Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką to prosty przepis na deser. Wystarczy kilka kroków
Jogurtowe ciasto z owocami to najlepszy przepis na letni deser. Udaje się za każdym razem, a smakuje tak dobrze, że szybko zostają jedynie okruszki. Nawet jeśli myślisz, że masz dwie lewe ręce do pieczenia, to ten przepis szybko to zmieni.
19.07.2024 | aktual.: 19.07.2024 15:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy krzaczki w ogródku uginają się pod ciężarem owoców, a stragany stają się kolorowe jak tęcza, aż żal nie wykorzystać sezonu w pełni. Na letni deser świetnie sprawdzi się ciasto jogurtowe, które można podać z sezonowymi owocami. W tym przepisie wykorzystujemy borówki, które cudownie komponują się z miękkim i delikatnym ciastem oraz chrupiącą kruszonką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze ciasto z borówkami. Szybki przepis, który uda się każdemu
Jak zrobić kruszonkę?
To naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy połączyć ze sobą 3 składniki: masło, cukier i mąkę. Chwila rozcierania w rękach i można dodawać kruszonkę do ciasta jogurtowego, drożdżówek czy babeczek.
Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką
Pyszności na talerzu - inaczej nie sposób nazwać tego deseru. Od pomysłu do gotowego do pieczenia ciasta minie zaledwie kilkanaście minut. Resztą zajmuje się już piekarnik, a ty masz czas na gorącą kawę. To doskonały przepis na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu na słodką przekąskę.
Ciasto jogurtowe można przygotować również z mrożonymi jagodami lub borówkami. Nie rozmrażaj ich, dodaj bezpośrednio do ciasta. Bez względu na to, czy dodajesz świeże czy mrożone owoce, nie przesadzaj z ilością, bo ciasto może być za mokre od nadmiaru owoców.
Składniki:
- 300 g jogurtu greckiego,
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g cukru,
- 70 ml roztopionego masła,
- 3 jajka,
- 200 g borówek amerykańskich,
Kruszonka:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2. Przechodzimy do przygotowywania ciasta jogurtowego. Przygotowujemy dwie miski: w jednej będziemy mieszać mokre, a w drugiej suche składniki.
TIP: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca.
Krok 3. Jajka łączymy z cukrem, jogurtem i olejem.
Krok 4. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy.
Krok 5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
Krok 6. Posypujemy borówkami, kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w 175 st. Celsjusza, do suchego patyczka.
TIP: Aby borówki utrzymały się na cieście, należy je wcześniej oprószyć mąką pszenną.
Krok 7. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
TIP: Ciasto najlepiej przechowywać w zamykanym pojemniku, a jego nadmiar można też zamrozić.