Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie

To danie pokazuje, że z resztek wyczarować można potrawę nie tylko tanią, ale przede wszystkim smaczną. Jeśli do tego dorzucimy do niej aromatyczny sos pieczarkowy albo grzybowy, możemy być pewni, że do kuchni wrócą tylko puste talerze.

Krokiety ziemniaczane Krokiety ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Krokiety ziemniaczane to doskonała propozycja na obiad, zwłaszcza gdy chcemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. Ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów finansowych ani skomplikowanych składników. Zewnętrzna panierka, chrupiąca i złocista, ukrywa wewnątrz aksamitnie gładkie i kremowe nadzienie ziemniaczane. Właśnie ta konsystencja sprawia, że danie jest tak sycące i satysfakcjonujące

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane znane są nie tylko w Polsce, znaleźć je można także w kuchni niemieckiej jako Kartoffelkroketten czy francuskiej pod nazwą croquettes de pommes de terre. To danie udowadnia, że najlepsze smaki często tkwią w najprostszych pomysłach i ekonomicznych rozwiązaniach. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie bazy: ugotowane i ostudzone ziemniaki muszą być idealnie utłuczone lub przeciśnięte przez praskę, by pozbyć się wszelkich grudek

Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane © Adobe Stock | Vincenzo De Bernardo

Składniki:


  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Panierowanie:

  • mąka pszenna,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i całkowicie ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem, tak aby masa była idealnie gładka.
  2. Dodaj do niej dwa jajka, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz oraz opcjonalne zioła. Wyrabiaj masę ręcznie, aż stanie się zwarta i przestanie się lepić do dłoni. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki ziemniaczanej.
  3. Nabieraj porcję masy i formuj z niej krokiety.
  4. Przygotuj trzy płaskie talerze: z mąką pszenną, z roztrzepanym jajkiem oraz z bułką tartą.
  5. Każdy krokiet obtaczaj kolejno najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej, dociskając panierkę.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.

Jak podać krokiety ziemniaczane?

Krokiety ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie sosu grzybowego. Aromatyczny sos pieczarkowy, kurkowy lub ten z borowików i podgrzybków, przygotowany na bazie śmietanki z dodatkiem cebuli pasuje tutaj idealnie.

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować