Nakładam na kotlety schabowe i zapiekam. Chętnych na dokładkę nie brakuje

Teoretycznie zwolenników tradycyjnych schabowych jest wielu, ale w praktyce okazuje się, że kotlety podane inaczej cieszą się o wiele większym zainteresowaniem wśród moich gości. Ostatnio znalazłam przepis na schabowe zapiekane z majonezem i pieczarkami. Wyszły wyjątkowo dobrze.

Schab pod pierzynką zachwyci twoich bliskichSchab pod pierzynką zachwyci twoich bliskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli podobnie jak ja szukasz pomysłów na odświeżenie tradycyjnych potraw, będziesz pod wrażeniem tego przepisu. Proste składniki i banalne wykonanie, a mięso wprost rozpływa się w ustach. Schab pod pierzynką to hit na imprezach rodzinnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Jak wybrać dobre mięso na schabowe?

Przede wszystkim warto postawić na lokalne sklepy, które stawiają na codzienne dostawy świeżego mięsa. Kupując kotlety na schabowe, zwróć uwagę na ich wygląd. Powinny mieć intensywnie różowy kolor i sprężystą strukturę. Mogą być wilgotne, ale na pewno nie mogą być pokryte śluzem. Dobrym doradcą jest zapach. Jeśli woń mięsa jest intensywna i nieprzyjemna, udaj się do innego rzeźnika.

Aby schabowe po upieczeniu były miękkie i kruche jednocześnie, wybieraj mięso z niewielką ilością równomiernie rozłożonego tłuszczu. Zbyt chude porcje mogą wyjść suche, ale z kolei zbyt tłuste są ciężkostrawne.

W sklepie możesz poprosić o pokrojenie i rozbicie mięsa na kotlety. To zdecydowanie ułatwia i przyspiesza późniejszą pracę w kuchni.

Przepis na schabowe pod pierzynką

Na obiad dla 5 osób potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa schabowego bez kości,
  • 500 g pieczarek,
  • 150 g majonezu,
  • 50 g ketchupu,
  • przyprawę do mięsa,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 cebulę,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 ząbek czosnku
  • i natkę pietruszki.

Warto obsmażyć mięso

Zanim wrzucisz kotlety do brytfanny, dopraw je z obydwu stron solą i pieprzem lub gotową przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż kotlety krótko z jednej i drugiej strony. W ten sposób zamykasz w środku soki, co sprawia, że mięso po upieczeniu jest soczyste. Obsmażone kotlety przekładasz do naczynia żaroodpornego.

Jak przygotować pieczarki?

Nie jest to konieczne, ale jeśli przed zapiekaniem podsmażysz pieczarki z cebulą, danie będzie smaczniejsze i kotlety nie podejdą wodą. Najpierw myjesz pieczarki pod bieżącą wodą, osuszasz na ręczniku kuchennym, a następnie kroisz w kostkę. Rozgrzewasz olej na patelni, wrzucasz posiekaną cebulę i pieczarki. Podsmażasz do momentu aż odparuje woda.

Przygotowanie schabu z pieczarkami i majonezem

  1. Do przesmażonych pieczarek dodajesz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszasz z ketchupem i majonezem, po czym nakładasz na ułożone w brytfance kotlety. Całość posypujesz startym serem.
  2. Schabowe pod pierzynką wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podajesz z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami po grecku i sałatką z sosem winegret.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇