Tomasz Strzelczyk zrobił kotlet na cały talerz. Główny składnik zaskoczy wszystkich

Chrupiące i mięsiste (choć bez mięsa) kotlety według przepisu Tomka Strzelczyka będą hitem na twoim stole. To rozwiązanie nie tylko dla tych na diecie roślinnej. Sceptycy bezmięsnych potraw również powinni wrzucić ten smakowity kąsek.

Tomek Strzelczyk zrobił kotlet z bakłażana Tomek Strzelczyk zrobił kotlet z bakłażana
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z programu MasterChef Polska, przygotował nietypowe danie. Zajmujące cały talerz kotlety, które otoczone są chrupiącą panierką, bazują na mało oczywistym składniku. Rzadko kiedy bowiem sięgamy po to warzywo. A okazuje się, że skrywa gigantyczny potencjał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: przepis na pieczone figi faszerowane kozim serem

Bezmięsne chrupiące kotlety Tomka Strzelczyka. Główny składnik zaskakuje

Chrupiące kotlety według przepisu Tomasza Strzelczyka zrobione są z... bakłażanów. Te rzadko pojawiające się w polskiej kuchni mogą stanowić bazę pysznych mięsistych i chrupiących kąsków. Zasłaniające cały talerz kotlety zrobisz w kilka chwil. A lista składników jest ograniczona do minimum.

To, co musisz zrobić najpierw, to upiec bakłażany. Nie musisz ich kroić, wystarczy, że ponakłuwasz je z wszystkich stron widelcem (by nie wybuchły w piekarniku), a następnie wrzucisz do piekarnika (lekko skropione oliwą) rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut. Tak przygotowane staną się bazą najlepszych niemięsnych kotletów.

Chrupiące kotlety z bakłażana według przepisu Tomka Strzelczyka
Chrupiące kotlety z bakłażana według przepisu Tomka Strzelczyka © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kotlety z bakłażana. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki,
  • szklanka bułki tartej lub panierki panko,
  • sól, pieprz ziołowy,
  • dwie łyżki tartego parmezanu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, a następnie ponakłuwaj widelcem z każdej strony.
  2. Następnie umieść je na blasze do pieczenia i lekko skrop oliwą. Piecz w 200 st. C przez 20 minut.
  3. Upieczone warzywa odstaw do ostudzenia, a po tym obierz je ze skórki, zostawiając ogonek.
  4. Upieczone bakłażany delikatnie rozklep, np. dociskając je widelcem, by przybrały kształt kotleta.
  5. Następnie lekko odciśnij nadmiar wody z bakłażanów, przykładając do nich ręcznik papierowy.
  6. Tak przygotowane bakłażany dopraw z obu stron solą i pieprzem ziołowym, następnie obtocz w mące, później w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  7. Tak przygotowane kotlety z bakłażana smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Bakłażany smaż, aż nabiorą złocistej skórki z obu stron.
  8. Pod koniec smażenia posyp bakłażany parmezanem i poczekaj, aż ser zacznie się topić.
  9. Serwuj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, pieczonymi warzywami czy surówką.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości