Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu

Na co dzień pozostaje w cieniu kurczaka, ale zdecydowanie zasługuje na to, by wreszcie popławić się w kulinarnym blasku. Po ten gatunek mięsa powinni sięgać zwłaszcza seniorzy.

Indyk to zdrowe i pożywne mięsoIndyk to zdrowe i pożywne mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Ewa Malinowska

Mięso z indyka nie bez powodu polecane jest od lat przez dietetyków. Walory smakowe to jedno, ale właściwości odżywcze mówią same za siebie. Jest pełne białka, lekkostrawne i delikatne. Zdecydowanie zasługuje na to, by częściej pojawiać się na stołach. To cenny składnik diety w każdym wieku, a zwłaszcza w tym dojrzałym.

Roladki z indyka

Właściwości mięsa z indyka

Mięso z indyka, zwłaszcza z piersi, słusznie zyskało miano jednego z najzdrowszych rodzajów drobiu i jest szczególnie polecane w diecie seniorów oraz osób dbających o linię i serce. To doskonałe, pełnowartościowe źródło białka, które jest niezbędne do utrzymania masy mięśniowej i sprawności fizycznej w starszym wieku, co jest kluczowe w profilaktyce sarkopenii, czyli choroby charakteryzującej się postępującą utratą masy, siły i funkcji mięśni szkieletowych.

Szukasz alternatywy dla kurczaka? Wypróbuj mięsa z indyka
Szukasz alternatywy dla kurczaka? Wypróbuj mięsa z indyka © Adobe Stock

Indyk dostarcza także szereg witamin z grupy B, w tym niacynę (B3), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, oraz pirydoksynę (B6) i kobalaminę (B12), niezbędne w procesach metabolicznych i produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie indyka pomaga także w uzupełnianiu ważnych minerałów. Jest on bogaty w selen, który wzmacnia odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, cynk, wspierający gojenie i układ immunologiczny, oraz fosfor, kluczowy dla zdrowia kości i zębów. Dzięki delikatnym włóknom i niskiej zawartości tłuszczu mięso indycze jest także łatwo przyswajalne i lekkostrawne.

Jak jeść indyka?

Sposobów na włączenie indyka do diety jest naprawdę sporo. Najlepszymi technikami kulinarnymi są gotowanie na parze, pieczenie w folii lub rękawie oraz duszenie w niewielkiej ilości bulionu. Dzięki temu mięso pozostaje soczyste, a jednocześnie lekkostrawne i nie za tłuste. Zmielone mięso z indyka idealnie nadaje się do przygotowania delikatnych pulpetów i klopsików, świetnie sprawdzi się także w kotletach mielonych.

Piersi z indyka można również zamarynować i upiec w piekarniku lub airfryerze, tworząc w ten sposób domową wędlinę bez sztucznych dodatków i chemii. Po pokrojeniu w cienkie plasterki świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Do tego wystarczy dorzucić porcję warzyw i mamy świetnie zbilansowany i zdrowy posiłek, bogaty w białko.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki