Posypuję boczek przed pieczeniem. Nabiera smaku i nie obciąża żołądka

Często po wielkanocnych biesiadach czujemy się ciężko. Nieraz żałujemy tego, że sięgnęliśmy po kolejny kawałek pasztetu, boczku lub karkówki. Taki problem nie pojawi się w sytuacji, gdy do przygotowania pieczeni dodasz przyprawy, które pomogą strawić tłustsze kąski.

Do pieczonego boczku świetnie pasuje wielkanocny sos chrzanowyDo pieczonego boczku świetnie pasuje wielkanocny sos chrzanowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

O pieczeniach na święta warto pomyśleć już teraz. Ostatecznie możesz dzień wcześniej zamarynować mięso i następnego dnia wstawić je do piekarnika. Jednak w przypadku boczku warto rozpocząć pracę nawet 5 dni przed Wielkanocą. Mięso z dodatkiem soli peklowej wyjdzie jędrne, soczyste i będzie miało ładniejszy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jakie przyprawy na lepsze trawienie?

Po peklowaniu, czas na otoczenie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Do pieczonego boczku warto dodać majeranek, pieprz i kminek, których właściwości wspomagają procesy trawienne.

  • Majeranek wykazuje działanie przeciwzapalne i rozkurczowe, pomagając w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych.
  • Pieprz, dzięki zawartości piperyny, stymuluje wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza trawienie tłustych potraw.
  • Kminek działa wiatropędnie, przeciwdziałając wzdęciom, co jest szczególnie korzystne po spożyciu ciężkostrawnych dań.

Przepis na boczek pieczony w ziołach

Przyprawy możesz wymieszać z olejem, aby lepiej przylegały do mięsa. Jeśli masz ochotę na chrupiącą, skarmelizowaną skórkę, dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku bez kości,
  • 1 łyżka soli peklowej,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 2 łyżki mielonego kminku.

Wykonanie:

  1. Boczek natrzyj solą peklową i przełóż do szklanej miski. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 dni.
  2. Po tym czasie wyjmij mięso z zalewy i natrzyj przyprawami: mielonym pieprzem, majerankiem i kminkiem. Umieść w nowej misce, przykryj i wstaw do lodówki na kolejne 24 godziny.
  3. Następnego dnia przełóż boczek (razem z przyprawami) do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza