Zamiast wyrzucać skórkę od arbuza - ponownie ją wykorzystaj. Mało kto wie, jaka jest przydatna

Gorące dni to czas, kiedy chętnie sięgamy po owoce z dużą ilością wody. Takim owocem jest z pewnością arbuz. Jego miąższ najlepiej smakuje jak jest schłodzony. Po zjedzeniu arbuza zazwyczaj jego skórka, zupełnie niepotrzebnie, ląduje w koszu. Jak wykorzystać skórkę od arbuza? To proste!

Obrazek
Paulina

Skórki z arbuza możemy wykorzystać do kiszenia. Taka niepozorna skórka kryje w sobie bardzo dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje nawet 95% wszystkich składników znajdziemy właśnie w tym miejscu. Jeśli praktyka "zero waste" jest Ci bliska i nie wyrzucasz resztek to na pewnie ten sposób Ci się spodoba.

Jak wykorzystać skórkę od arbuza?

Obrazek
Skórka z arbuza - Pyszności; Foto: Canva.com

To zadanie nie jest skomplikowane. Jeśli kisiłeś kiedyś ogórki, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, czy marchewkę, to na pewno sobie poradzisz bez najmniejszego problemu.

Do ukiszenia jednego słoika potrzebujesz:

         
  • skórki z arbuza
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga kopru
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka soli
  • zimna woda
  • słoik
Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sposób przygotowania kiszonego arbuza:

Skórki z arbuza dokładnie umyj. Zdejmij zieloną część skórki  przy pomocy obieraczki czy nożyka. Jeśli ją zostawisz po ukiszeniu, może okazać się bardzo twarda.

Przejdź do wyparzenia słoików. To bardzo ważny element kiszenia. Jeśli pominiesz ten etap, w słoiku mogą się namnożyć bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Wypatrz naczynie przy pomocy gorącej wody, a następnie dokładnie je osusz za pomocą ręcznika papierowego, lub suchej ścierki.

Tak przygotowane słoiki ustaw na blacie i umieść z nich skórki z arbuza. Dodaj korzeń chrzanu, 3 ząbki czosnku, oraz koper. W naczyniu obok wymieszaj sól razem z zimną wodą. Jedna łyżeczka soli na jeden litr wody. Ta proporcja jest bardzo ważna, żeby twój kiszony arbuz wyszedł. Ważne, by fragmenty skórek nie wystawały ponad powierzchnię wody. Jeśli tak będzie, twój arbuz może spleśnieć. Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. Im dłużej będziesz je przechowywać, tym skórka będzie bardziej miękka. 

Jeśli jesteś fanem arbuza, zostawiamy przepis na nasze pyszne ciasto: 

Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀