Posypuję boczek przed pieczeniem. Nabiera smaku i nie obciąża żołądka
Często po wielkanocnych biesiadach czujemy się ciężko. Nieraz żałujemy tego, że sięgnęliśmy po kolejny kawałek pasztetu, boczku lub karkówki. Taki problem nie pojawi się w sytuacji, gdy do przygotowania pieczeni dodasz przyprawy, które pomogą strawić tłustsze kąski.
O pieczeniach na święta warto pomyśleć już teraz. Ostatecznie możesz dzień wcześniej zamarynować mięso i następnego dnia wstawić je do piekarnika. Jednak w przypadku boczku warto rozpocząć pracę nawet 5 dni przed Wielkanocą. Mięso z dodatkiem soli peklowej wyjdzie jędrne, soczyste i będzie miało ładniejszy kolor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Jakie przyprawy na lepsze trawienie?
Po peklowaniu, czas na otoczenie mięsa mieszanką aromatycznych przypraw. Do pieczonego boczku warto dodać majeranek, pieprz i kminek, których właściwości wspomagają procesy trawienne.
- Majeranek wykazuje działanie przeciwzapalne i rozkurczowe, pomagając w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych.
- Pieprz, dzięki zawartości piperyny, stymuluje wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza trawienie tłustych potraw.
- Kminek działa wiatropędnie, przeciwdziałając wzdęciom, co jest szczególnie korzystne po spożyciu ciężkostrawnych dań.
Przepis na boczek pieczony w ziołach
Przyprawy możesz wymieszać z olejem, aby lepiej przylegały do mięsa. Jeśli masz ochotę na chrupiącą, skarmelizowaną skórkę, dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku bez kości,
- 1 łyżka soli peklowej,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna czarnego pieprzu,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 2 łyżki mielonego kminku.
Wykonanie:
- Boczek natrzyj solą peklową i przełóż do szklanej miski. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 dni.
- Po tym czasie wyjmij mięso z zalewy i natrzyj przyprawami: mielonym pieprzem, majerankiem i kminkiem. Umieść w nowej misce, przykryj i wstaw do lodówki na kolejne 24 godziny.
- Następnego dnia przełóż boczek (razem z przyprawami) do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.