Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Obecnie pieczenie podawane są głównie na obiad, ponieważ sklepy oferują bogaty wybór wędlin na kanapki. Niestety, ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Może więc warto wrócić do praktyk z PRL-u, kiedy w każdym domu samodzielnie przygotowywano wędliny. Pieczony indyk doskonale sprawdzi się na początek.
Indyk oferuje delikatne, białe mięso, które jest chude i pełne białka. Piersi, dużo większe niż w przypadku kurczaka, rzadko kiedy są przeznaczane na kotlety. Taki solidny kawałek mięsa o wiele lepiej jest wrzucić do piekarnika w otoczce z aromatycznych przypraw. Trzeba przyznać, że świetnie smakuje w gładkim i lśniącym sosie pieczeniowym, ale to, co zostanie, z powodzeniem możesz przeznaczyć na kanapki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Jakie dodatki do kanapek z indykiem?
Do delikatnego mięsa świetnie pasują wyraziste dodatki. Plasterek indyka możesz posmarować majonezem lub sosem tatarskim. Do majonezu świetnie pasują suszone pomidory. Pod spód włóż kilka gałązek rukoli, a po wierzchu posyp drobno posiekanymi czarnymi lub zielonymi oliwkami. Z kolei do indyka z sosem tatarskim możesz dodać ogórki kiszone lub małosolne. Pod spód włóż liść sałaty rzymskiej, całość posyp szczypiorkiem z dymki.
Kanapki możesz przygotować w klasycznej formie, czyli na kromce świeżego pieczywa lub w ryżu – w formie japońskich onigiri. Plasterki indyka pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z majonezem, musztardą, czerwoną papryką i kiszoną rzodkiewką. Całość zamknij w kieszonce z ryżu do sushi.
Przepis na pieczeń z indyka na kanapki
Mięso możesz zamarynować w podanej niżej mieszance przypraw lub skomponować własną z dodatkiem ulubionych suszonych ziół. Do indyka świetnie pasują zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano i majeranek. Jeśli gustujesz w wędzonych aromatach, możesz dodać pół łyżeczki wędzonej papryki. Do podkręcenia ostrości sprawdzi się musztarda dijon.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki świeżomielonego pieprzu,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Oczyść z błonek i ewentualnych kości. Natrzyj solą i świeżo mielonym pieprzem.
- W misce wymieszaj oliwę z sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe przyprawy i ponownie wymieszaj. Przełóż indyka do miski z marynatą i dokładnie obtocz.
- Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Następnego dnia przełóż mięsa do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego z pokrywką. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
- Otwórz piekarnik, zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut.
- Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.