Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką to prosty przepis na deser. Wystarczy kilka kroków

Jogurtowe ciasto z owocami to najlepszy przepis na letni deser. Udaje się za każdym razem, a smakuje tak dobrze, że szybko zostają jedynie okruszki. Nawet jeśli myślisz, że masz dwie lewe ręce do pieczenia, to ten przepis szybko to zmieni.

Ciasto jogurtowe z borówkamiCiasto jogurtowe z borówkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy krzaczki w ogródku uginają się pod ciężarem owoców, a stragany stają się kolorowe jak tęcza, aż żal nie wykorzystać sezonu w pełni. Na letni deser świetnie sprawdzi się ciasto jogurtowe, które można podać z sezonowymi owocami. W tym przepisie wykorzystujemy borówki, które cudownie komponują się z miękkim i delikatnym ciastem oraz chrupiącą kruszonką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze ciasto z borówkami. Szybki przepis, który uda się każdemu

Jak zrobić kruszonkę?

To naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy połączyć ze sobą 3 składniki: masło, cukier i mąkę. Chwila rozcierania w rękach i można dodawać kruszonkę do ciasta jogurtowego, drożdżówek czy babeczek.

Przygotowanie kruszonki
Przygotowanie kruszonki © Pyszności

Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

Pyszności na talerzu - inaczej nie sposób nazwać tego deseru. Od pomysłu do gotowego do pieczenia ciasta minie zaledwie kilkanaście minut. Resztą zajmuje się już piekarnik, a ty masz czas na gorącą kawę. To doskonały przepis na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu na słodką przekąskę.

Ciasto jogurtowe można przygotować również z mrożonymi jagodami lub borówkami. Nie rozmrażaj ich, dodaj bezpośrednio do ciasta. Bez względu na to, czy dodajesz świeże czy mrożone owoce, nie przesadzaj z ilością, bo ciasto może być za mokre od nadmiaru owoców.

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 70 ml roztopionego masła,
  • 3 jajka,
  • 200 g borówek amerykańskich,

Kruszonka:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Wstawiamy do lodówki. 

Krok 2. Przechodzimy do przygotowywania ciasta jogurtowego. Przygotowujemy dwie miski: w jednej będziemy mieszać mokre, a w drugiej suche składniki.

TIP: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca.

Krok 3. Jajka łączymy z cukrem, jogurtem i olejem.

Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe © Pyszności

Krok 4. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy.

Krok 5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.

Ciasto jogurtowe jest dość gęste
Ciasto jogurtowe jest dość gęste © Pyszności

Krok 6. Posypujemy borówkami, kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w 175 st. Celsjusza, do suchego patyczka.

TIP: Aby borówki utrzymały się na cieście, należy je wcześniej oprószyć mąką pszenną.
Jogurtowe ciasto z borówkami
Jogurtowe ciasto z borówkami © Pyszności

Krok 7. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

TIP: Ciasto najlepiej przechowywać w zamykanym pojemniku, a jego nadmiar można też zamrozić.
Gotowe ciasto
Gotowe ciasto © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy