Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu

Na co dzień pozostaje w cieniu kurczaka, ale zdecydowanie zasługuje na to, by wreszcie popławić się w kulinarnym blasku. Po ten gatunek mięsa powinni sięgać zwłaszcza seniorzy.

Indyk to zdrowe i pożywne mięsoIndyk to zdrowe i pożywne mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Ewa Malinowska

Mięso z indyka nie bez powodu polecane jest od lat przez dietetyków. Walory smakowe to jedno, ale właściwości odżywcze mówią same za siebie. Jest pełne białka, lekkostrawne i delikatne. Zdecydowanie zasługuje na to, by częściej pojawiać się na stołach. To cenny składnik diety w każdym wieku, a zwłaszcza w tym dojrzałym.

Roladki z indyka

Właściwości mięsa z indyka

Mięso z indyka, zwłaszcza z piersi, słusznie zyskało miano jednego z najzdrowszych rodzajów drobiu i jest szczególnie polecane w diecie seniorów oraz osób dbających o linię i serce. To doskonałe, pełnowartościowe źródło białka, które jest niezbędne do utrzymania masy mięśniowej i sprawności fizycznej w starszym wieku, co jest kluczowe w profilaktyce sarkopenii, czyli choroby charakteryzującej się postępującą utratą masy, siły i funkcji mięśni szkieletowych.

Szukasz alternatywy dla kurczaka? Wypróbuj mięsa z indyka
Szukasz alternatywy dla kurczaka? Wypróbuj mięsa z indyka © Adobe Stock

Indyk dostarcza także szereg witamin z grupy B, w tym niacynę (B3), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, oraz pirydoksynę (B6) i kobalaminę (B12), niezbędne w procesach metabolicznych i produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie indyka pomaga także w uzupełnianiu ważnych minerałów. Jest on bogaty w selen, który wzmacnia odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, cynk, wspierający gojenie i układ immunologiczny, oraz fosfor, kluczowy dla zdrowia kości i zębów. Dzięki delikatnym włóknom i niskiej zawartości tłuszczu mięso indycze jest także łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

Jak jeść indyka?

Sposobów na włączenie indyka do diety jest naprawdę sporo. Najlepszymi technikami kulinarnymi są gotowanie na parze, pieczenie w folii lub rękawie oraz duszenie w niewielkiej ilości bulionu. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, a jednocześnie lekkostrawne i nie za tłuste. Zmielone mięso z indyka idealnie nadaje się do przygotowania delikatnych pulpetów i klopsików, świetnie sprawdzi się także w kotletach mielonych.

Piersi z indyka można również zamarynować i upiec w piekarniku lub airfryerze, tworząc w ten sposób domową wędlinę bez sztucznych dodatków i chemii. Po pokrojeniu w cienkie plasterki świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Do tego wystarczy dorzucić porcję warzyw i mamy świetnie zbilansowany i zdrowy posiłek, bogaty w białko.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci