Nakładam na kotlety schabowe i zapiekam. Chętnych na dokładkę nie brakuje

Teoretycznie zwolenników tradycyjnych schabowych jest wielu, ale w praktyce okazuje się, że kotlety podane inaczej cieszą się o wiele większym zainteresowaniem wśród moich gości. Ostatnio znalazłam przepis na schabowe zapiekane z majonezem i pieczarkami. Wyszły wyjątkowo dobrze.

Schab pod pierzynką zachwyci twoich bliskichSchab pod pierzynką zachwyci twoich bliskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli podobnie jak ja szukasz pomysłów na odświeżenie tradycyjnych potraw, będziesz pod wrażeniem tego przepisu. Proste składniki i banalne wykonanie, a mięso wprost rozpływa się w ustach. Schab pod pierzynką to hit na imprezach rodzinnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Jak wybrać dobre mięso na schabowe?

Przede wszystkim warto postawić na lokalne sklepy, które stawiają na codzienne dostawy świeżego mięsa. Kupując kotlety na schabowe, zwróć uwagę na ich wygląd. Powinny mieć intensywnie różowy kolor i sprężystą strukturę. Mogą być wilgotne, ale na pewno nie mogą być pokryte śluzem. Dobrym doradcą jest zapach. Jeśli woń mięsa jest intensywna i nieprzyjemna, udaj się do innego rzeźnika.

Aby schabowe po upieczeniu były miękkie i kruche jednocześnie, wybieraj mięso z niewielką ilością równomiernie rozłożonego tłuszczu. Zbyt chude porcje mogą wyjść suche, ale z kolei zbyt tłuste są ciężkostrawne.

W sklepie możesz poprosić o pokrojenie i rozbicie mięsa na kotlety. To zdecydowanie ułatwia i przyspiesza późniejszą pracę w kuchni.

Przepis na schabowe pod pierzynką

Na obiad dla 5 osób potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa schabowego bez kości,
  • 500 g pieczarek,
  • 150 g majonezu,
  • 50 g ketchupu,
  • przyprawę do mięsa,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 cebulę,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 ząbek czosnku
  • i natkę pietruszki.

Warto obsmażyć mięso

Zanim wrzucisz kotlety do brytfanny, dopraw je z obydwu stron solą i pieprzem lub gotową przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż kotlety krótko z jednej i drugiej strony. W ten sposób zamykasz w środku soki, co sprawia, że mięso po upieczeniu jest soczyste. Obsmażone kotlety przekładasz do naczynia żaroodpornego.

Jak przygotować pieczarki?

Nie jest to konieczne, ale jeśli przed zapiekaniem podsmażysz pieczarki z cebulą, danie będzie smaczniejsze i kotlety nie podejdą wodą. Najpierw myjesz pieczarki pod bieżącą wodą, osuszasz na ręczniku kuchennym, a następnie kroisz w kostkę. Rozgrzewasz olej na patelni, wrzucasz posiekaną cebulę i pieczarki. Podsmażasz do momentu aż odparuje woda.

Przygotowanie schabu z pieczarkami i majonezem

  1. Do przesmażonych pieczarek dodajesz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszasz z ketchupem i majonezem, po czym nakładasz na ułożone w brytfance kotlety. Całość posypujesz startym serem.
  2. Schabowe pod pierzynką wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podajesz z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami po grecku i sałatką z sosem winegret.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik