Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie
Kiedy pojawiają się pierwsze maliny, zacieram ręce, bo wiem, że nadszedł czas na jedno z moich ulubionych ciast. Malinowiec na kruchym spodzie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze.
18.07.2024 07:30
Kruche, słodkie ciasto przełamane malinami i zwieńczone kruszonką to najlepszy przepis na deser. Tak piekła je moja mama, a teraz ja przejęłam stery i przygotowuję ulubiony deser moich bliskich. Przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie ekspresowe. Idealnie sprawdzi się na letnie popołudnia jako dodatek do kawy lub herbaty.
Malinowiec na kruchym cieście
Ten przepis wychodzi za każdym razem, więc świetnie sprawdzi się na początek przygody z pieczeniem. Kruche ciasto wyłożone malinami i posypane kruszonką skusi każdego. Chociaż najlepiej sprawdzą się świeże owocem, to zimą można wracać do tego przepisu, sięgając po mrożone maliny. To ciasto całoroczne, idealne na wszelakie okazje.
Kiedy pojawia się na stole, wszyscy od razu chwytają za talerzyki. Radzę pospieszyć się z jedzeniem, bo malinowiec na kruchym spodzie znika w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 230 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 700 g malin,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 30 g cukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieszczam mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Dorzucam pokrojone w kostkę masło i wyrabiam ciasto. Używam do tego miksera z końcówkami w kształcie haków, ale można zrobić to również ręcznie. Formuję kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 2. Połową ciasta wylepiam spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiekam przez 10 minut.
Krok 3. Maliny myję, dobrze osuszam i przekładam do miski. Dodaję do nich skrobię ziemniaczaną i potrząsam, aby dobrze otuliła owoce. Układam maliny na podpieczonym spodzie i posypuję cukrem.
Krok 4. Na wierzch układam porwane na kawałki pozostałe kruche ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut.
Krok 5. Gotowe ciasto kroję na kawałki i podaję moim bliskim. Najlepiej smakuje na świeżo, po wystudzeniu. Smacznego!