężeje, przekształca się w rodzaj słodkiego batonu, który dzisiaj jest chlubą Turcji i Grecji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Deser, który opóźnia procesy starzenia

Chałwa jest źródłem białka i kwasów tłuszczowych, takich jak omega-9 i omega-3, które wspomagają pracę układu krwionośnego oraz pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Znajdziemy w niej wartościowe minerały, takie jak fosfor, magnez czy wapń, jak również witaminę E znaną jako "witamina młodości". To ona jest odpowiedzialna za opóźnianie procesów starzenia.

Dodatkowo, niektóre źródła wskazują jakoby chałwa miała właściwości podkręcające libido, zwłaszcza mężczyzn. Mimo swojego kalorycznego charakteru – w 100 g deseru mieści się aż 500 kcal, może być smacznym dodatkiem wspierającym zdrowie. Oczywiście, ze względu na wysoką wartość kaloryczną, należy zachować umiar w sięganiu po nią na deser.

Przepis na chałwę z dwóch prostych składników

Przygotowanie domowej chałwy jest zadziwiająco proste i szybkie. W podstawowej wersji potrzebujesz tylko nasion sezamu i miodu.

Składniki:

  • 1 szklanka nasion sezamu,
  • 1/4 szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmaż nasiona sezamu przez kilka minut, aż delikatnie się zezłocą i zaczną wydzielać intensywny aromat. Uważaj, aby ich nie przypalić.
  2. Po przestudzeniu, zmiel nasiona sezamu na gładką masę w blenderze do konsystencji pasty.
  3. Przełóż zmielony sezam do miski, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta, odpowiednia do formowania.
  4. Przenieś masę do prostokątnej formy (możemy być pasztetówka) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
  5. Po stężeniu, pokrój chałwę na kawałki i przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯