PrzepisDomowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami

Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami

Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami
Pyszności

01.01.2020 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami wypełniliśmy pysznym kremem. Takich kombinacji nigdy za wiele! Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto francuskie
  2. 2 tabliczki gorzka czekolada
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
  5. 300 g ricotta
  6. 40 ml likier kawowo-czekoladowy
  7. 1/3 szkl. bita śmietana
  8. 1 szczypta cynamon
  9. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  10. 1 szczypta sól
  11. 3 łyżki cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Papier do pieczenia zwiń w rulon. Następnie obtocz go folią aluminiową.

Obraz

2. Podziel arkusz ciasta francuskiego w pionowe pasy.

Obraz

3. Z kawałków ciasta francuskiego stwórz rożki. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Czas przygotować farsz do rożków. W tym celu połącz: ricottę, cukier puder, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz likier kawowo-czekoladowy. Odłóż mikser i przy pomocy szpatułki dodaj ubitą śmietankę.

Obraz

5. Upieczone rożki pokryj roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.

Obraz

6. Wypełnij rożki serową mieszanką. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także