WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Polędwiczka po azjatycku będzie krucha i aromatyczna. Wystarczy ją wcześniej odpowiednio zamarynować

Co zrobić na rodzinny obiad, żeby danie było pyszne, ale jednocześnie uniknąć długiego stania w kuchni? Moim pierwszym pomysłem jest wtedy polędwiczka, którą wcześniej marynuje. Dzięki temu jest delikatna, ma orientalną nutę i bardzo szybko znika z talerzy.

Polędwica po azjatyckuPolędwica po azjatycku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alex
Dorota Gepert

Polędwiczka wieprzowa to w polskiej kuchni często spotykany rodzaj mięsa. Wykorzystujemy ją do aromatycznych sosów, gulaszy, a też pieczemy w całości. Z reguły stosujemy wtedy tradycyjne przyprawy do wieprzowiny, takie jak papryka, czosnek, oregano. Dlatego gdy przygotujesz ją na sposób azjatycki, możesz zaskoczyć gości czy rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Polędwiczka: pyszny i zdrowy wybór

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne, kruche i chude mięso. Zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne. Jest też bogata w witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Jej kolejny ważny składnik to cynk, który jest niezbędny, by prawidłowo funkcjonował układ krążenia, stabilizuje ciśnienie i ma dobry wpływ na odporność. Co jeszcze w niej cenimy? Polędwiczka wieprzowa nie jest tłusta. Zawiera 3,51 g tłuszczu w 100 g.

Marynowanie polędwicy

Polędwiczka wieprzowa jest delikatna, dzięki temu szybko chłonie aromaty. Idealnie nadaje się do marynowania. Co zrobić, by zyskała orientalny posmak? Oczywiście przygotować marynatę na bazie sosu sojowego. To produkt, bez którego trudno mówić o kuchni azjatyckiej. Dodaje potrawom mięsnym jeszcze więcej smaku umami. Najlepiej połączyć go z olejem sezamowym, miodem, czosnkiem, imbirem. Wtedy smak będzie jeszcze głębszy, a mięso soczyste i miękkie. Najlepiej zanurzyć polędwiczkę na kilka godzin w marynacie. Potem wystarczy ją piec tylko ok. 30 minut.

Polędwiczka w stylu azjatyckim

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, ostrą paprykę, pieprz i szczyptę soli.
  2. Polędwiczkę oczyść. Włóż ją do naczynia z marynatą. Starannie natrzyj mięso mieszanką, a następnie przykryj.
  3. Naczynie z polędwiczką wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Wyjmij je z lodówki przed pieczeniem, by mięso miało temperaturę pokojową.
  5. Piecz polędwiczkę w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta