PoradyPokroiłam śliwki i zalałam masą. Najlepsze ciasto, które zachwala cała rodzina

Pokroiłam śliwki i zalałam masą. Najlepsze ciasto, które zachwala cała rodzina

Odwrócone ciasto ze śliwkami bez miksera
Odwrócone ciasto ze śliwkami bez miksera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

22.07.2024 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na przełomie lipca i sierpnia możemy sięgać po pierwsze śliwki. To owoce, które świetnie sprawdzą się w słodkich wypiekach. Moja ulubiona propozycja to szybkie, banalne i pyszne odwrócone ciasto. Do przygotowania wystarczy dosłownie kilka chwil.

Do przepisu idealne będą drobne owoce, dlatego najczęściej wybieram śliwki węgierki, ale równie pyszne ciasto wyjdzie z mirabelkami. W tym przypadku będzie też taniej - owoce te łatwo zebrać "na dziko" z różnych zagajników. Pamiętam jednak o tym, aby zbierać je z dala od zanieczyszczeń czy dróg. Śliwki dokładnie myję w mieszance wody i sody oczyszczonej. Później wystarczy przygotować składniki w temperaturze pokojowej i zabrać się za przepis. Prostszego nie znalazłam, a zawsze mi się udaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami

Skarmelizowane, dobrze zapieczone śliwki to cecha, która wyróżnia odwrócone ciasto. W sezonie jesiennym dodatkowo dosypuję jeszcze cynamon. Całość wychodzi bardzo aromatyczna, słodka i po prostu doskonała. Można pominąć ten etap przygotowania, ale dodatkowe 5 minut zmienia tu wiele w doznaniach smakowych.

Składniki:

  • 300 g śliwek węgierek,
  • 3 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • 1 łyżka mleka,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 3 jajka w rozmiar "L",
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, osusz i usuń pestki, krojąc je na połówki.
  2. Na patelni roztop masło, dosyp brązowy cukier, wlej mleko i ułóż śliwki, karmelizuj 4-5 minut na średnim ogniu/mocy palnika. Ten krok można pominąć, podsypując dno tortownicy (23 cm średnicy) cukrem i układając na nim połówki owoców.
  3. Karmelizowane śliwki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj sól.
  5. W osobnej zmiksuj jajka z cukrem drobnym, po chwili dodaj cienką stróżką olej.
  6. Cały czas miksując, dodaj jogurt.
  7. Stopniowo wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników na wolnych obrotach.
  8. Masą zalej przygotowane śliwki i piecz w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C (góra-dół), przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.

Jak przechowywać ciasto ze śliwkami?

Odwrócone ciasto ze śliwkami zazwyczaj znika szybko i do ostatniego okruszka, ale bywa, że trzeba odpowiednio przechować jego nadmiar. Jeśli ma być zjedzone w przeciągu 1-2 dni wystarczy przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika. Może stać wtedy w temperaturze pokojowej. Od 4 do 5 dni można przechowywać je w lodówce - zawinięte folią spożywczą lub zapakowane w pojemnik. Ciasto ze śliwkami można też mrozić. Najlepiej opisać wtedy datę mrożenia na opakowaniu. Warto pamiętać, że chłód i zimno wpływają na konsystencję ciasta. Robi się ono bardziej zwarte i nie każdemu może smakować.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także