W niedzielę upiekłem to pyszne ciasto. Goście nie wierzyli, że nie ma grama cukru, a jest tak słodkie
Ten przepis na brownie z cukinii dosłownie zmienia oblicze rodzinnych posiadówek. Ciasto wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe, a przy okazji słodkie, chociaż zupełnie bez cukru. Uwielbiają je i dorośli, i dzieci, dlatego warto sobie tę recepturę zapamiętać!
18.07.2024 | aktual.: 18.07.2024 11:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy pierwszy raz usłyszałem, że wiele osób przygotowuje brownie z cukinii, nie dałem wiary skuteczności tego przepisu. O zasadności tego połączenia przekonałem się dopiero niedawno, kiedy postanowiłem wypróbować recepturę mojej znajomej, której umiejętności cukiernicze zdecydowanie wykraczają poza te, które sam posiadam. Wcieliłem jej przepis w życie i nie mogłem uwierzyć własnym kubkom smakowym. To ciasto to prawdziwy majstersztyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinia, czekolada i kakao zdają się idealnie ze sobą współpracować, a przygotowane z nich brownie wychodzi puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Receptura nie uwzględnia cukru; zamiast niego używam erytrytolu — zdrowszego odpowiednika, który cechuje zerowa kaloryczność i to, że nie powoduje próchnicy zębów. Oczywiście jeśli chcesz, możesz też użyć zwykłego cukru. Tak czy inaczej, brownie z cukinii na pewno wyjdzie świetnie!
Bezcukrowe brownie z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia,
- 4 jajka,
- 20 g gorzkiego kakao,
- 50 g mąki migdałowej,
- 3 łyżki erytrytolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40 g rozpuszczonego masła,
- 50 g czekolady gorzkiej bez cukru.
Sposób przygotowania:
- Cukinię myję, suszę i ścieram na średnich oczkach tarki. Posypuję solą i odstawiam na kwadrans, następnie odsączam z wody.
- Jajka wbijam do oddzielnego naczynia, dodaję słodzik, rozpuszczone masło i całość miksuję.
- Teraz do masy czas dodać suche składniki. Dorzucam kakao, proszek do pieczenia, mąkę migdałową. Raz jeszcze miksuję.
- Ciasto mieszam teraz ze startą cukinią i drobno posiekaną czekoladą. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę 45 minut w 160 stopniach. Można też zrobić to z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni — wtedy optymalny czas to 30-35 minut. Gotowe!