Zblenduj dwa składniki. Będziesz mieć zapomniany deser, który opóźnia starzenie
Chałwa to przysmak znany na całym świecie. Wielu osobom kojarzy się z wakacjami w Turcji lub Grecji, chociaż prawdopodobnie pierwsza chałwa powstała w Indiach. Ta słodkość była bardzo popularna w PRL-u – za czasów Gierka można było ją kupić w sklepach, ale także w domach przygotowywano chałwę z nasion sezamu lub słonecznika.
Produkcja chałwy rozpoczyna się od przetwarzania nasion sezamu – jest on suszony, a następnie prażony i mielony na pastę. Uzyskana masa mieszana jest z miodem, cukrem i dodatkami, takimi jak orzechy laskowe, pistacje czy owoce kandyzowane. Gdy stężeje, przekształca się w rodzaj słodkiego batonu, który dzisiaj jest chlubą Turcji i Grecji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej
Deser, który opóźnia procesy starzenia
Chałwa jest źródłem białka i kwasów tłuszczowych, takich jak omega-9 i omega-3, które wspomagają pracę układu krwionośnego oraz pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Znajdziemy w niej wartościowe minerały, takie jak fosfor, magnez czy wapń, jak również witaminę E znaną jako "witamina młodości". To ona jest odpowiedzialna za opóźnianie procesów starzenia.
Dodatkowo, niektóre źródła wskazują jakoby chałwa miała właściwości podkręcające libido, zwłaszcza mężczyzn. Mimo swojego kalorycznego charakteru – w 100 g deseru mieści się aż 500 kcal, może być smacznym dodatkiem wspierającym zdrowie. Oczywiście, ze względu na wysoką wartość kaloryczną, należy zachować umiar w sięganiu po nią na deser.
Przepis na chałwę z dwóch prostych składników
Przygotowanie domowej chałwy jest zadziwiająco proste i szybkie. W podstawowej wersji potrzebujesz tylko nasion sezamu i miodu.
Składniki:
- 1 szklanka nasion sezamu,
- 1/4 szklanki miodu.
Przygotowanie:
- Na suchej patelni, na średnim ogniu, podsmaż nasiona sezamu przez kilka minut, aż delikatnie się zezłocą i zaczną wydzielać intensywny aromat. Uważaj, aby ich nie przypalić.
- Po przestudzeniu, zmiel nasiona sezamu na gładką masę w blenderze do konsystencji pasty.
- Przełóż zmielony sezam do miski, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta, odpowiednia do formowania.
- Przenieś masę do prostokątnej formy (możemy być pasztetówka) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po stężeniu, pokrój chałwę na kawałki i przechowuj w lodówce.