PrzepisObiadNie smażę schabowych w panierce. Na plastrach mięsa układam pyszną pierzynkę

Nie smażę schabowych w panierce. Na plastrach mięsa układam pyszną pierzynkę

Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu są pyszne, ale czasami mamy ochotę, by spróbować ich w innym wydaniu. Bez problemu można zrezygnować z panierki, postawić na inne dodatki. Takie danie będzie lżejsze, a jego przygotowanie wcale nie zajmuje więcej czasu.

Schab bez panierki? Warto spróbować
Schab bez panierki? Warto spróbować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.12.2024 18:58

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Przepis na nie znamy od dzieciństwa praktycznie na pamięć. Jednak mimo, że mają wiele zalet, czasami się nam trochę nudzą. Kolejny argument za tym, by wieprzowinę przygotować inaczej niż zwykle, jest konsystencja mięsa. Co tu dużo mówić, klasyczne schabowe są często dość suche. Przygotowane w inny sposób będą zdecydowanie bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wieprzowina na topie

Według badań wieprzowina wciąż utrzymuje się w ścisłej czołówce gatunków mięs, które kupujemy najczęściej. Nic dziwnego, jest to wybór ekonomiczny, a także daje sporo możliwości. Oczywiście pod warunkiem, że ciągle nie smażymy schabowych.

Niezależnie od tego, jaką potrawę masz zamiar zrobić ze schabu, trzeba wybrać mięso jak najlepszej jakości. I nie przechowywuj go zbyt długo w lodówce, bo wyjątkowo smaczny będzie przygotowany w dniu zakupu. Pamiętaj, aby kupić schab środkowy w sprawdzonym miejscu, na wagę i wybieraj kawałki o jasnoróżowym kolorze, bo zbyt ciemne będą twarde i suche.

Obejdzie się bez panierki

Zamiast smażyć schab w panierce, kotlety doprawiam tylko do smaku. Smażę je saute na rozgrzanym tłuszczu. Nic szczególnego? W tym daniu liczy się sos, który przygotowuję na bazie pieczarek. To znane połączenie, które zawsze się sprawdza. Na pewno będzie je łatwiej odgrzać, gdy w przedświątecznym zamieszaniu przygotowujesz obiad na dwa dni.

Schab w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania kotletów,
  • drobno pokrojony koperek do podania.

Sposób przygotowywania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zaś pieczarki posiekaj w plasterki.
  2. Na rozgrzanym maśle przesmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki.
  3. Smaż, aż grzyby przestaną puszczać sok, dodaj wtedy śmietankę.
  4. Dopraw sos do smaku i duś na małej mocy palnika aż zgęstnieje.
  5. Plastry schabu opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, papryką i mąką.
  6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek w plasterkach i zrumień na nim kotlety — smażąc je po kilka minut z każdej strony.
  7. Następnie przełóż je do garnka z sosem pieczarkowym. Podgrzewaj przez chwilę.

Kotlety z sosem podawaj posypane drobno pokrojonym koperkiem. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub ryż.

Wybrane dla Ciebie