Zamiast wyrzucać skórkę od arbuza - ponownie ją wykorzystaj. Mało kto wie, jaka jest przydatna

Gorące dni to czas, kiedy chętnie sięgamy po owoce z dużą ilością wody. Takim owocem jest z pewnością arbuz. Jego miąższ najlepiej smakuje jak jest schłodzony. Po zjedzeniu arbuza zazwyczaj jego skórka, zupełnie niepotrzebnie, ląduje w koszu. Jak wykorzystać skórkę od arbuza? To proste!

Obrazek
Paulina

Skórki z arbuza możemy wykorzystać do kiszenia. Taka niepozorna skórka kryje w sobie bardzo dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje nawet 95% wszystkich składników znajdziemy właśnie w tym miejscu. Jeśli praktyka "zero waste" jest Ci bliska i nie wyrzucasz resztek to na pewnie ten sposób Ci się spodoba.

Jak wykorzystać skórkę od arbuza?

Obrazek
Skórka z arbuza - Pyszności; Foto: Canva.com

To zadanie nie jest skomplikowane. Jeśli kisiłeś kiedyś ogórki, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, czy marchewkę, to na pewno sobie poradzisz bez najmniejszego problemu.

Do ukiszenia jednego słoika potrzebujesz:

         
  • skórki z arbuza
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga kopru
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka soli
  • zimna woda
  • słoik
Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sposób przygotowania kiszonego arbuza:

Skórki z arbuza dokładnie umyj. Zdejmij zieloną część skórki  przy pomocy obieraczki czy nożyka. Jeśli ją zostawisz po ukiszeniu, może okazać się bardzo twarda.

Przejdź do wyparzenia słoików. To bardzo ważny element kiszenia. Jeśli pominiesz ten etap, w słoiku mogą się namnożyć bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Wypatrz naczynie przy pomocy gorącej wody, a następnie dokładnie je osusz za pomocą ręcznika papierowego, lub suchej ścierki.

Tak przygotowane słoiki ustaw na blacie i umieść z nich skórki z arbuza. Dodaj korzeń chrzanu, 3 ząbki czosnku, oraz koper. W naczyniu obok wymieszaj sól razem z zimną wodą. Jedna łyżeczka soli na jeden litr wody. Ta proporcja jest bardzo ważna, żeby twój kiszony arbuz wyszedł. Ważne, by fragmenty skórek nie wystawały ponad powierzchnię wody. Jeśli tak będzie, twój arbuz może spleśnieć. Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. Im dłużej będziesz je przechowywać, tym skórka będzie bardziej miękka. 

Jeśli jesteś fanem arbuza, zostawiamy przepis na nasze pyszne ciasto: 

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości