Oto jak wybrać najsłodszego arbuza. Zwróć uwagę na ten szczegół w sklepie

Arbuz to symbol lata. Z utęsknieniem czekamy na te owoce przez cały rok. Pojawiły się już w sklepach i supermarketach, a i są nieco tańsze niż jeszcze kilka miesięcy temu. Okazuje się jednak, że wybór tego najlepszego i słodkiego arbuza jest niezwykle trudną sztuką. Jest to o tyle skomplikowane, gdy nie jest pokrojony. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów?

ObrazekArbuz - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon letni to czas, w którym większość osób chętnie sięga po popularne sezonowe owoce i warzywa. Tak się składa, że jest ich całe mnóstwo, a zakup tych wszystkich najpopularniejszych z powodzeniem spowodowałby, że przygotowałbyś obiad i desery na przynajmniej kilka dni. Jeśli jesteś fanem arbuza i zastanawiasz się nad tym, czym kierować się, by wybrać ten idealny i słodki arbuz, to mamy dla ciebie kilka podpowiedzi. Zwróć uwagę na te szczegóły podczas zakupów.

Arbuz — niezwykle popularne sezonowe... warzywo

Dlaczego arbuz cieszy się aż taką popularnością? Nie da się ukryć, że docenia się go ze względu na słodki smak, nawodnienie i właściwości zdrowotne. Ciekawostką jest tu fakt, że arbuz jest warzywem. Zalicza się go bowiem do rodziny dyniowatych, w których znajduje się np. cukinia, dynia, czy ogórki. Arbuz składa się głównie z wody, dlatego pomaga nawodnić organizm w gorące dni. Jest niskokaloryczny, więc można go spożywać bez żadnych obaw. Stanowi składnik diety i jest chętnie polecany, ze względu na swoje właściwości.

Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Arbuz dostarcza organizmowi ważnych witamin, takich jak witamina C, która wzmacnia system odpornościowy oraz witamina A, która korzystnie wpływa na zdrowie skóry i wzrok. Ponadto zawiera składniki mineralne, takie jak potas, który jest niezbędny dla utrzymania równowagi elektrolitowej i funkcjonowania mięśni. Zawiera przeciwutleniacze, wspomaga trawienie i jest świetnym wyborem na upalne dni.

Słodki i soczysty — jak go wybrać podczas zakupów?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpoznać i jak wybrać najlepszego arbuza, w przypadku, gdy masz wątpliwości, jaki jest w środku, to istnieje kilka szczegółów, które pozwolą podjąć ci tę właściwą decyzję. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że uda ci się wybrać najlepszego i słodkiego arbuza.

Obrazek
Jak wybrać słodkiego, idealnego arbuza? - Pyszności

Idealny arbuz to taki, który:

  • ma jasną plamę na spodzie - jeśli zauważysz jasną plamę na spodzie arbuza, to dobry znak; im jest ciemniejsza, tym lepiej, bo arbuz jest gotowy do spożycia;
  • wydaje dudniący dźwięk - jeśli chcesz sprawdzić, czy jest dojrzały, to stuknij w niego i jeśli usłyszysz dudniący dźwięk, to znak, że jest idealny;
  • jest duży - dobrze wybrać średniego lub większego arbuza — te mniejsze mogą nie być w pełni dojrzałe;
  • ma suchy ogonek - to szczegół, który gwarantuje, że jest w pełni dojrzały;
  • wyróżnia się charakterystycznymi "pajęczynkami" na skórce - charakterystyczna sieć to dobry znak, bo arbuz będzie słodki;
  • ma ciemnozielony kolor skórki.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟