Oto jak wybrać najsłodszego arbuza. Zwróć uwagę na ten szczegół w sklepie

Arbuz to symbol lata. Z utęsknieniem czekamy na te owoce przez cały rok. Pojawiły się już w sklepach i supermarketach, a i są nieco tańsze niż jeszcze kilka miesięcy temu. Okazuje się jednak, że wybór tego najlepszego i słodkiego arbuza jest niezwykle trudną sztuką. Jest to o tyle skomplikowane, gdy nie jest pokrojony. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów?

ObrazekArbuz - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon letni to czas, w którym większość osób chętnie sięga po popularne sezonowe owoce i warzywa. Tak się składa, że jest ich całe mnóstwo, a zakup tych wszystkich najpopularniejszych z powodzeniem spowodowałby, że przygotowałbyś obiad i desery na przynajmniej kilka dni. Jeśli jesteś fanem arbuza i zastanawiasz się nad tym, czym kierować się, by wybrać ten idealny i słodki arbuz, to mamy dla ciebie kilka podpowiedzi. Zwróć uwagę na te szczegóły podczas zakupów.

Arbuz — niezwykle popularne sezonowe... warzywo

Dlaczego arbuz cieszy się aż taką popularnością? Nie da się ukryć, że docenia się go ze względu na słodki smak, nawodnienie i właściwości zdrowotne. Ciekawostką jest tu fakt, że arbuz jest warzywem. Zalicza się go bowiem do rodziny dyniowatych, w których znajduje się np. cukinia, dynia, czy ogórki. Arbuz składa się głównie z wody, dlatego pomaga nawodnić organizm w gorące dni. Jest niskokaloryczny, więc można go spożywać bez żadnych obaw. Stanowi składnik diety i jest chętnie polecany, ze względu na swoje właściwości.

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Arbuz dostarcza organizmowi ważnych witamin, takich jak witamina C, która wzmacnia system odpornościowy oraz witamina A, która korzystnie wpływa na zdrowie skóry i wzrok. Ponadto zawiera składniki mineralne, takie jak potas, który jest niezbędny dla utrzymania równowagi elektrolitowej i funkcjonowania mięśni. Zawiera przeciwutleniacze, wspomaga trawienie i jest świetnym wyborem na upalne dni.

Słodki i soczysty — jak go wybrać podczas zakupów?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpoznać i jak wybrać najlepszego arbuza, w przypadku, gdy masz wątpliwości, jaki jest w środku, to istnieje kilka szczegółów, które pozwolą podjąć ci tę właściwą decyzję. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że uda ci się wybrać najlepszego i słodkiego arbuza.

Obrazek
Jak wybrać słodkiego, idealnego arbuza? - Pyszności

Idealny arbuz to taki, który:

  • ma jasną plamę na spodzie - jeśli zauważysz jasną plamę na spodzie arbuza, to dobry znak; im jest ciemniejsza, tym lepiej, bo arbuz jest gotowy do spożycia;
  • wydaje dudniący dźwięk - jeśli chcesz sprawdzić, czy jest dojrzały, to stuknij w niego i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że jest idealny;
  • jest duży - dobrze wybrać średniego lub większego arbuza — te mniejsze mogą nie być w pełni dojrzałe;
  • ma suchy ogonek - to szczegół, który gwarantuje, że jest w pełni dojrzały;
  • wyróżnia się charakterystycznymi "pajęczynkami" na skórce - charakterystyczna sieć to dobry znak, bo arbuz będzie słodki;
  • ma ciemnozielony kolor skórki.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo