W niedzielę upiekłem to pyszne ciasto. Goście nie wierzyli, że nie ma grama cukru, a jest tak słodkie

Ten przepis na brownie z cukinii dosłownie zmienia oblicze rodzinnych posiadówek. Ciasto wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe, a przy okazji słodkie, chociaż zupełnie bez cukru. Uwielbiają je i dorośli, i dzieci, dlatego warto sobie tę recepturę zapamiętać!

Brownie z cukinii. Słodkie, ale bez cukru!Brownie z cukinii. Słodkie, ale bez cukru!
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

Kiedy pierwszy raz usłyszałem, że wiele osób przygotowuje brownie z cukinii, nie dałem wiary skuteczności tego przepisu. O zasadności tego połączenia przekonałem się dopiero niedawno, kiedy postanowiłem wypróbować recepturę mojej znajomej, której umiejętności cukiernicze zdecydowanie wykraczają poza te, które sam posiadam. Wcieliłem jej przepis w życie i nie mogłem uwierzyć własnym kubkom smakowym. To ciasto to prawdziwy majstersztyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najsmaczniejsze frytki, jakie jadłam. Zamiast ziemniaków sięgam po inne warzywo

Cukinia, czekolada i kakao zdają się idealnie ze sobą współpracować, a przygotowane z nich brownie wychodzi puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Receptura nie uwzględnia cukru; zamiast niego używam erytrytolu — zdrowszego odpowiednika, który cechuje zerowa kaloryczność i to, że nie powoduje próchnicy zębów. Oczywiście jeśli chcesz, możesz też użyć zwykłego cukru. Tak czy inaczej, brownie z cukinii na pewno wyjdzie świetnie!

Bezcukrowe brownie z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 4 jajka,
  • 20 g gorzkiego kakao,
  • 50 g mąki migdałowej,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 g rozpuszczonego masła,
  • 50 g czekolady gorzkiej bez cukru.
Brownie z cukinii. Goście będą zachwyceni
Brownie z cukinii. Goście będą zachwyceni © Canva | Hacks Yauwaluk

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię myję, suszę i ścieram na średnich oczkach tarki. Posypuję solą i odstawiam na kwadrans, następnie odsączam z wody.
  2. Jajka wbijam do oddzielnego naczynia, dodaję słodzik, rozpuszczone masło i całość miksuję.
  3. Teraz do masy czas dodać suche składniki. Dorzucam kakao, proszek do pieczenia, mąkę migdałową. Raz jeszcze miksuję.
  4. Ciasto mieszam teraz ze startą cukinią i drobno posiekaną czekoladą. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę 45 minut w 160 stopniach. Można też zrobić to z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni — wtedy optymalny czas to 30-35 minut. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej