Jesz często pistacje? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm

Pistacje od lat nie schodzą z listy zainteresowań kulinarnych entuzjastów. Trudno powiedzieć, czy zamieszanie wokół czekolady dubajskiej przyniosło im jeszcze większy rozgłos. W końcu już kolejny sezon z rzędu rozkoszujemy się lodami o smaku słonych pistacji, a pistacjowy sernik z matchą znika z cukierni jako pierwszy bez względu na cenę. Dla kogo są pistacje i jak należy je spożywać?

Co się stanie, gdy codziennie zjesz garść pistacji?Co się stanie, gdy codziennie zjesz garść pistacji?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Orzechy o pięknym zielonym kolorze rosną na długowiecznych drzewach pistacjowych, które mogą żyć nawet 300 lat. Biologicznie są to owoce, rosną w kiściach, otoczone przez długie i postrzępione owalne liście. Z daleka przypominają winogrona, a ich miąższ o charakterystycznym smaku zamknięty jest w twardej łusce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Uprawa pistacji w Europie

Do Europy i Stanów Zjednoczonych pistacje przybyły z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej. Wymieniane są nawet w Biblii – w Księdze Rodzaju pistacje są wspomniane jako dary, które bracia Józefa zabrali ze sobą do Egiptu. Obecnie z największych upraw pistacji w Europie słyną grecka wyspa Egina i okolice Salonik.

Składnik, który w kuchni podnosi rangę potraw

Obecnie każda potrawa z dodatkiem pistacji postrzegana jest jako danie z najwyższej półki. Zielonych orzechów używa się do produkcji kremów, marcepanów, lodów i budyniów, którym nadziewane są zarówno niepozorne pralinki czy rurki w stylu włoskich cannoli, jak i bardziej wyszukane croissanty, tarty i torty.

Z nasion pistacji wytłaczany jest olej, który ma zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale także w kosmetyce. Narośla na liściach drzew pistacjowych wykorzystywane są do barwienia tkanin, a z żywicy produkowane są lakiery. W końcu pistacje uprawiane są również jako roślina ozdobna.

Jak pistacje działają na organizm?

Pistacje to orzechy wysokokaloryczne, zawierają nawet 50-60 proc. tłuszczów. Są to jednak zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a podnoszą poziom HDL. Duża ilość potasu korzystnie wpływa na skoki ciśnienia, zmniejszając w ten sposób ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

Po pistacje powinny sięgać osoby chorujące na cukrzycę. Ta zdrowa przekąska, pod warunkiem, że nie jest pokryta słodką lub wysokokaloryczną otoczką, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Dzięki sporej zawartości błonnika i białka pistacje sprzyjają utrzymaniu zdrowej wagi ciała. Zapewniają uczucie sytości, zmniejszając apetyt na przekąski między posiłkami.

Wpływ pistacji na wzrok – badania amerykańskich naukowców

Chrupiąca zielona przekąska jest bogata w antyoksydanty, które odgrywają niebagatelną rolę w walce z wolnymi rodnikami. Naukowcy przyjrzeli się zawartości luteiny, która w pistacjach jest o wiele wyższa niż w innych orzechach. Prof. Tammy Scott z Friedman School of Nutrition Science i Tufts University School of Medicine w rozmowie dla "Newsweeka" mówi:

- To bogata w składniki odżywcze przekąska, która dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Szczególnie interesująca jest ich wyjątkowo wysoka zawartość luteiny, barwnika roślinnego kluczowego dla zdrowia oczu.

Grupie eksperymentalnej podawano ok. 56 g pistacji dziennie przez 6 tygodni. Po tak intensywnej kuracji zauważono znaczne zwiększenie pigmentu plamki żółtej (MPOD), który chroni siatkówkę. Z wiekiem ulega on zwyrodnieniom, prowadząc do poważnych problemów ze wzrokiem. Regularne jedzenie pistacji powinno zatem wejść w nawyk osobom po 65. roku życia.

Ile pistacji można jeść dziennie?

Chociaż w wyżej przytoczonym badaniu naukowcy podawali dawkę 56 g dziennie, dietetycy zalecają maksymalnie 30 gramów, czyli jedną garść pistacji. Należy pamiętać o tym, że pistacje są potężnym źródłem energii. Jeśli nie zostanie ona wykorzystania, może przyczyniać się do choroby otyłościowej.

Są szczególnie zalecane dla osób chorujących na cukrzycę, mających problemy ze wzrokiem lub trawieniem. Dzięki witaminom z grupy B i zawartości potasu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Pomagają w redukcji stresu i poprawiają nastrój.

Umiar w spożywaniu tych orzechów powinny zachować osoby z alergią pokarmową, chorobą otyłościową lub z problemami z nerkami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥