Oto jak wybrać najsłodszego arbuza. Zwróć uwagę na ten szczegół w sklepie

Arbuz to symbol lata. Z utęsknieniem czekamy na te owoce przez cały rok. Pojawiły się już w sklepach i supermarketach, a i są nieco tańsze niż jeszcze kilka miesięcy temu. Okazuje się jednak, że wybór tego najlepszego i słodkiego arbuza jest niezwykle trudną sztuką. Jest to o tyle skomplikowane, gdy nie jest pokrojony. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów?

ObrazekArbuz - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon letni to czas, w którym większość osób chętnie sięga po popularne sezonowe owoce i warzywa. Tak się składa, że jest ich całe mnóstwo, a zakup tych wszystkich najpopularniejszych z powodzeniem spowodowałby, że przygotowałbyś obiad i desery na przynajmniej kilka dni. Jeśli jesteś fanem arbuza i zastanawiasz się nad tym, czym kierować się, by wybrać ten idealny i słodki arbuz, to mamy dla ciebie kilka podpowiedzi. Zwróć uwagę na te szczegóły podczas zakupów.

Arbuz — niezwykle popularne sezonowe... warzywo

Dlaczego arbuz cieszy się aż taką popularnością? Nie da się ukryć, że docenia się go ze względu na słodki smak, nawodnienie i właściwości zdrowotne. Ciekawostką jest tu fakt, że arbuz jest warzywem. Zalicza się go bowiem do rodziny dyniowatych, w których znajduje się np. cukinia, dynia, czy ogórki. Arbuz składa się głównie z wody, dlatego pomaga nawodnić organizm w gorące dni. Jest niskokaloryczny, więc można go spożywać bez żadnych obaw. Stanowi składnik diety i jest chętnie polecany, ze względu na swoje właściwości.

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Arbuz dostarcza organizmowi ważnych witamin, takich jak witamina C, która wzmacnia system odpornościowy oraz witamina A, która korzystnie wpływa na zdrowie skóry i wzrok. Ponadto zawiera składniki mineralne, takie jak potas, który jest niezbędny dla utrzymania równowagi elektrolitowej i funkcjonowania mięśni. Zawiera przeciwutleniacze, wspomaga trawienie i jest świetnym wyborem na upalne dni.

Słodki i soczysty — jak go wybrać podczas zakupów?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpoznać i jak wybrać najlepszego arbuza, w przypadku, gdy masz wątpliwości, jaki jest w środku, to istnieje kilka szczegółów, które pozwolą podjąć ci tę właściwą decyzję. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że uda ci się wybrać najlepszego i słodkiego arbuza.

Obrazek
Jak wybrać słodkiego, idealnego arbuza? - Pyszności

Idealny arbuz to taki, który:

  • ma jasną plamę na spodzie - jeśli zauważysz jasną plamę na spodzie arbuza, to dobry znak; im jest ciemniejsza, tym lepiej, bo arbuz jest gotowy do spożycia;
  • wydaje dudniący dźwięk - jeśli chcesz sprawdzić, czy jest dojrzały, to stuknij w niego i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że jest idealny;
  • jest duży - dobrze wybrać średniego lub większego arbuza — te mniejsze mogą nie być w pełni dojrzałe;
  • ma suchy ogonek - to szczegół, który gwarantuje, że jest w pełni dojrzały;
  • wyróżnia się charakterystycznymi "pajęczynkami" na skórce - charakterystyczna sieć to dobry znak, bo arbuz będzie słodki;
  • ma ciemnozielony kolor skórki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości