WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Zamiast wyrzucać skórkę od arbuza - ponownie ją wykorzystaj. Mało kto wie, jaka jest przydatna

Gorące dni to czas, kiedy chętnie sięgamy po owoce z dużą ilością wody. Takim owocem jest z pewnością arbuz. Jego miąższ najlepiej smakuje jak jest schłodzony. Po zjedzeniu arbuza zazwyczaj jego skórka, zupełnie niepotrzebnie, ląduje w koszu. Jak wykorzystać skórkę od arbuza? To proste!

Obrazek
Paulina

Skórki z arbuza możemy wykorzystać do kiszenia. Taka niepozorna skórka kryje w sobie bardzo dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje nawet 95% wszystkich składników znajdziemy właśnie w tym miejscu. Jeśli praktyka "zero waste" jest Ci bliska i nie wyrzucasz resztek to na pewnie ten sposób Ci się spodoba.

Jak wykorzystać skórkę od arbuza?

Obrazek
Skórka z arbuza - Pyszności; Foto: Canva.com

To zadanie nie jest skomplikowane. Jeśli kisiłeś kiedyś ogórki, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, czy marchewkę, to na pewno sobie poradzisz bez najmniejszego problemu.

Do ukiszenia jednego słoika potrzebujesz:

         
  • skórki z arbuza
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga kopru
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżka soli
  • zimna woda
  • słoik
Obrazek
Arbuz - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sposób przygotowania kiszonego arbuza:

Skórki z arbuza dokładnie umyj. Zdejmij zieloną część skórki  przy pomocy obieraczki czy nożyka. Jeśli ją zostawisz po ukiszeniu, może okazać się bardzo twarda.

Przejdź do wyparzenia słoików. To bardzo ważny element kiszenia. Jeśli pominiesz ten etap, w słoiku mogą się namnożyć bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Wypatrz naczynie przy pomocy gorącej wody, a następnie dokładnie je osusz za pomocą ręcznika papierowego, lub suchej ścierki.

Tak przygotowane słoiki ustaw na blacie i umieść z nich skórki z arbuza. Dodaj korzeń chrzanu, 3 ząbki czosnku, oraz koper. W naczyniu obok wymieszaj sól razem z zimną wodą. Jedna łyżeczka soli na jeden litr wody. Ta proporcja jest bardzo ważna, żeby twój kiszony arbuz wyszedł. Ważne, by fragmenty skórek nie wystawały ponad powierzchnię wody. Jeśli tak będzie, twój arbuz może spleśnieć. Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. Im dłużej będziesz je przechowywać, tym skórka będzie bardziej miękka. 

Jeśli jesteś fanem arbuza, zostawiamy przepis na nasze pyszne ciasto: 

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo