Nie smażę schabowych w panierce. Na plastrach mięsa układam pyszną pierzynkę

Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu są pyszne, ale czasami mamy ochotę, by spróbować ich w innym wydaniu. Bez problemu można zrezygnować z panierki, postawić na inne dodatki. Takie danie będzie lżejsze, a jego przygotowanie wcale nie zajmuje więcej czasu.

Schab bez panierki? Warto spróbowaćSchab bez panierki? Warto spróbować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Przepis na nie znamy od dzieciństwa praktycznie na pamięć. Jednak mimo, że mają wiele zalet, czasami się nam trochę nudzą. Kolejny argument za tym, by wieprzowinę przygotować inaczej niż zwykle, jest konsystencja mięsa. Co tu dużo mówić, klasyczne schabowe są często dość suche. Przygotowane w inny sposób będą zdecydowanie bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Wieprzowina na topie

Według badań wieprzowina wciąż utrzymuje się w ścisłej czołówce gatunków mięs, które kupujemy najczęściej. Nic dziwnego, jest to wybór ekonomiczny, a także daje sporo możliwości. Oczywiście pod warunkiem, że ciągle nie smażymy schabowych.

Niezależnie od tego, jaką potrawę masz zamiar zrobić ze schabu, trzeba wybrać mięso jak najlepszej jakości. I nie przechowywuj go zbyt długo w lodówce, bo wyjątkowo smaczny będzie przygotowany w dniu zakupu. Pamiętaj, aby kupić schab środkowy w sprawdzonym miejscu, na wagę i wybieraj kawałki o jasnoróżowym kolorze, bo zbyt ciemne będą twarde i suche.

Obejdzie się bez panierki

Zamiast smażyć schab w panierce, kotlety doprawiam tylko do smaku. Smażę je saute na rozgrzanym tłuszczu. Nic szczególnego? W tym daniu liczy się sos, który przygotowuję na bazie pieczarek. To znane połączenie, które zawsze się sprawdza. Na pewno będzie je łatwiej odgrzać, gdy w przedświątecznym zamieszaniu przygotowujesz obiad na dwa dni.

Schab w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania kotletów,
  • drobno pokrojony koperek do podania.

Sposób przygotowywania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zaś pieczarki posiekaj w plasterki.
  2. Na rozgrzanym maśle przesmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki.
  3. Smaż, aż grzyby przestaną puszczać sok, dodaj wtedy śmietankę.
  4. Dopraw sos do smaku i duś na małej mocy palnika aż zgęstnieje.
  5. Plastry schabu opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, papryką i mąką.
  6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek w plasterkach i zrumień na nim kotlety — smażąc je po kilka minut z każdej strony.
  7. Następnie przełóż je do garnka z sosem pieczarkowym. Podgrzewaj przez chwilę.

Kotlety z sosem podawaj posypane drobno pokrojonym koperkiem. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub ryż.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem