Ziemniaki pieczone po grecku to prawdziwy hit. Tak pyszne, że można jeść bez kotleta

Pieczone ziemniaki są stałym elementem polskiej kuchni, znane ze swojej prostoty i doskonałego smaku. Czasami warto jednak spróbować czegoś nowego lub odświeżyć nieco codzienny przepis. Świetnie sprawdzą się wtedy ziemniaki po grecku.

Ziemniaki pieczone po greckuZiemniaki pieczone po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria TEBRYAEVA
Ewa Malinowska

W codziennych obiadach ziemniaki często pełnią rolę dodatku, ale dzięki temu przepisowi mogą stać się głównym daniem. Proste w przygotowaniu, zaskakują wyjątkowym smakiem. Przygotuj się na smakowitą podróż do Grecji bez wchodzenia z domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Pieczone ziemniaki po grecku

O ile w Polsce gotowane ziemniaki dominują wśród dodatków, to Grecy znacznie chętniej wybierają te pieczone. Patrząc na ten przepis, wcale nie ma się czemu dziwić, bo smakują tak dobrze, że nawet kotlet obok nie jest potrzebny.

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki © Adobe Stock | Severija Kirilovaite

To pochwała prostoty, bo próżno szukać tutaj wyszukanych składników. Jest za to oliwa, z której słynie Grecja, charakterystyczne dla śródziemnomorskiej kuchni oregano oraz oczywiście ziemniaki. Nie trzeba wiele, by zachwycić smakiem.

Składniki:

  • 10-12 średnich ziemniaków,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę o boku 1,5-2 cm albo w ćwiartki.
  2. Umieść je na blaszce do pieczenia, zalej oliwą z oliwek, wymieszaj z solą.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ziemniaki przez 30 minut.
  4. Wyjmij, wymieszaj, posyp oregano, piecz przez kolejne 15-20 minut.

Te ziemniaki to świetny dodatek do mięsa, ryb czy sałatek. Można je także podać jako przekąskę lub danie główne.

Dlaczego warto używać oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem w tym przepisie, nadającym ziemniakom wyjątkowy smak i aromat. Dzięki niej ziemniaki stają się bardziej chrupiące i złociste, a także zyskują zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ponadto oliwa wspomaga wchłanianie składników odżywczych z ziemniaków i dodanych ziół, podkreślając ich naturalne walory smakowe.

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇