PoradyPokroiłam śliwki i zalałam masą. Najlepsze ciasto, które zachwala cała rodzina

Pokroiłam śliwki i zalałam masą. Najlepsze ciasto, które zachwala cała rodzina

Na przełomie lipca i sierpnia możemy sięgać po pierwsze śliwki. To owoce, które świetnie sprawdzą się w słodkich wypiekach. Moja ulubiona propozycja to szybkie, banalne i pyszne odwrócone ciasto. Do przygotowania wystarczy dosłownie kilka chwil.

Odwrócone ciasto ze śliwkami bez miksera
Odwrócone ciasto ze śliwkami bez miksera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

22.07.2024 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do przepisu idealne będą drobne owoce, dlatego najczęściej wybieram śliwki węgierki, ale równie pyszne ciasto wyjdzie z mirabelkami. W tym przypadku będzie też taniej - owoce te łatwo zebrać "na dziko" z różnych zagajników. Pamiętam jednak o tym, aby zbierać je z dala od zanieczyszczeń czy dróg. Śliwki dokładnie myję w mieszance wody i sody oczyszczonej. Później wystarczy przygotować składniki w temperaturze pokojowej i zabrać się za przepis. Prostszego nie znalazłam, a zawsze mi się udaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami

Skarmelizowane, dobrze zapieczone śliwki to cecha, która wyróżnia odwrócone ciasto. W sezonie jesiennym dodatkowo dosypuję jeszcze cynamon. Całość wychodzi bardzo aromatyczna, słodka i po prostu doskonała. Można pominąć ten etap przygotowania, ale dodatkowe 5 minut zmienia tu wiele w doznaniach smakowych.

Składniki:

  • 300 g śliwek węgierek,
  • 3 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • 1 łyżka mleka,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 3 jajka w rozmiar "L",
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki, krojąc je na połówki.
  2. Na patelni roztop masło, dosyp brązowy cukier, wlej mleko i ułóż śliwki, karmelizuj 4-5 minut na średnim ogniu/mocy palnika. Ten krok można pominąć, podsypując dno tortownicy (23 cm średnicy) cukrem i układając na nim połówki owoców.
  3. Karmelizowane śliwki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj sól.
  5. W osobnej zmiksuj jajka z cukrem drobnym, po chwili dodaj cienką stróżką olej.
  6. Cały czas miksując, dodaj jogurt.
  7. Stopniowo wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników na wolnych obrotach.
  8. Masą zalej przygotowane śliwki i piecz w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C (góra-dół), przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak przechowywać ciasto ze śliwkami?

Odwrócone ciasto ze śliwkami zazwyczaj znika szybko i do ostatniego okruszka, ale bywa, że trzeba odpowiednio przechować jego nadmiar. Jeśli ma być zjedzone w przeciągu 1-2 dni wystarczy przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Może stać wtedy w temperaturze pokojowej. Od 4 do 5 dni można przechowywać je w lodówce - zawinięte folią spożywczą lub zapakowane w pojemnik. Ciasto ze śliwkami można też mrozić. Najlepiej opisać wtedy datę mrożenia na opakowaniu. Warto pamiętać, że chłód i zimno wpływają na konsystencję ciasta. Robi się ono bardziej zwarte i nie każdemu może smakować.