Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Kiedy pojawiają się pierwsze maliny, zacieram ręce, bo wiem, że nadszedł czas na jedno z moich ulubionych ciast. Malinowiec na kruchym spodzie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze.

Malinowiec na kruchym cieścieMalinowiec na kruchym cieście
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kruche, słodkie ciasto przełamane malinami i zwieńczone kruszonką to najlepszy przepis na deser. Tak piekła je moja mama, a teraz ja przejęłam stery i przygotowuję ulubiony deser moich bliskich. Przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie ekspresowe. Idealnie sprawdzi się na letnie popołudnia jako dodatek do kawy lub herbaty.

Malinowiec na kruchym cieście

Ten przepis wychodzi za każdym razem, więc świetnie sprawdzi się na początek przygody z pieczeniem. Kruche ciasto wyłożone malinami i posypane kruszonką skusi każdego. Chociaż najlepiej sprawdzą się świeże owocem, to zimą można wracać do tego przepisu, sięgając po mrożone maliny. To ciasto całoroczne, idealne na wszelakie okazje.

Kiedy pojawia się na stole, wszyscy od razu chwytają za talerzyki. Radzę pospieszyć się z jedzeniem, bo malinowiec na kruchym spodzie znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Składniki:

Ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 230 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli 

Pozostałe składniki: 

  • 700 g malin,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 30 g cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W misce umieszczam mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Dorzucam pokrojone w kostkę masło i wyrabiam ciasto. Używam do tego miksera z końcówkami w kształcie haków, ale można zrobić to również ręcznie. Formuję kulę, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na godzinę.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta © Pyszności

Krok 2. Połową ciasta wylepiam spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i podpiekam przez 10 minut.

Krok 3. Maliny myję, dobrze osuszam i przekładam do miski. Dodaję do nich skrobię ziemniaczaną i potrząsam, aby dobrze otuliła owoce. Układam maliny na podpieczonym spodzie i posypuję cukrem.

Malinowiec
Malinowiec © Pyszności

Krok 4. Na wierzch układam porwane na kawałki pozostałe kruche ciasto. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut.

Malinowiec na kruchym cieście
Malinowiec na kruchym cieście © Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto kroję na kawałki i podaję moim bliskim. Najlepiej smakuje na świeżo, po wystudzeniu. Smacznego!

Malinowiec na kruchym cieście
Malinowiec na kruchym cieście © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej