Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie

To danie pokazuje, że z resztek wyczarować można potrawę nie tylko tanią, ale przede wszystkim smaczną. Jeśli do tego dorzucimy do niej aromatyczny sos pieczarkowy albo grzybowy, możemy być pewni, że do kuchni wrócą tylko puste talerze.

Krokiety ziemniaczane Krokiety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Krokiety ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad, zwłaszcza gdy chcemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów finansowych ani skomplikowanych składników. Zewnętrzna panierka, chrupiąca i złocista, ukrywa wewnątrz aksamitnie gładkie i kremowe nadzienie ziemniaczane. Właśnie ta konsystencja sprawia, że danie jest tak sycące i satysfakcjonujące

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane znane są nie tylko w Polsce, znaleźć je można także w kuchni niemieckiej jako Kartoffelkroketten czy francuskiej pod nazwą croquettes de pommes de terre. To danie udowadnia, że najlepsze smaki często tkwią w najprostszych pomysłach i ekonomicznych rozwiązaniach. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie bazy: ugotowane i ostudzone ziemniaki muszą być idealnie utłuczone lub przeciśnięte przez praskę, by pozbyć się wszelkich grudek

Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane © Adobe Stock | Vincenzo De Bernardo

Składniki:


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Panierowanie:

  • mąka pszenna,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i całkowicie ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem, tak aby masa była idealnie gładka.
  2. Dodaj do niej dwa jajka, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz oraz opcjonalne zioła. Wyrabiaj masę ręcznie, aż stanie się zwarta i przestanie się lepić do dłoni. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki ziemniaczanej.
  3. Nabieraj porcję masy i formuj z niej krokiety.
  4. Przygotuj trzy płaskie talerze: z mąką pszenną, z roztrzepanym jajkiem oraz z bułką tartą.
  5. Każdy krokiet obtaczaj kolejno najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej, dociskając panierkę.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.

Jak podać krokiety ziemniaczane?

Krokiety ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie sosu grzybowego. Aromatyczny sos pieczarkowy, kurkowy lub ten z borowików i podgrzybków, przygotowany na bazie śmietanki z dodatkiem cebuli pasuje tutaj idealnie.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki