PrzepisCiastaCiasto jogurtowe z borówkami i kruszonką to prosty przepis na deser. Wystarczy kilka kroków

Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką to prosty przepis na deser. Wystarczy kilka kroków

Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto jogurtowe z borówkami
Źródło zdjęć: © Pyszności

19.07.2024 10:53, aktual.: 19.07.2024 15:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jogurtowe ciasto z owocami to najlepszy przepis na letni deser. Udaje się za każdym razem, a smakuje tak dobrze, że szybko zostają jedynie okruszki. Nawet jeśli myślisz, że masz dwie lewe ręce do pieczenia, to ten przepis szybko to zmieni.

Kiedy krzaczki w ogródku uginają się pod ciężarem owoców, a stragany stają się kolorowe jak tęcza, aż żal nie wykorzystać sezonu w pełni. Na letni deser świetnie sprawdzi się ciasto jogurtowe, które można podać z sezonowymi owocami. W tym przepisie wykorzystujemy borówki, które cudownie komponują się z miękkim i delikatnym ciastem oraz chrupiącą kruszonką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze ciasto z borówkami. Szybki przepis, który uda się każdemu

Jak zrobić kruszonkę?

To naprawdę prosta sprawa, bo wystarczy połączyć ze sobą 3 składniki: masło, cukier i mąkę. Chwila rozcierania w rękach i można dodawać kruszonkę do ciasta jogurtowego, drożdżówek czy babeczek.

Przygotowanie kruszonki
Przygotowanie kruszonki© Pyszności

Ciasto jogurtowe z borówkami i kruszonką

Pyszności na talerzu - inaczej nie sposób nazwać tego deseru. Od pomysłu do gotowego do pieczenia ciasta minie zaledwie kilkanaście minut. Resztą zajmuje się już piekarnik, a ty masz czas na gorącą kawę. To doskonały przepis na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu na słodką przekąskę.

Ciasto jogurtowe można przygotować również z mrożonymi jagodami lub borówkami. Nie rozmrażaj ich, dodaj bezpośrednio do ciasta. Bez względu na to, czy dodajesz świeże czy mrożone owoce, nie przesadzaj z ilością, bo ciasto może być za mokre od nadmiaru owoców.

Składniki:

  • 300 g jogurtu greckiego,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 70 ml roztopionego masła,
  • 3 jajka,
  • 200 g borówek amerykańskich,

Kruszonka:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, cukier i masło. Wstawiamy do lodówki. 

Krok 2. Przechodzimy do przygotowywania ciasta jogurtowego. Przygotowujemy dwie miski: w jednej będziemy mieszać mokre, a w drugiej suche składniki.

TIP: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca.

Krok 3. Jajka łączymy z cukrem, jogurtem i olejem.

Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe© Pyszności

Krok 4. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jogurtowej i mieszamy.

Krok 5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.

Ciasto jogurtowe jest dość gęste
Ciasto jogurtowe jest dość gęste© Pyszności

Krok 6. Posypujemy borówkami, kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w 175 st. Celsjusza, do suchego patyczka.

TIP: Aby borówki utrzymały się na cieście, należy je wcześniej oprószyć mąką pszenną.
Jogurtowe ciasto z borówkami
Jogurtowe ciasto z borówkami© Pyszności

Krok 7. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

TIP: Ciasto najlepiej przechowywać w zamykanym pojemniku, a jego nadmiar można też zamrozić.
Gotowe ciasto
Gotowe ciasto© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl