PrzepisDomowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami
Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami
Domowe i szybkie cannoli z czekoladą i orzechami wypełniliśmy pysznym kremem. Takich kombinacji nigdy za wiele! Zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.
Pyszności
Składniki:
1 szt. ciasto francuskie
2 tabliczki gorzka czekolada
1 szt. jajko
1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
300 g ricotta
40 ml likier kawowo-czekoladowy
1/3 szkl. bita śmietana
1 szczypta cynamon
1 szczypta gałka muszkatołowa
1 szczypta sól
3 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Papier do pieczenia zwiń w rulon. Następnie obtocz go folią aluminiową.
2. Podziel arkusz ciasta francuskiego w pionowe pasy.
3. Z kawałków ciasta francuskiego stwórz rożki. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
4. Czas przygotować farsz do rożków. W tym celu połącz: ricottę, cukier puder, gałkę muszkatołową, cynamon, sól oraz likier kawowo-czekoladowy. Odłóż mikser i przy pomocy szpatułki dodaj ubitą śmietankę.
5. Upieczone rożki pokryj roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami.