Ziemniaki pieczone po grecku to prawdziwy hit. Tak pyszne, że można jeść bez kotleta

Pieczone ziemniaki są stałym elementem polskiej kuchni, znane ze swojej prostoty i doskonałego smaku. Czasami warto jednak spróbować czegoś nowego lub odświeżyć nieco codzienny przepis. Świetnie sprawdzą się wtedy ziemniaki po grecku.

Ziemniaki pieczone po greckuZiemniaki pieczone po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria TEBRYAEVA
Ewa Malinowska

W codziennych obiadach ziemniaki często pełnią rolę dodatku, ale dzięki temu przepisowi mogą stać się głównym daniem. Proste w przygotowaniu, zaskakują wyjątkowym smakiem. Przygotuj się na smakowitą podróż do Grecji bez wchodzenia z domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Pieczone ziemniaki po grecku

O ile w Polsce gotowane ziemniaki dominują wśród dodatków, to Grecy znacznie chętniej wybierają te pieczone. Patrząc na ten przepis, wcale nie ma się czemu dziwić, bo smakują tak dobrze, że nawet kotlet obok nie jest potrzebny.

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki © Adobe Stock | Severija Kirilovaite

To pochwała prostoty, bo próżno szukać tutaj wyszukanych składników. Jest za to oliwa, z której słynie Grecja, charakterystyczne dla śródziemnomorskiej kuchni oregano oraz oczywiście ziemniaki. Nie trzeba wiele, by zachwycić smakiem.

Składniki:

  • 10-12 średnich ziemniaków,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę o boku 1,5-2 cm albo w ćwiartki.
  2. Umieść je na blaszce do pieczenia, zalej oliwą z oliwek, wymieszaj z solą.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ziemniaki przez 30 minut.
  4. Wyjmij, wymieszaj, posyp oregano, piecz przez kolejne 15-20 minut.

Te ziemniaki to świetny dodatek do mięsa, ryb czy sałatek. Można je także podać jako przekąskę lub danie główne.

Dlaczego warto używać oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem w tym przepisie, nadającym ziemniakom wyjątkowy smak i aromat. Dzięki niej ziemniaki stają się bardziej chrupiące i złociste, a także zyskują zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ponadto oliwa wspomaga wchłanianie składników odżywczych z ziemniaków i dodanych ziół, podkreślając ich naturalne walory smakowe.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej