Tomasz Strzelczyk zrobił kotlet na cały talerz. Główny składnik zaskoczy wszystkich
Chrupiące i mięsiste (choć bez mięsa) kotlety według przepisu Tomka Strzelczyka będą hitem na twoim stole. To rozwiązanie nie tylko dla tych na diecie roślinnej. Sceptycy bezmięsnych potraw również powinni wrzucić ten smakowity kąsek.
16.10.2024 17:55
Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z programu MasterChef Polska, przygotował nietypowe danie. Zajmujące cały talerz kotlety, które otoczone są chrupiącą panierką, bazują na mało oczywistym składniku. Rzadko kiedy bowiem sięgamy po to warzywo. A okazuje się, że skrywa gigantyczny potencjał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bezmięsne chrupiące kotlety Tomka Strzelczyka. Główny składnik zaskakuje
Chrupiące kotlety według przepisu Tomasza Strzelczyka zrobione są z... bakłażanów. Te rzadko pojawiające się w polskiej kuchni mogą stanowić bazę pysznych mięsistych i chrupiących kąsków. Zasłaniające cały talerz kotlety zrobisz w kilka chwil. A lista składników jest ograniczona do minimum.
To, co musisz zrobić najpierw, to upiec bakłażany. Nie musisz ich kroić, wystarczy, że ponakłuwasz je z wszystkich stron widelcem (by nie wybuchły w piekarniku), a następnie wrzucisz do piekarnika (lekko skropione oliwą) rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut. Tak przygotowane staną się bazą najlepszych niemięsnych kotletów.
Kotlety z bakłażana. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 1 jajko,
- pół szklanki mąki,
- szklanka bułki tartej lub panierki panko,
- sól, pieprz ziołowy,
- dwie łyżki tartego parmezanu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, a następnie ponakłuwaj widelcem z każdej strony.
- Następnie umieść je na blasze do pieczenia i lekko skrop oliwą. Piecz w 200 st. C przez 20 minut.
- Upieczone warzywa odstaw do ostudzenia, a po tym obierz je ze skórki, zostawiając ogonek.
- Upieczone bakłażany delikatnie rozklep, np. dociskając je widelcem, by przybrały kształt kotleta.
- Następnie lekko odciśnij nadmiar wody z bakłażanów, przykładając do nich ręcznik papierowy.
- Tak przygotowane bakłażany dopraw z obu stron solą i pieprzem ziołowym, następnie obtocz w mące, później w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety z bakłażana smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Bakłażany smaż, aż nabiorą złocistej skórki z obu stron.
- Pod koniec smażenia posyp bakłażany parmezanem i poczekaj, aż ser zacznie się topić.
- Serwuj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, kaszą, pieczonymi warzywami czy surówką.